Hardlopen en menstruatie

Er was een tijd dat ik mijn menstruatie hartelijk verwelkomde als een ijzersterk excuus om niet te gaan hardlopen.

Maar in de loop der tijd bleek dit excuus niet bestendig tegen mijn groeiende, zij het onbegrijpelijke, verlangen te gaan hardlopen. Verbijsterd schudde ik mezelf door elkaar en schreeuwde: ‘Mens, wat bezielt je! Hier is nou eens een uitstekende smoes om niet te gaan hardlopen, en je verpest het!’

Want was mijn menstruatie eerst goed voor een vrijbrief van zeven dagen, al snel werden dat er zes, vijf, en vervolgens drie. ‘Maar die drie, daar blijf ik bij,’ besloot ik. Want de eerste dagen van mijn menstruatie voelt mijn bekkenbodem als een te zwaar beladen hangmat, en ik ben bang dat die met elke stap die ik ren een dreun krijgt.

Maar vandaag, op dag twee, verlangde ik naar mijn donderdagochtend ritueel, dat bestaat uit zes kilometer lopen en een kop koffie bij de Hema. Zonder die zes kilometer smaakt de koffie lang zo lekker niet. Dus pakte ik ‘Running for women’ en las daarin dat sommige vrouwen tijdens hun menstruatie makkelijker en sneller lopen. Nergens las ik dat hardlopen tijdens de menstruatie werd afgeraden, ook niet na een zoektocht op internet. ‘Zie je wel, ik ga gewoon!’ concludeerde ik.

En wat bleek: ik ben níét een van die vrouwen die makkelijker loopt tijdens de menstruatie. Tsjongejongejonge, wat ging dát moeizaam zeg. Een slak was er niks bij.

Maar de koffie daarna bij de Hema was verrukkelijk.

Lees ook mijn post over overgangsklachten.

Lopen jullie tijdens de menstruatie?
Wat zijn jouw ‘excuses’ of redenen om een keer over te slaan?

Similar Posts

8 Comments

 1. Ik loop ook pas op de 2e, oke meer
  3e dag. Ik heb hetzelfde met bekkenbodem als jij en ik ben dan ook een dag gewoon echt doodmoe.
  Maar dat het minder lang is, dat heb ik ook. Zowel met klachten als de hele duur van de menstruatie.
  Vroeger was het inderdaad 7 dagen en nu ben ik maar 2-3 dagen ‘uit de running’.

  Maar wat wel te vinden is op internet dat bepaalde yoga posities afgeraden worden. Menstruatie is een detox-proces en daar moet je eigenlijk wel rekening mee houden. Maar ik zie hardlopen ook als detoxen dus eigenlijk past het wel…
  Gr,
  NZ

 2. Eerlijk gezegd lijkt het meer alsof ik dan iets beter loop en minder last heb van PMS. Of misschien ben ik afgeleid van andere klachten?
  In ieder geval kan ik gewoon heerlijk doorlopen.

 3. Dan ben ik één van die andere vrouwen die niet goed loopt tijdens de eerste dagen van de menstruatie! Echt, de dag ervoor, de 1e, 2e en 3e dag is snot bij mij! Ik loop dus ook gewoon niet meer op die dagen. Lekker puh! 😉

 4. Menstruatie pijnen worden minder als je rent doordat je lichaam “positieve” hormonen aanmaakt die je goed doen voelen. Ik ren dus gewoon lekker door (alhoewel ik net een slak in de bocht ben gedurende dag 3 en 4 en ik de afstanden moet aanpassen 2-3 mijl inplaats van 6). Wedstrijd resultaten zijn verschrikkelijk op deze dagen maar het beste 5 dagen na mijn periode.
  Mery uit Banbury (UK)

 5. Ik loop gewoon tijdens mijn menstruatie en zoals anoniem zei de pijnen worden minder, bij mij VEEL minder. Dat doe ik dus echt. Het is mijn natuurlijke pijnstiller. Ik ren wel langzamer. Ik hoop dat ik tijdens mijn 1e wedstrijd niet ongesteld ben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *