Hardlopers en buizerds!

hardlopers en buizerds

'Het was net alsof iemand een baksteen tegen mijn hoofd gooide!'

Dat zei de hardloper die begin mei de pech had om te worden aangevallen door een buizerd! Het leverde de buizerd de naam 'Terror Buizerd' op : )

Ik voel hevig mee met de beste man. Want ook ik heb ooit een aanvaring gehad met een buizerd. Gelukkig niet zo erg als deze hardloper, maar eng was het wel. In mijn geval scheerde hij, of zij, meermaals rakelings langs mijn hoofd. Voor de zekerheid heb ik zelfs een stok gepakt om mezelf te beschermen.

Als hardloper heb je het eigenlijk best zwaar! Zijn het niet honden, dan zijn het wel enge buizerds die je belagen. Nederland telt zo'n 8.000 tot 10.000 buizerdparen. Daarmee is de buizerd de meest voorkomende roofvogel. Buizerds hebben klauwen en kunnen je dus best verwonden!

Waarom doen buizerds zo agressief?

Het goede nieuws is dat buizerds niet altijd zo agressief doen. Het heeft te maken met de tijd van het jaar. Als ze een nest hebben willen ze hun jongen beschermen. Daar is eigenlijk niks mis mee. Sterker nog, dat kan ik wel waarderen.

Wanneer ben je als hardloper weer veilig voor buizerds?

De periode waarin buizerds zich agressief kunnen opstellen is vanaf begin maart, als ze gaan baltsen en het nest bewoond wordt. In april is meestal de eileg. Vervolgens blijven de jongen van de buizerd tot juni of juli bij hun ouders wonen. Daarna vliegen ze uit.
Dus vanaf juli hoef je niet meer bang te zijn dat buizerds je lastig vallen.

Wat kun je doen als je last hebt van een buizerd?

Buizerds vallen graag van achteren aan. Daarom is het advies om je om te draaien en zo'n beest recht in de ogen te kijken! Persoonlijk lijkt me dat doodeng. Hardloper Jan Heijnen was slim en plakte een paar ogen op de achterkant van zijn muts om buizerds af te schrikken. Werkelijk briljant. Bij AliExpress vind je bijvoorbeeld deze pet:

buizerd en hardloper

Als je die nou achterstevoren opzet tijdens het hardlopen, valt in theorie geen buizerd je meer aan!

Conclusie

Van april t/m juli kun je in sommige bosrijke gebieden lastig gevallen worden door buizerds. Dat doen ze omdat ze hun nest willen beschermen. Ze hebben dus nobele motieven. Maar vervelend is het wel. Een oplossing is een muts of pet dragen met ogen er op. Want daar houden buizerds niet van.

Heb jij wel eens last van buizerds bij het hardlopen?

Similar Posts

2 Comments

  1. Buizerds niet, maar in het park nestelen kraaien en die hebben me weleens net als jij aangevallen door duikvluchten te maken! Doodeng vond ik dat.
    Ik mijd in de broedtijd het pad waar ze broeden nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.