Hardlopen met Evy
Hardlopen met Evy is enorm populair.

Het is een laagdrempelige manier om te beginnen met hardlopen.

Ook als je het al heel vaak geprobeerd hebt, maar telkens afhaakte lukt het met Evy vaak wel.

Wie is Evy van Hardlopen met Evy?

Evy Gruyaert (1979) is een Vlaamse radio en televisiepresentatrice. In Nederland kennen we haar vooral als het gezicht en de stem van het hardloopprogramma 'Start to Run.' Daarin leert Evy inmiddels alweer heel wat jaartjes potentiële hardlopers om in een periode van 10 weken, van 0 tot 5 kilometer te lopen.

Dankzij Evy is menig hardloper geboren.

Ongeacht hun hardloop snelheid.

Start to run met Evy ≠ het Nederlandse Start to Run programma

Start to run met Evy heet in Nederland Hardlopen met Evy. In andere landen is de app er onder de naam Start 2 Run. Het Start to Run programma van Evy is dus een ánder loopprogramma dan het Nederlandse Start to run dat is opgezet door de Nederlandse Atletiekvereniging. Inmiddels heet de Nederlandse versie Yakult Start to Run. Zo kun je de twee verschillende trainingsprogramma's beter uit elkaar houden.

Hardlopen is gezond, maar hoe pak je het verstandig aan, en hoe overwin je je frisse tegenzin?

Het programma Start to Run met Evy Gruyaert helpt je bij al deze punten.

hardlopen met evy

Evy Gruyaert (Bron: Wikipedia)

Hoe werkt hardlopen met Evy?

Hardlopen met Evy doe je met behulp van een podcast of app die je beluistert tijdens het hardlopen. Via deze podcast, een luisterbestand voor je mp3-speler of iPod, geeft Evy je instructies wanneer je moet gaan rennen, wanneer je juist moet gaan wandelen, hoe je het beste kunt ademen etc. Bovendien moedigt ze je aan.

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor de hardlopen met Evy app.

Hoewel de Start to Run met Evy podcast wordt gesproken met een Vlaams accent werd hardlopen met Evy ook in Nederland een enorme hit. In het Belgische dagblad De Standaard verscheen er deze zomer zelfs een heel artikel over getiteld: 'Nederland 'starts to run' dankzij Evy.

Het grappige is dat de mensen achter Evy behoorlijk verrast zijn door haar plotselinge populariteit in Nederland. Ze hebben beslist geen promotiecampagne gehouden, of geld uitgegeven aan reclame. Waarschijnlijk komt de grote belangstelling door mond-tot-mond reclame! Start to Run met Evy verkoopt blijkbaar zichzelf. En geen wonder, want:

Hardlopen met Evy is leuk en helpt mensen.

25 Hardloopschema's anno 2024!

Inmiddels zijn er maar liefst 25 hardloopschema's om uit te kiezen. Van je eerste 5km tot aan de marathon in 3u15. De basis schema's die geschikt zijn om te beginnen zijn:

 • Het 5 km schema is van de Start to Run reeks,
 • Het 10 km schema is van de Keep on Running podcast.

Tussen de instructies door kun je luisteren naar de bijgeleverde muziek.

In 10 weken 5 km leren hardlopen met Evy

De Start to Run met Evy podcast bestaat uit 30 lessen voor leren hardlopen met Evy. Daarvan doe je er bij voorkeur drie per week. In dat geval duurt het programma dus 10 weken. Maar als het je te snel gaat, kun je gewoon het programma van een week nog een extra weekje doen! Het belangrijkste is dat je gaat hardlopen. Wil je zelf een hardlooproute maken? Pas die dan aan aan de les.

Hardlopen met Evy

Het Start to Run Programma hardlopen met Evy

Het Start to Run programma werd in 2001 gelanceerd door sportsmarketingbedrijf Golazo, de Vlaamse Atletiek Liga en uitgeverij Lannoo. Elf jaar later hebben al tienduizenden mensen succesvol meegedaan aan Start to Run®. Ook als ongeoefende loper kun je in een week of tien je doel bereiken, en 5 kilometer achter elkaar lopen.

Hardlopen met Evy in een nieuw jasje

Er is ook een officiële Start to Run website. Je moet daar wel een account voor aanmaken maar dan heb je ook vele mogelijkheden. Zo kun je daar bijvoorbeeld je Fitbit koppelen aan de hardlopen met Evy app.

Dat is handig als je last hebt van een motivatiecrisis.

Hardlopen met Evy: interview met Evy

Hieronder een interview met Evy over haar mooie programma:

Ervaringen hardlopen met Evy

Op diverse hardloopblogs kwam ik hardloopsters tegen die het over Evy hadden als over een goede vriendin, en coach.

