Geen heuvels? Ren op de trap.

heuveltraining'Niet rennen op de trap!' riep mijn vader altijd. Maar soms is rennen op de trap de enige optie als je aan heuveltraining wilt doen en je hebt geen heuvels!

Hier in de Achterhoek noemen we het trouwens een 'bult' in plaats van een heuvel. Een heuvel op en af rennen is een goede training.

Voordelen van heuveltraining

 • Heuveltraining versterkt je beenspieren
 • Je gaat er sneller van rennen
 • Het is gunstig voor je paslengte
 • Het heeft positieve effecten op hart en longen
 • Het versterkt je uithoudingsvermogen!
 • Het is goed voor je coördinatie omdat je je armen gebruikt om de heuvel op te komen.

Kortom, je wordt er gewoon een betere en gezondere hardloper van!

Help, ik heb geen heuvels!

Maar wat als je ergens woont waar het gewoon hartstikke plat is. Zoals in de Achterhoek? Dan is een goed alternatief voor heuveltraining de trap. Tenzij je in een bungalow woont, zit er vast wel een trap in je huis. Wij hebben er zelfs twee.

Heuveltraining zonder heuvels

Geen heuvels hebben is dus geen excuus om niet aan heuveltraining te doen.

Zelf kan ik ondanks de vrij platte Achterhoek een beetje aan heuveltraining doen  bij het dorpje Varsseveld. Daar is een groot viaduct over de autobaan heen gebouwd, en dat biedt een heel aardige heuveltraining.

Verder heb je op bepaalde plekken ook buiten wel trappen. Zoals op sommige stations. Ook die bieden mogelijkheden voor heuveltraining, mits het niet te druk is natuurlijk.

Wie kan er nog meer manieren bedenken om aan heuveltraining te doen, zonder heuvels?

Similar Posts

One Comment

 1. Hi Nicole,

  Onderweg zijn er altijd wel op en afritten te vinden. Als je die allemaal neemt en nog een rondje terugloopt dan bouw je toch wel wat aan heuveltraining op. Ik ga af en toe naar een brug toe (Brienenoord) en die doe ik dan gelijk twee keer op en neer als heuveltraining. A.s zondag weet ik of het zoden aan de dijk heeft gezet voor de Bruggenloop in Rotterdam. Dan nog even verder trainen tot mijn operatie en dan mag ik helaas een langere tijd niet rennen. Jammer maar niet getreurd, want ik ga fietsen (binnen en buiten), wandelen en yoga doen. Als je wilt trainen vind je mogelijkheden. Als je niet wilt trainen vind je excuses.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.