Hardlopen in 'Hunkeren naar rust' van Rick Timmermans

Eindelijk kwam ik weer eens een stukje over hardlopen tegen in een 'gewoon' boek. Dit keer in Hunkeren naar rust van freelance journalist, en schrijver Rick Timmermans.

Hardlopen in 'Hunkeren naar Rust'

In Hunkeren naar rust onderzoekt Rick Timmermans de betekenis van de Regel van Benedictus in ons eigen leven en in onze tijd. Daarvoor bezocht hij kloosters, las boeken, en interviewde monniken en abten. Zijn zoektocht leidde tot een persoonlijk verslag van wat hij leerde van Benedictus, en hoe Benedictus hem inspireerde.

In het boek vergelijkt Rick leren hardlopen met leren bidden. Beide vragen een rustige opbouw, en geduld om te oefenen.

Hardlopen in 'Hunkeren naar rust'

'Als op zomeravonden de warmte nog van het asfalt straalt, vind ik het heerlijk om een uurtje te rennen. Na een minuut of tien trappen mijn benen in vaste slag meters fietspad, stoep en straat onder mijn lichaam vandaan. Mijn hartslag stabiliseert en ik adem gecontroleerd in en uit. De lage zon straalt machtig in mijn gezicht en na een halfuurtje inspanning wordt alles om mij heen scherper. Mijn geest krijgt de ruimte om zich te ontspannen.


Ik ren al sinds mijn zestiende, al ben ik er nooit goed in geworden. Meestal probeer ik een of twee keer per week een rondje te joggen, maar er gaan ook weleens weken voorbij dat ik de veters van mijn renschoenen niet strik.


Hardlopen is een gevaarlijke sport. Dat lijkt misschien niet zo, maar het is blessuregevoeliger dan voetbal. Hardlopers weten dat en zijn daarom altijd bezig met hun techniek. Het is belangrijk je voeten op een goede manier af te rollen, je bovenlichaam niet te veel te bewegen, je armen in een hoek van negentig graden vlak langs je lichaam te bewegen en je knieën niet alle klappen te laten opvangen. Je moet daarnaast zorgen voor lichte kleding, genoeg drinken en eten in je buik - ook weer niet te veel - en bovenal voor goede schoenen.


Het kost wat oefening voordat je hardlopen enigszin onder de knie hebt. Toen ik begon met rennen, moest ik na elke twee minuten een minuut wandelen om mijn spieren en gewrichten te laten wennen. Dat ging een paar weken zo door, al werd bij elke training de tijd van rennen langer en de tijd van wandelen korter. Na twee maanden kon ik vijftien minuten hardlopen, een minuut wandelen en nog eens vijftien minuten hardlopen. Inmiddels wandel ik nog maar zelden tijdens een training en kan ik het een uurtje volhouden.


Bidden lijkt op hardlopen. Je moet je er ook in oefenen (…) Bidden is niet iets van de ratio, evenmin als het begrijpen ervan met de ratio te benaderen is. Niet precies weten hoe het moet is dan ook geen reden om er maar mee te stoppen. Als ik na drie weken was gestopt met rennen, had ik het nooit langer dan vijf of tien minuten kunnen volhouden. Terwijl ik niet wist hoe het moest en ik er helemaal niet zo'n plezier in had - ik er spierpijn van kreeg en met aan - en uitkleden langer bezig was dan met hardlopen - ging ik toch door. Omdat ik wist dat ik even door het begin heen moest.'

Praktische informatie

Hunkeren naar rust is voor 14,95 te koop bij Bol.com, en vreemd genoeg voor 18,49 tweedehands...

Similar Posts

2 Comments

  1. Grappig. Ik heb zelf nooit leren bidden, maar ik heb weleens gedacht dat hardlopen bvoor mij best weleens gelijk kan zijn aan een gebed. Ik voel me altijd erg dabnkbaar als ik loop. Dankbaar dat ik een lijf heb dat het toelaat. Dankbaar dat ik omstandigheden heb die het toelaten. Dankbaar dat mijn gezin me die ruimte geeft. Dat soort dingen daar sta ik tijdens hetr lopen vaak bij stil. Ook de ruimte die ik krijg voor gevoelens, voor dingen waar ik mee zit... Volgens mij gaat het met bidden ook om dat soort dingen toch?

    1. Dat klinkt prachtig Natasja! Volgens mij is dat inderdaad waar het bij bidden ook omgaat. En bidden kun je ook vergelijken met mediteren: ook daar baart oefening kunst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.