Hardlopen met Evy is als hardlopen met een goede vriendin.

Evy wordt beschreven als iemand die hen heeft geholpen vol te houden, en structuur heeft aangebracht in het hardlopen. Veel beginners beginnen met hardlopen door als een wilde te gaan rennen. Na een paar minuten word je dan natuurlijk helemaal niet goed, klapt dubbel van gebrek aan zuurstof, en denkt bij jezelf: 'Dit is afschuwelijk!' Start to run met Evy voorkomt dit soort beginnersfouten, door je te zeggen wat je moet doen, en je te begeleiden.  Zo zegt ze regelmatig: 'Ik ben fier op u!' Daardoor zorgt hardlopen met Evy er voor dat mensen niet afhaken.

Toen ik tien jaar geleden met hardlopen begon was de podcast van Start to Run met Evy er helaas nog niet. Ik begon mijn hardloopcarrière met een loopschema uit een boek. Dat hielp mij al enorm, omdat het mijn looprondje structureerde: er was een duidelijk begin en eind en dat gaf me houvast. Maar als ik nu zou moeten beginnen, dan zou ik vast en zeker van de Start to run podcast met Evy gebruik maken. Hardlopen met Evy heeft gewoon heel veel voordelen.

Wat vrouwen zeggen over hardlopen met Evy

In de Nederlandse Runner's World van juni 2012 staat een heel artikel waarin vijf loopsters vertellen over hun ervaringen met de podcasts van Start to Run met Evy. Hier onder enkele citaten:

 • Evy stimuleert mij enorm, dankzij haar houd ik het vol. Precies op de juiste momenten zegt ze even dat het goed gaat. Als ik nu zonder Evy loop, gaat het minder goed. (Shirley)
 • De eerste lessen vond ik niet zo moeilijk, omdat ik wel wat conditie had. Maar de eerste keer dat er 4x8 minuten op het programma stond, had ik het zwaar. Als ik Evy niet bij me had gehad, was ik vast allang gestopt.' (Marie)
 • Via een vriendin hoorde ik van hardlopen met Evy. Mijn conditie was heel slecht, dus ik heb sommige lessen van de podcasts twee keer gedaan, zodat het niet te snel voor me ging. Wel hield ik me er altijd aan als ze zei: over twee dagen lopen we weer.' (Anja)
 • 'Evy remde me in het begin juist af. Zonder haar was ik vast veel te snel begonnen, om het vervolgens op te geven.'
 • 'Zonder Evy was ik ook gaan hardlopen, maar dan had ik het niet zo verstandig aangepakt. Evy gaf me het gevoel dat ik goed bezig was. Ze roept je toe dat je nog maar een klein stukje te gaan hebt als het eens zwaar is.'

Start to run en tieners

Deze zomervakantie is mijn jongste dochter begonnen met hardlopen met behulp van Start to Run met Evy. En dankzij Evy had ze er veel plezier in. Bovendien vond mijn dochter de muziek erg leuk. Niet alleen mijn jongste dochter ging hardlopen met Evy, ook mijn jongste zus die inmiddels 38 is is door Evy gaan hardlopen.

Toen mijn jongste zus merkte dat ze nauwelijks nog een trap kon oplopen zonder een indrukwekkende imitatie te doen van een hijgend hert, besloot ze aan haar conditie te gaan werken. Maar als drukbezette carrièrevrouw en bovendien sporthaatster, moest het iets makkelijks zijn. Iets wat ze gemakkelijk in haar drukke leven kon inplannen, en wat niet teveel voorbereidingen of  moeite zou kosten. En dan kom je al snel uit bij hardlopen! In dit geval met Start to run met Evy.

De hardloopcarriere van mijn jongste dochter is helaas gesneuveld door een lesrooster met lange dagen en de korte dagen die het herfstseizoen met zich meebrengt. Maar ze heeft in ieder geval op een positieve manier kennisgemaakt met hardlopen dankzij Evy's Start to Run podcast. Het zaadje is gezaaid!

Mijn jongste zus houdt het nog steeds goed vol, en heeft zich inmiddels op de zaterdagochtend aangesloten bij een hardloopgroepje.

Rennen met Evy

Wil je Rennen met Evy, en ben je op zoek naar de podcasts/mp3's? Klik dan hier.

Wil je weten hoe Rennen met Evy werkt, en wat je kunt verwachten? Die informatie vind je in mijn post  Start to run!

Zoek je de Nederlandse versie van Rennen met Evy: Running Coach?

Zoek je de Nederlandse versie van Rennen met Evy, Running Coach genaamd, met Renate Wennemars? Die vind je hier.

