Mag hardloopkleding sexy zijn?

hardlopen bun hugger
'Bun hugger' kort en strak loopbroekje

Als de temperaturen tropische waarden aan nemen, draag ik het liefst zo min mogelijk kleding. Als het even kan loop ik dan in een sportbh die op een topje lijkt en een korte broek.

Bun huggers

Het liefst loop ik zelfs in zogenaamde 'bun huggers'. In het Engels worden je billen ook wel 'buns'genoemd. Een verwijzing naar kadetjes! Een bun hugger, de naam zegt het al, omhelst je kadetten en zit dus strak.

Maar er is kritiek op deze kleine broekjes! Ze zouden discriminerend zijn voor vrouwen.

Strakke hardloopkleding seksistisch?

In de toonaangevende Engelse krant The Huffington Post verscheen zelfs een artikel over de kleding van de vrouwelijke athleten op de Olympische Spelen. De journaliste vraagt zich af:

'Waarom dragen de vrouwelijke athleten zulke strakke, korte en sexy kleding? En als het is om beter te kunnen sporten, waarom dragen mannelijke athleten dan wijdere en langere kleding?!'

Olympische spelen: hardloopkleding mannelijke en vrouwelijke athleten

Hier onder zie je twee foto's van mannelijke en vrouwelijke hardlopers. En het is waar: bij de dames zijn de broekjes kleiner, en zit je veel ontblote middenriffen. Waarom zou dat zijn?

In de Olympische spelen in 1928 bedekte de hardloopkleding van de dames aanzienlijk meer. Maar voor die tijd, was het denk ik al behoorlijk bloot.

hardloopkleding geschiedenis
Olympische spelen 1928

Kathrine Switzer droeg nog veel meer toen ze in 1966 stiekem meedeed aan de Boston Marathon. Ze droeg wat veel beginnende hardlopers dragen: een joggingpak!

k. switzer
Kathrine Switzer tijdens Boston Marathon

Hoe kies jij je hardloopkleding?

  1. Míjn eerste prioriteit is comfort: mijn hardloopkleding moet lekker zitten, en van coolmax-achtig materiaal zijn.
  2. Prioriteit 2: het moet er leuk uit zien! Hardloopkleding voor dames kan nog zo praktisch zijn, als ik het niet mooi vind, dan koop ik het niet.
  3. Het moet sexy zijn? Voor mij is dit beslist geen prioriteit. Sterker nog, ik val liever zo min mogelijk op als ik met een rood hoofd en bezweet lichaam rond draaf.

Vind je bun huggers lekker zitten, maar durf je je er niet mee in het openbaar te vertonen? Dan vind je hier een soort combinatie van een bun hugger en een losser broekje.

Combinatie bun hugger + shorts
Combinatie bun hugger + shorts

Mag hardloopkleding sexy zijn, of is dat inderdaad discriminerend?

Similar Posts

4 Comments

  1. Als je blij bent met je lichaam en er hard voor werkt om het strak te houden, dan mag je toch zeker wel strakke, sexy kleding aan.
    Is de journaliste van de Huffpost niet gewoon jaloers op die strakke, afgetrainde atletes?

  2. Ik zie niet in waarom het discriminerend zou kunnen zijn als de vrouw er zelf voor kiest om die kleding aan te trekken!

    Als mijn kadetjes er zo uitzagen deed ik wellicht ook zo'n broekje aan 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.