Hardlopen is twee voor de prijs van één!

Hardlopen is goed voor zowel je lichaam als geest. Hoewel veel mensen met hardlopen beginnen om af te vallen, of omdat de dokter hen dat heeft geadviseerd voor hun gezondheid, ontdekken de meesten van hen vervolgens tot hun verrassing de positieve effecten op hun geest. Dus hoewel de aanleiding om te gaan hardlopen vaak een fysieke/lichamelijke is, krijg je daar als bonus de effecten op je algemene welbevinden bij. Hardlopen is dus als het ware twee voor de prijs van één, of 'twee halen, één betalen!'

Effecten van hardlopen op je lichaam

 • Het verlengt je leven
 • Hardlopen verbetert je stoelgang
 • Je krijgt er mooie benen van: lopersbenen
 • Goed voor je hart
 • Verlaagt bloeddruk
 • Verlaagt verkeerde cholesterol
 • Verkleint kans op diabetes
 • Vermindert kans op botbreuken want schokbelasting is goed voor de botdichtheid
 • Gunstig voor osteoperose, dit is een speciaal voordeel voor vrouwen die hardlopen!
 • Minder kans op angstaanvallen
 • Minder kans op depressie
 • Je wordt minder snel en minder vaak verkouden

Effecten van hardlopen op je dagelijks leven

 • Je gaat er beter van slapen
 • Je voelt je fitter
 • Je gaat er vaak automatisch gezonder door leven
 • Het geeft zelfvertrouwen
 • Je voelt je prettiger in je eigen lichaam
 • Je krijgt er energie van
 • Creativiteit neemt toe
 • Je leert door hardlopen discipline aan, waardoor je je werk beter doet
 • Je leert er doelen door te stellen.
 • Je krijgt meer waardering voor de natuur: de natuur is je sportzaal!

Wat heeft hardlopen mij persoonlijk gebracht

 1. Zelfvertrouwen! Als ik twijfel aan mezelf, en ik ga een stuk hardlopen, dan voel ik me vanzelf beter. 'Hoe stom kan ik nou zijn, als ik zo'n stuk kan hardlopen,' denk ik dan.
 2. Dat ik best elke dag een chocolade paashaas of sinterklaas mag eten, zonder dik te worden
 3. Vertrouwen in mijn lichaam: ik heb ontdekt dat mijn lichaam meer kan dan ik dacht! Het kan me op plekken brengen, waarvan ik van te voren dacht dat ze veel te ver waren.
 4. Het heeft mijn blik op afstanden veranderd. Toen ik nog geen hardloper was, vond ik een wandeling van 3 kilometer zeer gewaagd. 'Zal ik dat wel volhouden?' vroeg ik me bezorgd af. Maar nu loop ik zelfs 18 kilometer, en kijk ik heel anders naar afstanden.
 5. Als ik ergens geen zin aan heb, dan stel ik me voor hoe lang het hardlopen zou zijn. Bijvoorbeeld als ik de badkamer moet schoonmaken, en ik wil niet! Dan bereken ik dat me dat ongeveer 30 minuten zou kosten, oftewel een half uurtje hardlopen. 'Dat is eigenlijk best te doen,' besluit ik dan.
 6. Als ik overweldigd raak door wat ik allemaal nog moet doen, dan hak ik het in stukjes. Net zoals ik de afstanden bij het hardlopen in stukjes hak.
 7. Een diep gevoel van tevredenheid. Als ik in het weekend mijn eigen grenzen heb verlegd, door bijvoorbeeld 18 kilometer te lopen, dan voel ik me daar de hele volgende week nog tevreden over. De wetenschap dat mijn lichaam dat kon werkt als het ware als een buffer tegen vervelende dingen.
 8. Ik heb een hoog cholesterol, van de verkeerde soort. Dat is helaas erfelijk. Maar door hardlopen heb ik het toch al wat omlaag kunnen krijgen.
 9. Zonder hardlopen was ik volgens mij al lang gillend gek geworden. Van hardlopen word ik rustiger, en het helpt me dingen in perspectief te plaatsen.
 10. De koffie smaakt nooit zo lekker als na een flink stuk hardlopen. Zelfs als ik helemaal geen zin heb in hardlopen, dan doe ik het toch, omdat anders de koffie veel minder smakelijk is.
 11. Een nieuwe kijk op mezelf: ik was op de middelbare school dat meisje dat hartstikke slecht was met gym. En moet je me nu eens zien!
 12. Ik heb er nieuwe mensen door leren kennen, o.a. via blogs. En dat geeft een gevoel van saamhorigheid. Als ik mijn kilometers maak, dan denk ik: 'Nu loopt Dorothé of Spaarmoeder misschien ook wel.'
 13. Een heleboel leuke boeken om te lezen! Lezen over hardlopen is bijna net zo leuk als het doen! Ik vind het heerlijk om  's avonds in bed boeken te lezen over hardlopen.
 14. Een goede methode om mijn kinderen het goede voorbeeld te geven. Ik twijfel nog wel eens of ik het allemaal wel goed doe als moeder, maar wat betreft een gezonde levensstijl heb ik er vertrouwen in! Niet alleen dat: de kinderen zien dat ik doorzet, ook als ik geen zin heb of het buiten keihard regent. Ze zien dat ik dan gewoon toch ga hardlopen. Dus niet alleen laat ik ze een gezonde levensstijl zien, ik laat ze ook zien dat wat zelfdiscipline is, en dat slechte (weers)omstandigheden je niet uit het veld hoeven te slaan!
 15. Ik ben er gelukkige door geworden!
 16. Ik ben de natuur meer gaan waarderen door hardlopen. Ik beschouw Moeder Natuur als mijn persoonlijke sportschool. En bij elke wisseling van de seizoenen ben ik haar weer erkentelijk dat ze de sportschool weer helemaal optooit in de kleuren van het seizoen. Zo wordt het lopen nooit saai.
 17. Ik ben geen vakantieganger, maar de paar keer dat we op vakantie gingen, hielp hardlopen op de vakantiebestemming me om daar te 'aarden'. Om er echt te 'zijn'. Bovendien was het een geweldige manier om de omgeving te verkennen, en me niet zo'n toerist te voelen, maar een onderdeel van het landschap.
 18. Ik ben zelden tot nooit meer verkouden! En dat terwijl ik dat vroeger om de haverklap was.
 19. Ik heb bovendien als in geen jaren meer zo'n stomme koortslip gehad.
 20. Moed. De moed om nieuwe dingen te doen, en mijn grenzen te verleggen. Ook als ik van te voren twijfel of ik het wel kan. Door hardlopen heb ik geleerd dat ik het gewoon moet proberen.
 21. Langzaam is het nieuwe snel. Je hoeft niet snel te zijn, om iets te doen. Juist door iets langzaam te doen, kun je je iets eigen maken. Ik mag dan wel geen snelle hardloper zijn, maar ik houd het wel vol!
 22. Het is leuk om van een onderwerp veel af te weten, en van hardlopen weet ik zo langzamerhand best veel. Als moeder twijfel ik nogal veel, over de opvoeding, en hoe ik iets moet aanpakken. Hardlopen biedt houvast, en heeft een vaste uitkomst. Dat vind ik heerlijk in mijn onzekere bestaan als moeder.

Meer lezen?

Hardlooptherapie

Trots