Hardlopen als moeder: wat doe je met je kind?

hardlopen met kinderen

Als je nog kleine kinderen hebt, ben je vaak aan huis gebonden.

Ik herinner me die tijd nog goed. Overdag kon ik niet weg. Op sommige dagen zat ik echt met smart op mijn man te wachten, zodat ik even kon gaan hardlopen. Zo gauw hij de sleutel in de huisdeur stak, rende ik hem dolgelukkig tegemoet én voorbij en riep: 'Ik ga even hardlopen!'

Overigens raad ik dit gedrag niet aan, want het is niet bepaald hartelijk, of goed voor je relatie.

Maar hoe zorg je dan dat je overdag kunt hardlopen als je kinderen hebt?

Je kind alleen laten om te gaan hardlopen? Vanaf welke leeftijd?

Of je je kind even alleen thuis kunt laten terwijl jij gaat hardlopen is afhankelijk van twee factoren:

  • De leeftijd van je kind.
  • Het karakter en temperament van je kind. Het ene kind loopt nu eenmaal altijd in zeven sloten tegelijk, terwijl een ander heel rustig kan spelen zonder zichzelf in gevaar te brengen.

Omdat de persoonlijkheid van het kind een belangrijke rol speelt bij de vraag of het verantwoord is om je kind even alleen thuis te laten, is het lastig om een eenduidig antwoord te geven. Toch is er wel degelijk een vuistregel die je kunt gebruiken:

8-10: Op deze leeftijd kun je kinderen maximaal 30 minuten alleen laten, en alleen bij daglicht.
11-12 jaar: Je kunt 11- en 12-jarige kinderen maximaal 1,5 tot 2 uur alleen laten, maar alleen bij daglicht. (Bron: Online Opvoedhulp)

Maar nogmaals: het hangt allemaal sterk af van je kind.

Kinderen meenemen tijdens het hardlopen

Wat nou als je kinderen te jong zijn om alleen thuis te blijven, en je hebt geen oppas zoals ik destijds. Dan is je enige andere optie om ze mee te nemen. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale babyjoggers op de markt, waarmee je kunt hardlopen met een baby. En een peuter kun je bijvoorbeeld meenemen op een loopfiets. Terwijl jij hardloopt, leert je kind balanceren en bereidt hij zich voor op écht fietsen.

loopfiets
Jij hardlopen, je kind op de loopfiets!

Kan je kind eenmaal fietsen, dan kan hij of zij tijdens het hardlopen naast je fietsen.

En op een gegeven moment zijn je kinderen oud en snel genoeg om samen met jou te gaan hardlopen. Helaas is dat meestal ook de leeftijd dat ze alleen kunnen thuisblijven, dus dan hoeft het eigenlijk niet meer. Maar goed, dan kan het een leuke vorm van quality time zijn.

Hoe combineer jij hardlopen met het moederschap?

Similar Posts

One Comment

  1. Je zou ook smorgens vroeg een kort rondje kunnen gaan voordat je partner (en gezin) opstaat. En s'avonds gelijk nadat je de kleine naar bed hebt gebracht. Als je echt wilt kun je jezelf wel n half uurtje uitroosteren op je gezinsplanning. En dat douchen achteraf.... daar heb je geen oppas voor nodig toch?
    Maar ik weet niet of het echt wel zo werkt. Ik ben pas gaan hardlopen toen ze al wat ouder waren. En ze mogen NIET mee. Want dan fietsen ze de verkeerde route, (500m voor me, gaan ze rechtdoor terwijl ik rechtsaf wilde) en ben ik meer met het verkeer bezig dan met lopen (rechts houden, pas op scooter, etc). En: mamma hoe lang duurt het nog, ik moet plassen, ik wil naar huis, waarom hijg jij zo, en kun je niet harder" is niet zo motiverend om te horen. Verder heb ik schatjes van kinderen hoor. :)) (nu 9, 12 en 14jr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.