|

Hoe je persoonlijkheid je loopstijl beïnvloedt!

persoonlijkheid en loopstijl

Uit onderzoek blijkt dat je persoonlijkheid je loopstijl beïnvloedt.

Onderzoek: persoonlijkheid beïnvloedt loopstijl

Dat onderzoek ging als volgt:

  • Tachtig hardlopers deden eerst de bekende en toonaangevende MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) persoonlijkheidstest. Op basis daarvan werden ze ingedeeld als een bepaald type persoonlijkheid. In totaal zijn er 16 mogelijke persoonlijkheids types.
  • Vervolgens werden ze geobserveerd tijdens 3 hardloopwedstrijden van 50 meter waarbij ze in verschillende tempo's liepen.

De Myers Briggs Type Indicator test

The MBTI deelt eigenschappen in twee soorten op vier verschillende gebieden:

  1. Waar richt je je aandacht op - Extraversion (E) of Introversion (I)
  2. Hoe neem je informatie op? – Sensing (S) of Intuition (N)
  3. Hoe neem je beslissingen? – Thinking (T) of Feeling (F)
  4. Hoe ga je om met de wereld om je heen?– Judging (J) of Perceiving (P)

Loopstijl en persoonlijkheid

Uit het onderzoek blijkt dat vooral de manier waarop je informatie opneemt en hoe je beslissingen neemt je loopstijl beïnvloedt.  Het type Feeling houdt meer contact met de grond, en hangt minder lang in de lucht tijdens het hardlopen. Iemand die is ingedeeld als het type Intuition, heeft een meer verende stap, met kortere en hogere passen. Lees het onderzoek hier.

Tsja, wat moet je hier nou mee?

Op zich interessant om te kijken naar het verband tussen persoonlijkheid en hardlopen, maar wat betekent dit nou in de praktijk? Kan ik nu als ik een hardloper tegenkom kijken naar zijn of haar loopstijl en zeggen:

'Oh, jij bent echt typisch een Intuition type! Dat zie ik meteen aan je verende tred!'

Op basis van een onderzoeksgroep van 80 personen is dat ongetwijfeld erg kort door de bocht. Wel kan ik me voorstellen dat je als hardloper hecht aan techniek, en je graag je persoonlijke record wilt  verbeteren, je de informatie uit dit onderzoek kunt gebruiken. Het is een interessante invalshoek om nog eens kritisch naar je loopstijl te kijken.

Mijn persoonlijkheid en loopstijl

Speciaal voor deze post heb ik een gratis MBTI test gedaan. Hieronder mijn resultaten:

loopstijl en persoonlijkheid

Wat betekent deze uitslag voor mijn loopstijl?

Ik scoor erg hoog op introvert. Volgens het onderzoek betekent dit dat ik een verende tred heb met wat kortere stappen. Ik kan hier eigenlijk verder weinig mee. Dat komt omdat ik als hardloper alleen de ambitie heb om elke dag te gaan hardlopen. Hoe snel ik dat doe, boeit me niet. Ik doe ook nooit aan hardloop evenementen mee. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met mijn hoge score op introversie ; ) Ik houd niet van grote groepen mensen. Als ik tijdens het hardlopen een mooi bloemetje zie, of iets anders dat mijn aandacht trekt, dan stop ik soms om er een foto van te maken.

Hardlopen betekent voor mij een dagelijks moment van rust. Ik heb mijn dagelijkse hardlooprondje om mentaal in balans te blijven. Ik heb vaak last van stress, en ik heb het idee dat hardlopen ervoor zorgt dat alle overbodige adrenaline op een natuurlijke manier wordt afgevoerd door te gaan hardlopen. Dat vind ik belangrijk, want al die stress in mijn lichaam kan niet gezond zijn!

Tot slot

Een koppeling maken tussen je persoonlijkheid en je manier van hardlopen vind ik een interessant experiment. Ik vraag me af of er ook een verband is tussen persoonlijkheid en de keuze om te gaan hardlopen in het algemeen. Ik stel me zo voor dat of iemand kiest voor in zijn eentje hardlopen versus gaan volleyballen in een team zeker ook te maken heeft met zijn of haar karakter.

En je hebt hardlopers die graag meedoen aan grote loopevenementen of elke dag naar de atletiekclub gaan, en je hebt hardlopers die het liefst in hun eentje lopen. Ik stel me zo voor dat de mensen die aan loopevenementen meedoen hoger scoren op extraversie.

Wat voor type persoonlijkheid ben jij als het om hardlopen gaat denk je?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.