Hardlopen met Evy
Hardlopen met Evy is enorm populair.

Het is een laagdrempelige manier om te beginnen met hardlopen.

Ook als je het al heel vaak geprobeerd hebt, maar telkens afhaakte lukt het met Evy vaak wel.

Wie is Evy van Hardlopen met Evy?

Evy Gruyaert (1979) is een Vlaamse radio en televisiepresentatrice. In Nederland kennen we haar vooral als het gezicht en de stem van het hardloopprogramma ‘Start to Run.’ Daarin leert Evy inmiddels alweer heel wat jaartjes potentiële hardlopers om in een periode van 10 weken, van 0 tot 5 kilometer te lopen.

Dankzij Evy is menig hardloper geboren.

Ongeacht hun hardloop snelheid.

Start to run met Evy ≠ het Nederlandse Start to Run programma

Start to run met Evy heet in Nederland Hardlopen met Evy. In andere landen is de app er onder de naam Start 2 Run. Het Start to Run programma van Evy is dus een ánder loopprogramma dan het Nederlandse Start to run dat is opgezet door de Nederlandse Atletiekvereniging. Inmiddels heet de Nederlandse versie Yakult Start to Run. Zo kun je de twee verschillende trainingsprogramma’s beter uit elkaar houden.

Hardlopen is gezond, maar hoe pak je het verstandig aan, en hoe overwin je je frisse tegenzin?

Het programma Start to Run met Evy Gruyaert helpt je bij al deze punten.

hardlopen met evy
Evy Gruyaert (Bron: Wikipedia)

Hoe werkt hardlopen met Evy?

Hardlopen met Evy doe je met behulp van een podcast of app die je beluistert tijdens het hardlopen. Via deze podcast, een luisterbestand voor je mp3-speler of iPod, geeft Evy je instructies wanneer je moet gaan rennen, wanneer je juist moet gaan wandelen, hoe je het beste kunt ademen etc. Bovendien moedigt ze je aan.

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor de hardlopen met Evy app.

Hoewel de Start to Run met Evy podcast wordt gesproken met een Vlaams accent werd hardlopen met Evy ook in Nederland een enorme hit. In het Belgische dagblad De Standaard verscheen er deze zomer zelfs een heel artikel over getiteld: ‘Nederland ‘starts to run’ dankzij Evy.

Het grappige is dat de mensen achter Evy behoorlijk verrast zijn door haar plotselinge populariteit in Nederland. Ze hebben beslist geen promotiecampagne gehouden, of geld uitgegeven aan reclame. Waarschijnlijk komt de grote belangstelling door mond-tot-mond reclame! Start to Run met Evy verkoopt blijkbaar zichzelf. En geen wonder, want:

Hardlopen met Evy is leuk en helpt mensen.

25 Hardloopschema’s anno 2022!

Inmiddels zijn er maar liefst 24 hardloopschema’s om uit te kiezen. Van je eerste 5km tot aan de marathon in 3u15. De basis schema’s die geschikt zijn om te beginnen zijn:

  • Het 5 km schema is van de Start to Run reeks,
  • Het 10 km schema is van de Keep on Running podcast.

Tussen de instructies door kun je luisteren naar de bijgeleverde muziek.

In 10 weken 5 km leren hardlopen met Evy

De Start to Run met Evy podcast bestaat uit 30 lessen voor leren hardlopen met Evy. Daarvan doe je er bij voorkeur drie per week. In dat geval duurt het programma dus 10 weken. Maar als het je te snel gaat, kun je gewoon het programma van een week nog een extra weekje doen! Het belangrijkste is dat je gaat hardlopen. Wil je zelf een hardlooproute maken? Pas die dan aan aan de les.

Hardlopen met Evy

Het Start to Run Programma hardlopen met Evy

Het Start to Run programma werd in 2001 gelanceerd door sportsmarketingbedrijf Golazo, de Vlaamse Atletiek Liga en uitgeverij Lannoo. Elf jaar later hebben al tienduizenden mensen succesvol meegedaan aan Start to Run®. Ook als ongeoefende loper kun je in een week of tien je doel bereiken, en 5 kilometer achter elkaar lopen.

Hardlopen met Evy in een nieuw jasje

Er is ook een officiële Start to Run website. Je moet daar wel een account voor aanmaken maar dan heb je ook vele mogelijkheden. Zo kun je daar bijvoorbeeld je Fitbit koppelen aan de hardlopen met Evy app.

Dat is handig als je last hebt van een motivatiecrisis.

Hardlopen met Evy: interview met Evy

Hieronder een interview met Evy over haar mooie programma:

Ervaringen hardlopen met Evy

Op diverse hardloopblogs kwam ik hardloopsters tegen die het over Evy hadden als over een goede vriendin, en coach.

Hardlopen met Evy is als hardlopen met een goede vriendin.

Evy wordt beschreven als iemand die hen heeft geholpen vol te houden, en structuur heeft aangebracht in het hardlopen. Veel beginners beginnen met hardlopen door als een wilde te gaan rennen. Na een paar minuten word je dan natuurlijk helemaal niet goed, klapt dubbel van gebrek aan zuurstof, en denkt bij jezelf: ‘Dit is afschuwelijk!’ Start to run met Evy voorkomt dit soort beginnersfouten, door je te zeggen wat je moet doen, en je te begeleiden.  Zo zegt ze regelmatig: ‘Ik ben fier op u!’ Daardoor zorgt hardlopen met Evy er voor dat mensen niet afhaken.

