Kun je wandelen op hardloopschoenen?

wandelen op hardloopschoenenOmdat ik hardlopen wel eens afwissel me wandelen vraag ik het me regelmatig af: 'Kun je wandelen op hardloopschoenen?' Zeker als ik zie hoe stug en lomp wandelschoenen zijn! Die lijken me helemaal niet zo fijn zitten. Waarom zou je dan niet kunnen wandelen op hardloopschoenen die veel soepeler zijn?

Op Runner's World kwam ik een artikel tegen over dit vraagstuk!

Kun je wandelen op hardloopschoenen? Ja, dat kan!

Volgens het artikel op Runner's World kun je inderdaad wandelen op hardloopschoenen mits het stevige hardloopschoenen zijn! Wel raden ze raden af om er bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse mee te lopen. In het artikel hebben ze het over 'een paar uurtjes' wandelen.

Het grote verschil tussen wandelschoenen en hardloopschoenen is dat wandelschoenen meer stabiliteit en steun bieden en vaak een betere profielzool hebben.

Zeker als je hoge wandelschoenen draagt, heb je daarmee veel meer steun rondom je enkels. Dus krijg je snel last van je enkels als je gaat wandelen? Dan zijn hoge wandelschoenen waarschijnlijk beter dan lage hardloopschoenen. Maar als je hoge schoenen niet fijn vindt, en bovendien goede trailschoenen hebt met een prima profiel dan kun je daarmee dus zeker ook wel gaan wandelen.

Uiteindelijk is het denk ik een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt.

Het belang van goede wandelschoenen

In haar boek Onderweg doet Bente van de Wouw verslag van haar wandeltocht van Frankrijk naar Santiago de Compostela. Ze kocht haar wandelschoenen 1 maat groter dan haar normale maat, maar dat blijkt te weinig. Omdat je voeten zwellen als je zoveel wandelt, waren ze alsnog te klein. Daardoor kreeg ze echt vreselijke blaren. Om haar blaren wat rust te gunnen wandelt Bente een tijdje op sandalen. Hoewel dit helpt tegen de blaren, geeft dit andere klachten. Bente schrijft:

'Waar mijn sandalen een paar dagen geleden nog als de oplossing van alles voelden, merk ik nu dat lopen op slechte zolen ook niet de manier is om in Santiago aan te komen. Blaren ontstaan op nieuwe plekken en worden steeds groter, mijn voeten doen pijn en mijn knieën weigeren om fatsoenlijk te buigen.'

en

'Hoewel mijn blaren voor de eerste keer in dertien dagen geen pijn doen, lijken mijn benen, bij gebrek aan vering, stijver te worden bij iedere stap.'

Kun je wandelen op hardloopschoenen: tot slot

In principe kun je wandelen op hardloopschoenen. Maar ja, je kunt ook wandelen op slippers en dat doe je ook niet voor grote afstanden. Als je gaat wandelen op je hardloopschoenen is het belangrijk dat het een stevige schoen is die voldoende steun biedt. Ga je bovendien wandelen op ruw terrein, dan is een goede profielzool belangrijk.

Snelle hardloopschoenen voor wedstrijden worden officieel afgeraden voor wandelen. Maar dat vind ik ook wel logisch, want die zijn ultralicht en gericht op snelheid. En daar gaat het bij wandelen niet om.

Ik zou zelf denk ik zeker een eind kunnen wandelen op mijn hardloopschoenen. Het voordeel is dat ze goed zijn ingelopen, en dat ik weet dat ik er geen blaren in krijg.

Het artikel op Runner's World vind je hier.

Leestip: afvallen met wandelen of hardlopen?

Wat vind jij van wandelen op hardloopschoenen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.