Hardlopen bij slecht weer

hardlopen bij slecht weer

In zijn boek Lopen zonder poespas laat Rob Veer geen twijfel bestaan over hardlopen bij slecht weer!

Volgens hem is het niet de vraag óf je zult gaan trainen, maar wat je aantrekt.

Hij heeft hiervoor een leuk stroomdiagram gemaakt.

Hardlopen bij slecht weer: stroomdiagram

Onderstaand stroomdiagram heb ik gemaakt op basis van het beslis-diagram van Rob Veer in zijn boek Lopen zonder poespas.

hardlopen bij slecht weer

Zoals je ziet is het antwoord altijd hetzelfde: hoe slecht het weer ook is. Ga hardlopen. Ik ben het hier van eens, maar ik heb wel één uitzondering! En dat is als het geváárlijk weer is.

Hardlopen bij gevaarlijk weer

Er zijn weersomstandigheden waarbij hardlopen gevaarlijk is. Dat zijn dus omstandigheden waarbij de juiste kleding niet helpt. Voor mij zijn dat de volgende weersomstandigheden:

  1. Onweer met bliksem.
  2. Gevaarlijke gladheid.
  3. Storm met gevaar van omvallende bomen, waaiende takken.
  4. Donker en regen: deze heeft vooral te maken met je kwetsbaarheid als hardloper. Als het buiten heel hard regent in combinatie met donker, dan is het even de vraag hoe goed je jezelf zichtbaar kunt maken voor het verkeer. Lees ook: Natte hardloopschoenen drogen.
  5. Tropisch hete temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Het kan simpelweg té heet zijn om te gaan hardlopen. Zeker als het hoogzomer is. Gelukkig is deze eenvoudig op te lossen: gewoon 's ochtends heel vroeg al gaan hardlopen.

Kun je je altijd kleden op het weer?

Zeker als het gaat om kou, kun je met de juiste hardloopkleding meestal best gaan hardlopen is mijn ervaring. Toen het ooit 20 graden vroor trok ik gewoon twee hardlooptights over elkaar aan, en ging het prima. Bij flinke kou is het overigens ook heel belangrijk dat je je hoofd goed bedekt.

Mondkapje tegen de kou?

Overigens ontdekte ik toen ook dat een mondkapje het gezicht goed beschermt tegen de kou! Ik probeerde normaliter altijd mijn sjaal omhoog te trekken over mijn gezicht, maar die zakte steeds af. Een stoffen mondkapje bleek de perfecte oplossing. Dat bleef keurig zitten en de onderkant van mijn gezicht was veel beter beschermd.

Je kleden op hoge temperaturen vind ik lastiger

Je kleden op extreem hoge temperaturen vind ik een stuk lastiger. Wel kocht ik ooit een afkoelvest en dat droeg ik toen het tropisch warm was. Zo'n vest maak je nat en trek je vervolgens aan over je hardloophemdje. Ik vond het wel helpen.

N.B. Ik kan het boek van Rob Beer, Lopen zonder poespas erg aanbevelen! Ik vind het één van de betere hardloopboeken. Zeker voor beginners.

Hoe ga jij om met hardlopen bij slecht weer?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.