Is een loopband een alternatief voor buiten hardlopen?

loopband

Is een loopband een alternatief voor buiten hardlopen?

Voor mij denk ik niet.

En dit is waarom.

3x Waarom een loopband voor mij geen alternatief is voor buiten hardlopen

1. Mechanische loopband ervaring

Mijn eerste ervaring met een loopband was een zogenoemde mechanische loopband. Die was namelijk het goedkoopst, maar betekende dat hij niet uit zichzelf 'liep'. Ik moest mijn handen altijd aan de steunen houden, en door te gaan lopen de band in beweging zetten. Dat ging op zich best aardig, maar ik vond het erg zwaar en saai.

2. Crosstrainer op het balkon

De tweede reden dat ik denk dat een loopband voor mij geen alternatief is voor buiten hardlopen is gebaseerd op de diverse crosstrainers die ik kocht bij de kringloop. Weliswaar is dat geen loopband, maar het is wel een manier om op een apparaat thuis een work-out te doen. Om toch dat buitengevoel te hebben, had ik de crosstrainer op ons balkon gezet! Daar stond hij redelijk beschermd tegen het weer, en ik was toch buiten.

3. Sporten met een filmpje op Youtube

En de laatste reden is mijn ervaring met binnensporten aan de hand van Youtube video's. Er zijn aangenaam veel gratis youtube video's waarmee je een prima work-out kunt doen thuis. Alle drie van bovenstaande methodes om te kunnen sporten bij slecht weer, werken prima als je een goede work-out wilt doen. Ik voelde me daarna tenminste altijd prettig moe.

Maar ik had twee grote problemen:

ik miste het buiten zijn heel erg, en de saaiheid was té groot.

Met de crosstrainer was ik weliswaar toch buiten, maar daar speelde de saaiheid mij parten. En bij de youtube filmpjes en de loopband, miste ik het buiten zijn heel erg.

Daarom moet het weer nu wel heel dramatisch slecht zijn, wil ik niet toch buiten gaan hardlopen. Dan hebben we het echt wel over code oranje of zo. Voor alle andere 'vervelende' weertypes kun je je kleden vind ik. Alleen 'gevaarlijk' weer is voor mij nog een reden om niet te gaan lopen. Vandaar mijn stelling, dat een loopband voor mij geen alternatief is voor buiten hardlopen.

Maar in theorie zijn er wel degelijk een heleboel goede redenen om een loopband te gebruiken.

De voordelen van een loopband

  1. Je kunt het altijd en overal doen. Ook als je kleine kinderen hebt, of juist dan. Je hoeft er immers niet de deur voor uit.
  2. Als je last hebt van een loopblessure kan een loopband soms uitkomst brengen als het oppervlak relatief zacht is.
  3. Je bent niet afhankelijk van de weersomstandigheden. Of het buiten nou glad is, sneeuw, regent, met een loopband maakt dat niet uit.
  4. Je kunt vaak allerlei leuke trainingen instellen op een loopband. Dit helpt bovendien tegen eventuele saaiheid.
  5. Wie erg druk is, kan tijdens het hardlopen op een loopband tv-programma's kijken of een boek lezen.

Is een loopband een alternatief voor buiten hardlopen tot slot

Een loopband is zeker een goed alternatief voor buiten hardlopen. Maar het moet wel bij je passen. Ik denk dat mijn fout was dat ik een mechanische loopband had, en niet eentje die uit zichzelf beweegt.

Wat vind jij van een loopband als alternatief voor buiten hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.