Durf jij jezelf een hardloper te noemen? Of schrik je er voor terug? Ook al loop ik al 13 jaar, toch voel ik nog een zekere schroom om mezelf hardloper te noemen. Dat komt denk ik omdat ik nou niet bepaald snel ben. En omdat ik nooit aan wedstrijden mee doen.
Maar wat ís een hardloper eigenlijk?
Een hardloper is...
Mijn zoektocht begon natuurlijk bij Wikipedia. Maar volgens Wikipedia is een hardloper een niet giftige slang! Kijk maar:
Dan maar naar de woordenboeken. Volgens de Dikke van Dale is een hardloper:
'Iemand die hard loopt of kan lopen.'
Tsja... Volgens die definitie ben ik dan toch geen hardloper.
Met de omschrijving van hardloper van het Nederlands Woordenboek kan ik beter uit de voeten:
'Hardloper, iemand die als sportbeoefening of voor zijn gezondheid snel loopt.'
Volgens deze definitie durf ik mezelf wel hardloper te noemen!
Hardloper: wat is de gemiddelde snelheid van een hardloper?
De gemiddelde snelheid van een vrouwelijke hardloper is anders dan van een mannelijke hardloper. Bij een 5 kilometer wedstrijd finishen snelle mannen bijvoorbeeld al in 15 minuten. En snelle vrouwen in 18 minuten. De gemiddelde snelheid bij een hardloopwedstrijd van 5 kilometer is 30 minuten.
Doe je 40 minuten over 5 kilometer dan ben je dus wat langzamer dan gemiddeld.
In het algemeen kun je stellen:
De gemiddelde snelheid van een hardloper is 10 kilometer per uur. Een gemiddelde hardloper doet dus 30 minuten over 5 kilometer.
Maar bedenk: dit is een gemiddelde. Er zijn uitschieters naar boven. En uitschieters naar beneden.
Snelste hardloper
De snelste mannelijke hardloper ter wereld is Usain Bolt. Hij liep honderd meter in 9,54 seconden. Hij is de huidige wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de 100, 200 m en op de 4 x 100 m estafette en wereldkampioen op de 100, 200 en 4 x 100 m. Zijn bijnamen zijn dan ook The Lightning Bolt en Thunderbolt.
De snelste vrouw is Florence Griffith-Joyner. Zij liep de 100 meter sprint in een tijd van 10,49 seconde. Dat was in 1988! En deze snelheid is nog door geen andere vrouw verbeterd!
Hardloper: hoeveel zijn er in Nederland?
In Nederland loopt ongeveer 18% van alle volwassenen regelmatig hard. Volgens TNO telde Nederland in 2013 ongeveer 1,6 wekelijkse hardlopers. Ooit was een hardloper meestal een man. Maar anno 2014 zijn er meer vrouwelijke hardlopers dan mannelijke!
Waarom worden mensen hardloper?
In de interviews met moeders die hardlopen wordt één reden bijna altijd genoemd: hardlopen is een moment voor jezelf. Een moment van rust. Het geeft de mogelijkheid je hoofd leeg te maken.
Andere belangrijke motivaties voor hardlopen zijn:
- Afvallen
- Gezonder leven
- Het is makkelijk in te passen in een drukke agenda
- Het is goedkoop
- Het is gemakkelijk
- Je kunt het in je eentje doen
Een hardloper is geen doodloper
Ken je het spreekwoord 'hardlopers zijn doodlopers'? Gelukkig is dit spreekwoord niet waar. Hardlopen is goed voor de gezondheid. Mits je het verantwoord doet. En niet teveel en te vaak gaat hardlopen.
De optimale hoeveelheid hardlopen ligt tussen de 1 en 2,5 uur per week. Verdeeld over twee of drie keer.
Loopgolven
Ooit was hardlopen raar. En zelfs een beetje genant. 'Ze hebben'm al hoor!' riepen jolige voetgangers een hardloper toe. Maar eind jaren 70 kwam de eerste zogenaamde Loopgolf. Het waren toen vooral de mannen die gingen hardlopen. Eind jaren 90 kwam de 2e loopgolf. En nu gingen ook vrouwen massaal hardlopen. Dat kwam ook doordat fabrikanten leuke, hardloopkleding voor vrouwen op de markt brachten. En initiatieven als Start to Run speelden een belangrijke rol.
Hardloper woorden
Hardlopers hebben een heel eigen vocabulaire! Wie dat niet kent, kan vreemd opkijken als hij of zij zich tussen een groep hardlopers bevindt. Een aantal woorden worden ook wel in het algemeen gebruikt. Maar niet zo vaak, terwijl ze onder hardlopers wel veel gebruikt worden.
Ik zet er een aantal op een rijtje:
- PR
- Shin splints
- Een negative split
- Duurloop
- Fartlek
- Runner's high
- Endorfines
- Een 5K
- Tempoloop
- Voetlanding
- Haklanding
- Pronatie
- Streaker: iemand die nooit een dag overslaat
- Gel schoenen
- Cushioning: mate waarin een hardloopschoen de schok van de landing opvangt
- Conversatie tempo
- Crosstraining
- Rustdag
- Climacool
- Tapering
- Sportarmband
- Hardlooprokje
- Minimalistische schoenen
- Aerobic zone
- Een haas (iemand die het tempo aangeeft bij een wedstrijd)
- Hardloop tights
- Rusthartslag
- Hartslagzone
- Hartslagmonitor
Hier onder een grappig filmpje over de kloof tussen een hardloper mensen die niet hardlopen.
Hardloper, jogger of trimmer?
Vergis je niet! De meeste hardlopers worden niet graag jogger of trimmer genoemd! Ik weet niet waarom dat is. Maar op een jogger wordt een beetje neergekeken. Ik geloof dat een jogger wordt gezien als een soort zondagsloper. Iemand die er weinig van bakt. En de term trimmer komt nog uit de jaren zeventig. Die is dus behoorlijk achterhaald.
Hoe word je een hardloper?
Een hardloper worden is eigenlijk heel simpel! Je trekt een paar hardloopschoenen aan en je gaat hardlopen. Het belangrijkste als je hardloper wilt worden is rustig opbouwen. Kies voor een hardloopschema beginners. En er zijn ook allerlei handige trainingsprogramma's. Zoals Start to Run van Evy Gruyaert.
Behalve rustig opbouwen, is een paar goede hardloopschoenen belangrijk. En check van te voren even bij je huisarts of je gezondheid het toelaat.
Hardloper zijn is fijn
Ik ben blij dat ik een hardloper ben. Hardlopen zorgt ervoor dat ik in goede conditie blijf. Het versterkt mijn botten, ik kom nog eens lekker buiten en ik kan ongestraft elke dag een brosreep eten.
Comments
Hardloper — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>