Hardlopers: pas op voor het Béarnaise syndroom!

bearnaise syndroomAls hardloper is het belangrijk om op te passen voor het zogenoemde Béarnaise syndroom.

Het Béarnaise syndroom is een associatie tussen iets, en een onprettig gevoel. En die kan heel hardnekkig zijn!

Over het Béarnaise syndroom

De term Béarnaise syndroom is bedacht door psycholoog Martin Seligman. Op een avond smulde Martin lekker van een maaltijd met Béarnaise saus. Toevallig werd hij daarna kotsmisselijk en moest overgeven. Vervolgens lustte hij geen Béarnaise saus meer. Hoewel Seligman wist dat er geen verband was tussen de Béarnaise saus en overgeven, dacht zijn onbewuste daar anders over. Bij de gedachte aan de Béarnaise saus ging hij al over zijn nek.

Het Béarnaise syndroom is een prachtig voorbeeld van klassieke conditionering: twee losstaande dingen worden aan elkaar gekoppeld.

En dit principe is ook van toepassen op hardlopen en sporten in het algemeen.

Sinds een paar weken heb ik er helaas ook last van!

Hoe ik het Béarnaise syndroom opliep

Een paar weken geleden was het 's ochtends erg hectisch. Ik had me verslapen, en moest mijn oudste dochter naar de trein brengen omdat ze terug vloog naar Engeland. Toch wilde ik mijn crosstraining niet missen. Dus kleedde ik gehaast in mijn sportkleding om, zette het youtube filmpje aan, en ging met mijn nog slaperige lichaam aan de slag.

Maar oh, wat ging dat zwaar en moeilijk. Ik moest zelfs een aantal keren de work-out op 'pauze' zetten omdat ik er zowat in bleef. Ik heb nog nooit zo'n afschuwelijke crosstraining gehad.

Dat was 3 weken geleden.

En ik heb mezelf sindsdien er nog niet weer toe kunnen zetten om twee keer per week crosstraining te doen. In plaats daarvan ga ik nu steeds hardlopen. Terwijl ik crosstraining toch ook erg belangrijk vind.

De toevallige associatie die is ontstaan tussen crosstraining en mezelf heel moe en vervelend voelen is een voorbeeld van het Béarnaise syndroom.

Hardlopers en het Béarnaise syndroom

Ook als hardloper kun je last krijgen van het Béarnaise syndroom. Bijvoorbeeld als je veels te hard rent, waardoor je uitgeput raakt. Er ontstaat dan een associatie:

hardlopen = verschrikkelijk, en niets voor mij.

Dit zie je helaas veel bij beginnende hardlopers. Doordat ze letterlijk en figuurlijk te hard van stapel lopen, ontstaat een negatieve ervaring die vervolgens wordt geassocieerd met hardlopen. En dat is jammer, want dat is niet nodig.

Hoe kom je er weer vanaf?

De kunst is om de negatieve associatie te doorbreken. Ik moet mezelf er dus gewoon toe zetten om de crosstraining gewoon weer een keer te gaan doen. En dan op een moment dat ik me fit voel, zodat het een positieve ervaring wordt.

Herken jij dit?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.