Hardlopen en fietsen: 7 voor- en nadelen

hardlopen en fietsen

Hardlopen en fietsen.

Je kunt het prima combineren, hoewel ik dat zelden doe.

En dit is waarom.

Ik heb altijd de wind voor op de fiets!

Op de fiets heb ik namelijk echt altijd de wind voor. Ik weet niet wat dat is, maar volgens mij heeft Moeder Natuur het op mij voorzien. Ik kan bijvoorbeeld met straffe tegenwicht ergens heen fietsen, en metéén weer terug fietsen. En dan nog zal ik de wind opnieuw voor hebben!

Als hardloper vind ik wind en regen veel minder vervelend.

Maar dat wil niet zeggen dat ik de voordelen van fietsen niet zie.

Het is niet voor niets dat steeds meer vrouwen kiezen voor fietsen.

Hardlopen en fietsen: steeds meer vrouwelijke wielrenners

Net zoals op een gegeven moment steeds meer vrouwen gingen hardlopen, groeit sinds een jaar of 10 het aantal vrouwen dat de racefiets pakt. Hoewel ik zelf niets heb met racefietsen vind ik de parallellen met hardlopen erg leuk.

Even wat cijfertjes ter illustratie van de Nederlandse Toerfiets Unie:

  • 2014 163.000 vrouwen op de racefiets
  • 2016 178.000 vrouwen op de racefiets

Op Bicycling constateerden ze vorig jaar een toename van 20 naar 28% in vrouwen op een racefiets. Inmiddels beginnen er bijna evenveel vrouwen (46%) met wielrennen als mannen (54%).

Hardlopen en fietsen: ze hebben veel gemeenschappelijk

Zowel hardlopen als fietsen zijn sporten waarvan ze ooit zeiden:

'Dat is niks voor vrouwen!'

Hardlopen zou bijvoorbeeld slecht zijn voor de baarmoeder en veel te veel inspanning vereisen.

En net als bij hardlopen en wielrennen zijn de producten en de kleding die je er voor nodig hebt anders voor mannen dan voor vrouwen. Zo hebben racefietsen voor vrouwen kleinere remgrepen, een kortere bovenbuis en een smaller stuur.

Lees ook mijn post: Sporthorloge dames!

Hardlopen en fietsen: buiten, individueel maar ook sociaal

Lieke van Hoof, bestuurslid van een wielrennersvereniging voor vrouwen in Nijmegen zegt:

'Het leuke van fietsen vind ik dat je buiten bent. Je leert je omgeving goed kennen. Je ziet veel meer dan in een sportzaal of op een veld. Fietsen is een individuele sport, maar wel erg sociaal.'

Dit kun je zo toepassen op hardlopen.

Hardlopen en fietsen

Hardlopen en fietsen kun je overigens goed combineren. Het voordeel van fietsen is dat je lichaam minder belast wordt. Dus bij sommige hardloopblessures kan fietsen een goed alternatief zijn voor hardlopen. Zo kom je toch buiten en kun je je lichaam inspannen, zonder dat je niet naar de dokter luistert.

Hardlopen en fietsen: voor- en nadelen op een rijtje

Laten we de voor- en nadelen van wielrennen ten opzichte van hardlopen eens op een rijtje zetten.

Voordelen wielrennen

  1. Wielrennen is minder belastend voor je lichaam.
  2. Je kunt veel grotere afstanden afleggen. Zo kan ik bijvoorbeeld niet makkelijk even naar het leuke plaatsje Winterswijk hardlopen. Dat is 30 kilometer verderop. In theorie zou ik dat wel kunnen, maar dan moet ik eerst gaan trainen. Er naartoe fietsen is dan sneller en makkelijker te doen.
  3. Op een racefiets kun je makkelijker dingen meenemen lijkt mij. Als hardloper moet je het toch vooral hebben van een flipbelt.

