Hardlopen is goedkoper dan therapie

hardlopen is goedkoper dan therapie

Hardlopen is goedkoper dan therapie.

Het is een bekende uitspraak, waarmee ik het van harte eens ben.

Hoewel niet alle problemen kunnen worden opgelost, kan hardlopen bij veel muizenissen en gepieker inderdaad helpen.

Niet voor niet bestaat er zelfs officieel zoiets als hardlooptherapie, ook wel running therapy genoemd.

Lang, lang geleden, in 2008 toen mijn kinderen nog veel jonger waren, schreef ik onderstaande blogpost met als titel: Hardlopen is goedkoper dan therapie.

Hardlopen is goedkoper dan therapie - 2008


Vijf ruziënde kinderen, fulltime om me heen vanwege alweer een schoolvakantie, hebben mijn zenuwen geen goed gedaan. Vanmorgen werd ik wakker en wilde het liefst de dekens over mijn hoofd trekken en er nooit meer uitkomen.

Maar aangezien dat zinloos is (kinderen vinden je altijd en overal!) greep ik naar de beste remedie voor acute moederstress: hardlopen. Ik trok mijn hardloopschoenen aan, zei tegen de kinderen dat ze een half uurtje mochten tv kijken, en rende zo hard ik kon de deur uit.

Langzaam maar zeker kalmeerden mijn gedachten en begon ik me beter te voelen. En aan het eind van mijn loop voelde ik me klaar voor de wereld, ja zelfs voor mijn kinderen.

Waar zou ik zijn zonder hardlopen.

Waarschijnlijk ergens huilend in de wc.

Hardlopen is goedkoper dan therapie - 2021

We zijn inmiddels 13 jaar verder, en hardlopen is nog steeds goedkoper dan therapie. In de afgelopen jaren heeft hardlopen mijn regelmatig geholpen op moeilijke momenten. Zo was er recent de dag dat we mijn vader uit het Radboud ziekenhuis in Nijmegen ophaalden.

Ik schrok van zijn intense moeheid.

Eenmaal thuis liep ik met mijn ziel onder de arm.

En ineens kreeg ik de ingeving:

'Misschien moet ik gewoon even gaan hardlopen.'

Het therapeutische effect van hardlopen

Dat heb ik toen gedaan, en het hielp! Tijdens het lopen liet ik de autorit naar Nijmegen, het ophalen van mijn vader en de terugreis de revue passeren. Het was fijn om erover na te denken, terwijl mijn voeten ritmisch over het asfalt en de zandwegen gingen.

Ik kan in alle oprechtheid zeggen, dat ik nog nooit slechter ben geworden van een rondje hardlopen. Hoe zwaar het leven ook is, ik voel me na een hardlooprondje vrijwel altijd beter en rustiger.

Wat mij betreft is hardlopen echt perfect als therapie.

Wat is het verschil met Running therapie?

Als hardlopen zo therapeutisch is van zichzelf, wat is dan het verschil met running therapie? Op running therapie omschrijven ze het werk van een running therapeut als volgt:

Een running therapeut helpt je om 30 tot 60 minuten hard te lopen met als belangrijkste doel minder psychische klachten en betere lichamelijke conditie.
het verminderen van psychische klachten en verbetering van fysieke verwerkingsvermogen.

Het is dus een combinatie van lichamelijke activiteit en geestelijke begeleiding.

De specifieke invulling zal afhangen van je running therapeut, en zijn of haar achtergrond. Zelf zou ik voorkeur hebben voor een running therapeut die ook psycholoog is bijvoorbeeld. Maar er zijn ook running therapeuten die een achtergrond hebben als fysiotherapeut.

Op de website van de beroepsvereniging voor Running therapie vind je meer informatie en kun je en running therapeut bij jou in de buurt zoeken.

Samenvattend

Hardlopen heeft van zichzelf al een therapeutische werking. De combinatie van bewegen en buiten zijn is goed voor lichaam en geest! Heb je daarnaast behoefte aan extra begeleiding? Dan kun je kiezen voor running therapie.

Leestips

Herken jij de uitspraak: Hardlopen is goedkoper dan therapie? En wat vind jij ervan?

Similar Posts

One Comment

  1. Geweldige blog Nicole, en hoewel ik zelf niet hardloop, ik vind de 'kreet hardlopen is goedkoper dan therapie' erg goed! Wat heb je zelf veel in de hand hè? Erg grappig verwoord!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.