Hardlopen tijdens de vakantie: hoe doe je dat?

hardlopen vakantieIk weet niet hoe het bij jullie gaat, maar ik merk nu al de effecten van de zomervakantie op mijn dagelijkse looproutes...

'Huh? Is het al zo laat? Ik had alweer terug kunnen zijn van hardlopen!'

Mijn grootste uitdaging is dat ik de neiging heb om langer in bed te blijven liggen. In het normale dagelijkse leven sta ik om 6.30 op en ga ik om 7.15 hardlopen. Nu kijk ik soms op de wekker en dan is het al 7.30 geweest... : (

De hele dag is als het ware uit fatsoen.

Ineens moet ik het dan hebben van wilskracht en discipline in plaats van, van gewoonte. En laten wilskracht en discipline nou net zelf een cruise geboekt hebben naar het Caribisch gebied!

Kortom: hoe houd je het hardlopen vol in de zomervakantie?

Hier onder mijn tactieken en tips voor hardlopen gedurende de zomervakantie

  1. Probeer als het even kan je normale leefritme vast te houden. Sta je altijd om 6.30 op, doe dit dan ook tijdens de vakantie.
  2. 'Maar,' zul je nu misschien zeggen, 'het is nou juist zo fijn aan de zomervakantie dat ik níét vroeg hoef op te staan. En daar heb je ook helemaal gelijk in. Bekijk in dat geval of je in ieder geval je normale volgorde kunt vasthouden. Ging je altijd hardlopen zo gauw je uit bed stapte? Doe dat dan nu ook, zelfs al sta je twee uur later op. Ging je altijd hardlopen vlak voor de lunch? Doe dat dan nu ook. Het tijdstip is misschien anders, maar de routine is hetzelfde.
  3. Maak je hardlooprondjes wat korter: zo win je tijd terug die je had verslapen of hebt besteedt aan leuke uitjes, maar zorg je dat je conditie op peil blijft.
  4. Loop je normaliter 5 keer per week? Dan is het geen ramp om tijdens de zomervakantie 3 keer per week te gaan lopen. Je conditie zal daar niet dramatisch van achteruit gaan.
  5. Gebruik crosstraining om je conditie vast te houden. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt die graag gaan zwemmen, en ze hebben hun zwemdiploma's, dan is er niets dat je tegenhoudt om tijdens zo'n uitje eens even flink wat baantjes te trekken. Of maak met het hele gezin een flinke fietstocht. Dat is ook een prima crosstraining.
  6. Loop op je vakantieplek! Ga je op vakantie? Kijk dan van te voren eens of daar leuke hardlooproutes zijn, en neem je hardloopschoenen mee. Er is geen betere manier om je vakantieomgeving te verkennen dan hardlopend! Op onder andere Map My Run kun je leuke hardlooproutes zoeken maar ook een hardlooproute maken.
  7. Heb je in de zomervakantie geen tijd of puf voor een duurloop? Kies dan voor een korte intensieve training.
  8. In zomervakanties wil het nog wel eens tropisch warm zijn. Dat is niet fijn hardlopen. Loop daarom eventueel heel vroeg in de ochtend al, of schuif je je looprondje naar later in de avond.

Hoe beïnvloedt de zomervakantie jouw hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.