Toen ik tien jaar geleden met hardlopen begon was de podcast van Start to Run met Evy er helaas nog niet. Ik begon mijn hardloopcarrière met een loopschema uit een boek. Dat hielp mij al enorm, omdat het mijn looprondje structureerde: er was een duidelijk begin en eind en dat gaf me houvast. Maar als ik nu zou moeten beginnen, dan zou ik vast en zeker van de Start to run podcast met Evy gebruik maken. Hardlopen met Evy heeft gewoon heel veel voordelen.

Wat vrouwen zeggen over hardlopen met Evy

In de Nederlandse Runner’s World van juni 2012 staat een heel artikel waarin vijf loopsters vertellen over hun ervaringen met de podcasts van Start to Run met Evy. Hier onder enkele citaten:

  • Evy stimuleert mij enorm, dankzij haar houd ik het vol. Precies op de juiste momenten zegt ze even dat het goed gaat. Als ik nu zonder Evy loop, gaat het minder goed. (Shirley)
  • De eerste lessen vond ik niet zo moeilijk, omdat ik wel wat conditie had. Maar de eerste keer dat er 4×8 minuten op het programma stond, had ik het zwaar. Als ik Evy niet bij me had gehad, was ik vast allang gestopt.’ (Marie)
  • Via een vriendin hoorde ik van hardlopen met Evy. Mijn conditie was heel slecht, dus ik heb sommige lessen van de podcasts twee keer gedaan, zodat het niet te snel voor me ging. Wel hield ik me er altijd aan als ze zei: over twee dagen lopen we weer.’ (Anja)
  • ‘Evy remde me in het begin juist af. Zonder haar was ik vast veel te snel begonnen, om het vervolgens op te geven.’
  • ‘Zonder Evy was ik ook gaan hardlopen, maar dan had ik het niet zo verstandig aangepakt. Evy gaf me het gevoel dat ik goed bezig was. Ze roept je toe dat je nog maar een klein stukje te gaan hebt als het eens zwaar is.’

Start to run en tieners

Deze zomervakantie is mijn jongste dochter begonnen met hardlopen met behulp van Start to Run met Evy. En dankzij Evy had ze er veel plezier in. Bovendien vond mijn dochter de muziek erg leuk. Niet alleen mijn jongste dochter ging hardlopen met Evy, ook mijn jongste zus die inmiddels 38 is is door Evy gaan hardlopen.

Toen mijn jongste zus merkte dat ze nauwelijks nog een trap kon oplopen zonder een indrukwekkende imitatie te doen van een hijgend hert, besloot ze aan haar conditie te gaan werken. Maar als drukbezette carrièrevrouw en bovendien sporthaatster, moest het iets makkelijks zijn. Iets wat ze gemakkelijk in haar drukke leven kon inplannen, en wat niet teveel voorbereidingen of  moeite zou kosten. En dan kom je al snel uit bij hardlopen! In dit geval met Start to run met Evy.

De hardloopcarriere van mijn jongste dochter is helaas gesneuveld door een lesrooster met lange dagen en de korte dagen die het herfstseizoen met zich meebrengt. Maar ze heeft in ieder geval op een positieve manier kennisgemaakt met hardlopen dankzij Evy’s Start to Run podcast. Het zaadje is gezaaid!

Mijn jongste zus houdt het nog steeds goed vol, en heeft zich inmiddels op de zaterdagochtend aangesloten bij een hardloopgroepje.

Fit en gezond met Evy Gruyaert: het boek bij Start to Run met Evy

Ondertussen heeft Evy een heus boek uitgebracht over hardlopen met Evy. Het heet Fit en gezond met Evy Gruyaert, en mijn bespreking van dit boek kun je lezen door op de link te klikken. Het boek bestaat uit tien hoofdstukken, en elk hoofdstuk is één week van het trainingsschema van hardlopen met Evy.

start to run

Start to run bij een athletiekvereniging

Je kunt Start to Run uitstekend volgend met Evy’s podcast, maar het programma wordt ook bij meerdere athletiekverenigingen aangeboden. De Nederlandse cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten, waarbij je uiteindelijk 20 minuten kunt hardlopen. Dat is dus minder dan op de podcast van Evy. De Nederlandse variant heet Running Coach, en werd ingesproken door Renate Wennemars.

Evy wordt moeder

In november 2012 werd Evy voor het eerst moeder. In een interview vertelde ze dat ze van plan is na de bevalling het hardlopen snel weer op te pakken, door de baby in een babyjogger mee te nemen bij het hardlopen! Dat wordt voor de baby dus hardlopen met Evy ; )

Hardlopen met Evy 2020

Het jaar 2020 was een kanteljaar voor hardlopen met Evy. Het programma kreeg een leuke make-over en de mogelijkheden zijn uitgebreid. Op de officiële website lees je hier meer over.

Lees ook mijn persoonlijke ervaringen met Beginnen met hardlopen met Evy.

Handige links op een rijtje

N.B. Op dit moment kan ik geen werkende links meer vinden naar de gratis mp3 bestanden met de oude Start to run podcasts.