Leuke weetjes over Rennen met Evy

 • Downloads van de Start To Run podcast in België: 108.876
 • Downloads van de Start To Run podcast in Nederland: 312.765. In Nederland is Rennen met Evy dus populairder dan in België!
 • Nederlanders lopen gemiddeld 4,12 kilometer per sessie van Rennen met Evy. Belgen lopen gemiddeld 3,9 km per sessie.
 • Maar in België lopen ze sneller! 8,16 km per uur. Nederlanders lopen gemiddeld 7,77 km per uur als ze rennen met Evy.
 • In totaal lopen Nederlanders veel meer kilometers met Evy dan Belgen. 1.991.509 kilometer om precies te zijn. Voor de Belgen is dit 762.512
 • Vrouwen gebruiken de Start To Run podcast meer dan mannen. 76% van de vrouwen gebruikt de podcast, en maar 24% van de mannen.
 • Evy's podcast wordt bijna 5 keer zo vaak gedownload als de podcast van Renate Wennemars. De podcast van Renate Wennemars heet Running Coach en is een initiatief van de Nederlandse Athletiekunie. Evy wilde best met hen samenwerken. Maar dat wilde de Nederlandse Athletiekunie niet.

Voorbeeld van Evy's peptalks!

Komaan, nu niet opgeven, je bent er bijna, ik zie de eindmeet al. Nog heel even, het gaat supergoed! Nog eventjes en je mag fier zijn op jezelf, ik ben het in ieder geval! Hou vol, nog een laatste krachtsinspanning en je bent er! Yes! Proficat! Je bent een held!

Handige links

Fit en gezond met Evy Gruyaert: het boek bij Start to Run met Evy

Er is ook een boek dat je helpt met hardlopen! Het heet Fit en gezond met Evy Gruyaert. Het boek bestaat uit tien hoofdstukken, en elk hoofdstuk is één week van het trainingsschema van hardlopen met Evy.

start to run

In 2013 kwam de nieuwe versie van Evy Gruyaerts Start to run boek uit. De vorige editie van het Start to run boek dateert uit 2011.

Start to run boek

Net als het Start to run boek uit 2011 helpt de editie uit 2013 je 'fit en gezond' te worden in 10 weken. En dat is goed te doen met behulp van dit boek. Het is prettig geschreven en heel duidelijk opgezet. Doordat er ook aandacht is voor voedingsgewoontes, stijgt het boek net iets uit boven het gemiddelde boek over leren hardlopen.

Elk hoofdstuk beslaat 1 week hardlopen. In totaal zijn er 10 hoofdstukken. Dus als je alle 10 de hoofdstukken hebt doorgewerkt, dan kun je een half uur hardlopen!

Opbouw van de hoofdstukken in het Start to run boek

De hoofdstukken zijn als volgt opgebouwd:

 1. Informatie/inleiding
 2. Loopschema
 3. Voedingstips en recepten
 4. Lopen voor je leven: wat lopen voor je gezondheid en leven doet
 5. Oefeningen
 6. Types hardlopers

In elk hoofdstuk vind je oranje blokken met persoonlijke ontboezemingen van Evy.

Start to run 2011 versus Start to run 2013

Andere cover

Op de cover van het Start to run boek van 2011 zie je Evy in zomerse hardloopkleding. In de versie van 2013 gaat ze gekleed in een jasje. Overigens heeft ze op beide covers oordopjes in! Dat is wel grappig, omdat er nogal een discussie is over het gevaar van hardlopen met oordopjes in. Maar ja, om haar podcast te luisteren moet je natuurlijk wel oortjes dragen.

Ander team van experts

Het team van experts is een klein beetje veranderd. In de editie van 2011 staan Mieke Boeckx (Coach), Lieven Maesschalck (Fysiotherapeut), Christophe Swennen (Chef) en Evy vermeld. In de editie van 2013 zijn Erik Witvrouw (Professor), Stephanie Scheirlynck (Voedingsdeskundige), Lieven Maesschalck (Fysiotherapeut) en Evy.

De coach is vervangen voor een professor, en de chefkok voor een voedingsdeskundige.

Loopschema iets veranderd

Het loopschema is een klein beetje veranderd. In de editie van 2011 loop je in de eerste week bijvoorbeeld 18 minuten, en in de editie van 2013 is dat 20 minuten.

start to run boek

start to run boek

Inhoud van het Start to run boek

Voor zover ik kan zien is er inhoudelijk niets wezenlijks veranderd. Eigenlijk lijkt de tekst zo op het oog precies hetzelfde.

De Start to run podcast zit niet bij het boek: waar download je de podcast?

Ik ben altijd een beetje verbaasd dat er geen cd met de Start to run podcast bij het boek zit. Eigenlijk zou die er gewoon bij moeten zitten vind ik. Die moet je er apart bij kopen.

