Burn baby, burn!

mulamba
Mulamba van den Hende: Functional Fit. In 12 weken naar een fitter en gezonder leven.

Veel mensen trekken de hardloopschoenen aan omdat ze willen afvallen met hardlopen. En hoewel de meesten ook wel wat kilo's kwijt raken, kan het totale gewichtsverlies toch wat tegenvallen. Als je op de link klikt lees je waarom!

Maar hoe moet het dan wel?!

Volgens Mulamba van den Hende, atleet en personal trainer, val je af door:

High Intensity Interval Cardiotraining.

Mulamba schreef hier een boek over.  Het heet Functional Fit. Met als ondertitel In 12 weken naar een fitter en gezonder leven.

In dit boek neemt Mulamba je aan de hand, en aan het eind van de 12 weken ben je een stuk fitter. En strakker!

HIIT: High Intensity Interval Cardiotraining

Bij HIIT doe je tegelijkertijd aan:

  • Vetverbranding: je hartslag gaat pijlsnel* omhoog en daarbij produceert je lichaam hormonen die de vetverbranding in gang zetten.
  • Spierversteviging: je spieren en spierspanning worden uitgedaagd.

Het vetverbrandingseffect dat je creëert door HIIT kan nog 48 uur doorsudderen! Dus terwijl jij al lang op de bank ligt tv te kijken, is je lichaam nog druk bezig vet te verbranden! Klinkt goed, niet? Dit is het Afterburn effect. Ook wel EPOC genoemd.

EPOC: Excess Post-Exercise Oxygen

EPOC is de hoeveelheid extra calorieën die je lichaam ná de training nog verbruikt! En die calorieën worden verbruikt om je lichaam weer in de toestand van vóór de work-out te krijgen. Je verbrandt als het ware nog vet door alle herstelwerkzaamheden.

Wat gaat er mis bij hardlopen?

Bij hardlopen werk je volgens Mulamba vooral aan je uithoudingsvermogen. Maar je spieren worden er niet steviger van. En je valt er volgens hem nauwelijks van af. Tenzij je meerdere keren per week 10 kilometer of meer loopt.

Mulamba:

'Je kunt zo'n training nooit lang genoeg rekken om het zelfde aantal calorieën te verbruiken als de afterburn doet na een High Intensity Workout. Verleg de focus van calorieën tijdens de work-0ut naar calorieën ná de work-out. Het gaat om de intensiteit waarmee je traint. Niet om de duur.'

Over Mulamba's boek Functional Fit

Mulamba's boek High Intensity Interval Cardiotraining biedt een programma van 12 weken. Volgens zijn schema sport je 3 keer per week. Twee keer per week doe je zijn oefeningen. En de derde keer doe je cardiotraining. Bijvoorbeeld hardlopen.

Opbouw van Functional Fit

Na de algemene informatie over zijn methode kun je een test doen om te bepalen hoe fit je nu bent. Dat is natuurlijk leuk, want zo kun je zien of je al beter wordt. In het boek zitten schema's die je kunt invullen met je prestaties.

Mulamba's 12 weken programma bestaat uit 3 fases:

  1. Fase 1: week 1 tot 4 Metabolic circuit training: je legt de basis voor de rest van de training. Je gaat je lichaam prikkelen en je hartslag omhoog brengen.
  2. Fase 2: (week 5 tot 8) Full body strength training:
  3. Fase 3: (week 9 tot 12): High intensity interval training: geen nieuwe oefeningen, maar door intervals, circuits en combinaties is de work out een stuk zwaarder.

Mulamba beschrijft de oefeningen goed, en er zijn foto's bij. Toch lijkt het me lastig om de oefeningen te doen. Zeker in het begin. Want dan zit je toch steeds in het boek te kijken lijkt me. Een video van de oefeningen zou een mooie aanvulling zijn op het boek.

Het boek eindigt met een kort hoofdstuk over voedsel.

functional fitConclusie over Functional Fit: in 12 weken naar een gezonder en fitter lichaam

Mulamba's boek is mooi en duidelijk vormgegeven. Wat ik er ook goed aan vindt, is dat de oefeningen eenvoudig zijn. Denk aan squats, jumping jacks en jezelf opdrukken. Je hoeft dus geen dure apparatuur te kopen om deze training te doen.

Mulamba's theorie en beloftes van vetverbranding zijn aansprekend! Ook is zijn training goed te doen, omdat je van hem maar 3 keer per week hoeft te sporten.

Het enige lastige vind ik dat dat er geen filmpje van de oefeningen is. Een een podcast zou ik er ook graag bij hebben. Het lijkt me lastig om de training te doen met het boek op schoot.

Praktische informatie  over Functional Fit: in 12 weken naar een gezonder en fitter lichaam

Functional Fit: in 12 weken naar een gezonder en fitter lichaam is voor 22,50 te koop bij bol.com.

Mulamba van den Hende heeft een eigen website.

* Mulamba's woorden!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.