Loopkleding: verschil man-vrouw

hardloopkleding mannen vrouwenToen ik net begon met hardlopen kocht ik geen speciale hardloopkleding voor vrouwen.

Adidas mannenshorts van de kringloop

Ik liep in een rode sportbroek van Adidas voor mannen. Die kocht ik ooit voor 3 euro bij de kringloop. Die zat eigenlijk wel prima. Toch is er niet voor niets een aparte lijn met hardloopkleding voor vrouwen en voor mannen. Vrouwen en mannen hebben immers een verschillende lichaamsvorm. Vooral als het gaat om taille, heupen en dijen. Hardloopkleding voor vrouwen houdt bijvoorbeeld rekening met het feit dat vrouwen doorgaans wat breder in de heupen zijn dan mannen. Ook is bij vrouwen het bovenlichaam vaak wat langer dan bij mannen.

Smaak speelt een belangrijke rol

Naast de aanpassing aan de vrouwelijke lichaamsvorm, wordt hardloopkleding voor dames ook anders gemaakt omdat vrouwen simpelweg andere voorkeuren hebben. Zo zijn dames hardloopshirts vaak strakker dan mannen shirts. En ook zijn de mouwen van damesshirts meestal  korter. Daarnaast heeft hardloopkleding voor vrouwen vaak andere kleuren en patronen.

Lichaamstypes

Binnen de categorie vrouwen heb je verschillende lichaamstypes, en bij de mannen ook. Bekende vrouwelijke lichaamstypes zijn:

 • Appel
 • Peer
 • Zandloper
 • Rechthoek

En onder de mannen zijn dit bekende lichaamstypes:

 • Appel
 • Omgekeerde driehoek: brede schouders, smalle taille
 • Rechthoek

Verschillen mannelijke hardloopkleding en vrouwelijke hardloopkleding

Wat zijn nou eigenlijk precies de verschillen tussen hardloopkleding voor mannen en voor vrouwen? Die vraag is nog helemaal niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Zo hebben shorts voor mannen in de regel een binnenbroekje om de kroonjuwelen op de plek te houden. Maar ik heb een kaki sportbroek van Sugoi waar óók zo'n broekje in zit, en dat is wel een damesmodel. En er zijn mannen die tights voor vrouwen fijner vinden, dan tights voor mannen. Het is maar net over welk merk je het hebt, welk lichaamstype je zelf hebt, en wat je het fijnst vindt zitten. In het algemeen kun je zeggen dat:

 • Vrouwelijke hardloopkleding slanker gesneden is: het zit strakker. Terwijl mannelijke hardloopkleding vaak wat wijder en rechter is gesneden. (N.B. Je ziet overigens nu wel een trend dat ook mannelijke bovenkleding strakker wordt!)
 • Mannelijke onderkleding houdt rekening met hun edele delen.
 • Vrouwelijke tights zijn vriendelijker voor bredere heupen.
Vrouwen shirt
Vrouwen shirt: aansluitende pasvorm

 

herenshirt
Heren shirt: wijder model

Conclusie

Als je niet kunt slagen tussen hardloopkleding voor dames, is het zeker de moeite om eens bij de mannen te neuzen. Het belangrijkste bij hardloopkleding is dat het lekker zit, en dat je er goed in kunt lopen. Dan is het eigenlijk onbelangrijk of de fabrikant heeft gezegd dat de kleding voor mannen of voor vrouwen is!

Similar Posts

2 Comments

 1. Hi Nicole,

  Ik koop wel eens de S-maat van mannen .... die blijft nl. over bij de uitverkoop en dat kan flink schelen. Ik ben helaas gedoemd om op mannenschoenen te lopen omdat ik daar maat 44 nodig heb. Ik heb dus nog nooit op roze schoenen kunnen lopen 😉

  Groetjes,

  Dorothé

 2. Goede hardloopkleding is zeker belangrijk. ik vind zelf mannenshirts vaak lekkerder zitten, maar wat betreft broeken moet ik toch echt wel een damesvariant hebben. Voor ieder wat wils natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.