Lopen, hardlopen, joggen en rennen

Hardlopen

In het Engels houden ze het simpel. Daar heb je gewoon het woord 'running' voor hardlopen. Maar hier in Nederland is het een stuk onduidelijker. Je kunt hier bijvoorbeeld zeggen dat je 'loopt' en daarmee bedoelen dat je hardloopt. Maar rennen, wat toch ook hardlopen is, wordt vooral voor wielrennen gebruikt. Hoe dan ook, ik vind het soms best lastig om te weten welk woord ik moet gebruiken. Want als ik zeg dat ik hardloop, dan voel ik me altijd een bedrieger, omdat ik helemaal niet zo hard ga. Hoe dan ook, Paulien Cornelisse schrijft in haar boek Taal voor de leuk over het woord rennen als het over hardlopen gaat.

Rennen volgens Paulien Cornelisse

Hieronder het betreffende stuk uit haar boek:

'Rennen is weliswaar een oud woord, maar heeft de afgelopen jaren nieuw elan gekregen. Rennende mensen stralen uit dat ze dat van niemand hoeven, behalve van zichzelf. De renner heeft niet per se plezier, maar wel veel zweet en een soort geormenteerde doelbewustheid. Natuurlijk heeft ook de renner een strakke broek aan, in plaats van het (ook ter ziele zijnde) joggingpak.'

Dankzij haar boek Taal voor de leuk leerde ik ook een heel nieuw woord: mamil. Dat staat voor 'middle-aged man in lycra'!

Lees ook mijn post over joggen.

Hoe noem jij jezelf? Een loper? Een hardloper? Een jogger?

Lees ook mijn post over joggers.

Similar Posts

6 Comments

  1. Hoi Nicole, Ik was een keer aan het hardlopen toen een klein meisje aan me vroeg: Wat ben je aan het doen? Ik zie toen: Ik ben aan het lopen en toen zei zij: O, je bent aan het rennen.
    Sindsdien zeg ik maar gewoon dat ik aan het hardlopen ben of het nu hard gaat of niet maakt niet uit toch!
    groetjes Trudy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.