Wat je níét moet dragen als je begint met hardlopen!

'Ik pakte een oude joggingbroek van mijn man en een oud t-shirt, trok een paar oude tennisschoenen aan, en ik ging hardlopen!'

Komt bovenstaande je bekend voor? Menig hardloper is op deze manier begonnen.

Maar hoewel hardlopen eenvoudig is, en niet duur, is de juiste kleding en het juiste schoeisel belangrijk om het te laten slagen.

Daarom een post over wat je vooral níét moet aantrekken tijdens het hardlopen!

1. Ondergoed van polyester of katoen, met strikjes en kant

Ga niet hardlopen in je mooie kanten ondergoed, met fraai afgewerkte kanten randjes en leuke strikjes. Want de kans is groot dat die mooie kanten randjes gaan schuren en wrijven. Vermijd bovendien polyester en katoenen ondergoed. Katoenen ondergoed absorbeert vocht waardoor je ondergoed gaat schuren. En polyester ondergoed gaat lekker broeien... Tenzij het van climacool, coolmax of drifit materiaal is. Dan mag het weer wel.

hardloopondergoed
Liever geen kanten randjes!

2. Leuke sportschoenen die niet voor hardlopen zijn bedoeld

Door de opkomst van Athleisure zou je er ook van in de war raken. Atheleisure is de trend dat sportkleding het dagelijks leven gedragen wordt. En op het moment zie je dat sportschoenen heel populair zijn om gewoon te dragen. Maar vergis je niet: ze zijn in de regel niet geschikt voor hardlopen! Door te gaan hardlopen op een paar leuke vrijetijds sneakers loop je kans op blessures.

Onderstaande sneakers zijn van het sportmerk Adidas. Maar zijn zeker niet geschikt voor hardlopen. Ondanks hun sportieve uiterlijk.

sneakers

 

3. Katoenen sokken

Voor sokken geldt hetzelfde als voor ondergoed: kies niet voor katoen! Katoen neemt vocht op en veroorzaakt vervolgens wrijving. Kies liever voor speciale hardloopsokken. Die vind je onder andere bij de Hema en Xenos. Hieronder zie je een paar vrolijke sokken van Happy Socks. Maar grote kans dat je er tijdens het lopen helemaal niet happy van wordt. Draag ze liever ná het hardlopen.

katoenen sokken

4. Gewone bh

Hier heb ik mezelf geregeld schuldig aangemaakt. Aangezien ik maar een bescheiden b-cup heb dacht ik dat het wel kon. Maar het is toch echt beter om 'je meisjes' goede ondersteuning te bieden. En een goede sportbh hoeft niet duur te zijn. Bij de Hema en H&M ben je klaar voor 20,-. Hier onder een prachtige bh van de Hema. Maar helemaal niet geschikt voor hardlopen.

bh

5. Grote dikke trui

Stel het is buiten koud, en je begint net met hardlopen. Je denkt bij jezelf: 'Ik zal me maar warm aankleden. Ik trek een lekkere dikke trui aan!' Eerst is die dikke trui nog wel oké, maar al snel warmt je lichaam op. En voor je het weet heb je nog maar één wens: die ellendige trui uittrekken! Kies voor laagjes in plaats van voor één dikke trui! Kleed je als een ui.

Onderstaande sweater oogt sportief, maar heeft geen ritsen en zal al snel erg heet voelen tijdens het hardlopen.

sweater

Conclusie over hardloopkleding

In dit artikel gaf ik tips over enkele veelgemaakte beginnersfouten als het gaat om kleding tijdens het hardlopen. De vuistregel is: kies bij hardloopkleding voor technisch materiaal dat vocht van je huid wegvoert, en voor laagjes.

Similar Posts

2 Comments

  1. Leuk stukje heb je weer geschreven.
    Maar ik heb een andere ervaring met katoen (en katoenmixen). Ik draag mijn sportsokken altijd van katoen (liefst badstof), en onderbroeken soms ook. Voor een 5km rondje geeft dat bij mij nooit problemen.
    Wat ik wel vreselijk irritant vind zijn capuchons en touwtjes aan m'n vest. Die bewegen heel irritant mee op het ritme van mijn looppas.

    1. Zo zie je weer dat dit per persoon verschilt. Zelf draag ik vaak ook katoenen ondergoed, maar ik vind dit eigenlijk niet zo prettig. Dan kan beter wat mij betreft.

      Bungelende touwtjes vind ik ook irritant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.