Op zich kun je het boek prima gebruiken zonder de podcast. Maar het is natuurlijk wel een mooie combinatie als je de podcast ook hebt. Op bladzijde 13 van het boek staat vermeld dat je de podcast voor 12,95 kunt downloaden op www.starttorun.be.

Maar je kunt de Start to run podcast ook gratis downloaden, hoewel dit officieel niet de bedoeling is natuurlijk.

Start to run boek kopen

De nieuwe versie van Start to run is te koop bij bol.com. De editie uit 2011 is alleen nog tweedehands te krijgen, en de prijs begint bij 20 euro.

Nederlandse Start to Run van de Atletiekunie

Je kunt Start to Run uitstekend volgend met Evy's podcast, maar het programma wordt ook bij meerdere atletiekverenigingen aangeboden. De Nederlandse cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten, waarbij je uiteindelijk 20 minuten kunt hardlopen. Dat is dus minder dan op de podcast van Evy. De Nederlandse variant heet Running Coach, en werd ingesproken door Renate Wennemars.

Ik moet zeggen dat ik het wel eens verwarrend vond: het 6-weekse Start to run programma van de Nederlandse Athletiekunie, en het 10-weekse Start to run programma van Evy Gruyaert. Het klinkt hetzelfde maar dat is het dus niet. Hardlopen met Evy is een ander programma.

Het Nederlandse Start to run programma bestaat uit 6 zaterdagochtenden. Je bouwt op van 1 naar 20 minuten hardlopen. Je loopt in een groep, met een trainer. Deelname kost 45 euro. Voor 7,95 kun je Running Coach downloaden van Renate Wennemars. Dat zijn mp3-bestanden met instructies om je te helpen met hardlopen. Deze podcast lijkt erg op de Start to Run podcast van Evy Gruyaert.

Belgische Start to Run

Het Belgische Start to Run programma stamt uit 2006, bestaat uit podcasts, ingesproken door Evy Gruyaert. Het programma duurt 10 weken, en en aan het eind kun je 30 minuten hardlopen. Anders dan de Nederlandse Start to run loop je niet met een groep of een trainer. De podcast kostte 12,95.

Ik zet de verschillen tussen de twee Start to Runs voor jullie op een rijtje in een tabel!

start to run nl versus start to run be

Nederlandse Athletiekunie: Evy mag 'Start to run' niet meer gebruiken

Lange tijd bestonden de twee verschillende Start to run programma's vreedzaam naast elkaar. Maar in 2013 stuurde de Nederlandse Athlietiekunie plotseling een brief. Zou het toeval zijn dat Evy Gruyaert op 2 oktober haar Start to run app voor smart phones zou lanceren?

In die brief verbieden ze Evy Gruyaert de slogan 'Start to run' te gebruiken. Het argument van de Nederlandse Athletiekunie? 'Wij waren eerst!' En ze hebben bewijs. In het Belgisch Nieuwsblad las ik:

'Om hun eisen te verantwoorden haalden de Nederlanders er een oud document bij, waaruit moet blijken dat zij ‘Start to run’ al in 2001 als woordmerk registreerden.'

Boete van 1000 euro per dag

Evy Gruyaert moet de Nederlandse Atheliekunie 2.500 euro betalen. En per ‘dagdeel’ dat de term nog opduikt, moet Evy Gruyaert 1.000 euro boete betalen. Het schijnt dat Evy niet onder de indruk is. In de Belgische Standaard wordt ze als volgt geciteerd:

'Een spijtige zaak’, vindt Gruyaert. ‘We willen toch allebei gewoon mensen aanzetten om te gaan sporten?'

De slogan 'Start to run' zou bovendien al jaren bestaan, en ooit ook al door Nike zijn gebruikt. De Standaard merkt fijntjes op dat de Start to run variant van de Nederlandse Athletiekunie minder succesvol is. En: 'De Athletiekunie heeft ook geen app.'

Evy wordt moeder

In november 2012 werd Evy voor het eerst moeder. In een interview vertelde ze dat ze van plan is na de bevalling het hardlopen snel weer op te pakken, door de baby in een babyjogger mee te nemen bij het hardlopen! Dat wordt voor de baby dus hardlopen met Evy ; )

Hardlopen met Evy vernieuwd

Het jaar 2020 was een kanteljaar voor hardlopen met Evy. Het programma kreeg een leuke make-over en de mogelijkheden zijn uitgebreid. Op de officiële website lees je hier meer over.

Lees ook mijn persoonlijke ervaringen met Beginnen met hardlopen met Evy.

Handige links op een rijtje

N.B. Op dit moment kan ik geen werkende links meer vinden naar de gratis mp3 bestanden met de oude Start to run podcasts.


Reacties

Hardlopen met Evy — 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>