Nadelen wielrennen

  1. Meer kans op valpartijen
  2. Het is duurder: een goede racefiets kost meer dan een paar goede hardloopschoenen
  3. Ik vind kleding voor wielrenners niet zo leuk. Nou is dat natuurlijk een kwestie van smaak, en bovendien voor veel mensen volstrekt onbelangrijk. Het gaat immers om de sport, maar toch. Ik vind hardloopkleding gewoon leuker.
  4. Je moet een helmpje op! En ze kunnen een fietshelm nog zo leuk proberen te maken, het is en blijft een helm.

N.B. Ik keek even bij Decathlon en eerlijk gezegd viel het me toen erg mee. Er is toch ook wel leuke wielerkleding voor dames! Dit fietsbroekje vind ik bijvoorbeeld echt leuk:

Calorieverbruik hardlopen en fietsen

Eén van de redenen, naast de wind, dat ik liever ga hardlopen dan fietsen is dat het calorieverbruik bij hardlopen en fietsen groter is bij hardlopen.

Tenminste dat idee heb ik.

Er was een tijd dat ik elke donderdagmorgen in plaats van ging hardlopen naar de stad Doetinchem fietste. Dat was heen en terug 20 kilometer. Met dat fietsen verbruikte ik amper meer calorieën dan met mijn normale 45 minuten hardlopen volgens mijn Polar M400, die ik toen droeg.

Nou heeft dat ook wel te maken met je fiets tempo: hoe harder je fietst, hoe meer calorieën je verbrandt.

Wat zeggen andere bronnen hierover?

Hardlopen of fietsen om af te vallen?

Weight Watchers over calorieverbruik hardlopen en fietsen

Weight Watchers geeft de volgende vergelijking voor iemand die 70 kilo weegt.

Bij een gewicht van 70 kilo verbrand je met een loopsnelheid van 6 kilometer per uur 350 calorieën. Bij een gewicht van 70 kilo verbrand je met een fiets snelheid van 15 km per uur 280 calorieën. Fiets je 18 tot 20 km per uur, dan verbrand je ± 500 calorieën per uur.

Margriet over calorieverbruik hardlopen en fietsen

Bij Margriet redeneren ze als volgt: Als je in plaats van fietst dezelfde afstand loopt verbrand je meer calorieën. Margriet:

'Met fietsen verbruik je per uur weliswaar meer calorieën dan met wandelen, maar het wordt een ander verhaal als je het per afstand bekijkt. Het kost namelijk meer tijd om ergens naartoe te lopen dan wanneer je dezelfde afstand met de fiets aflegt. Doordat je er iets langer voor nodig hebt, verbrand je dus ook meer!'

Sport Infonu over calorieverbruik hardlopen en fietsen

Bij Sport Infonu schrijven ze:

'Wie 60 kilo weegt en hardloopt met een tempo van 8 kilometer per uur, verbrandt gemiddeld 480 calorieën. Wie de fiets pakt en net zo zwaar is en 20 kilometer per uur fietst verbrandt precies dat aantal calorieën: 480.'

Tsja, het verschil in het calorieverbruik tussen hardlopen en fietsen lijkt minder groot dan ik dacht. De belangrijkste invloed is je tempo, oftewel hoe erg je je inspant.

Sporthorloge hardlopen en fietsen: ik kies Fitbit!

Als je hardlopen en fietsen combineert, dan is het natuurlijk leuk als je een sporthorloge beide activiteiten kan bijhouden. De meeste sporthorloges bieden beide aan. Mijn Polar M400, en mijn Garmin sporthorloge boden allebei de optie van hardlopen.

Maar ik gebruik tegenwoordig alleen nog mijn Fitbit Charge 4, en ook die kan zowel hardlopen als fietsen registreren! Dus als je net als ik geen ingewikkeld sporthorloge wilt, dan kan ik de Fitbit erg aanraden.

Waarvoor kies jij? Hardlopen of fietsen?

Leestips

Wandelen of hardlopen

Is elektrisch fietsen gezond?

Gebruikte bronnen o.a. Runner's World, Margriet, Weight Watchers Nederland, Gezondheidsnet,Sport info.nu

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.