Luchtfilters, schone lucht en hardlopen

luchtfilter
Luchtfilter tegen vervuiling?

De meeste hardlopers beoefenen hun sport buiten. In de frisse buitenlucht.

Vieze lucht en stofdeeltjes beïnvloeden de prestaties

Maar wat als die buitenlucht vervuild is? Als hardloper adem je drie keer zo snel als normaal. Dat betekent dat je dus méér vieze lucht lucht binnen krijgt. Bovendien lopen veel hardlopers met hun mond open, en ademen door hun mond. Als je via de neus ademt filtert die tenminste nog wat.

Long, hart en vaatproblemen

Veel vervuilde lucht kan leiden tot long, hart- en vaatproblemen. En het kan je ook als hardloper hinderen. Als je veel fijn stof inademt, wordt je longcapaciteit minder, waardoor je longen minder zuurstof kunnen opnemen. Daardoor word je sneller moe, en ga je minder hard.

De meeste mensen merken het niet als de lucht die ze inademen vervuild is. Maar bekende symptomen zijn prikkende ogen, hoesten en benauwdheid. Mensen met asthma krijgen wel meteen last.

In Amerika hebben ze een oplossing gevonden voor het probleem van vervuilde lucht: een luchtfilter in een gezichtsmasker. En in China kopen mensen massaal luchtfilters voor in huis, en dragen ze katoenen gezichtsmaskers.

Luchtfilters voor mensen vergelijkbaar met luchtfilter auto

Je kunt een luchtfilter voor mensen vergelijken met het luchtfilter in een auto zoals hier gevonden. Auto's hebben namelijk ook luchtfilters. Die zorgen ervoor dat de stofdeeltjes worden tegengehouden, zodat ze de motor niet gaan beschadigen. Het luchtfilter filtert de lucht vóórdat die de motor in gaat.

Hetzelfde kun je als hardloper regelen met een luchtfilter. Je draagt een luchtfilter masker, en dat filtert de lucht voordat die je longen in gaat.

Zo houdt een auto luchtfilter de motor schoon, en een gezichts luchtfiltermasker de longen!

Auto's hebben net als hardlopers (schone) lucht nodig om goed te functioneren. En een luchtfilter houdt bovendien ook nog irritante insekten tegen.Zowel bij auto's als bij hardlopers!

Gezichtsmasker met luchtfilter

Wat mij betreft is er dan ook maar één probleempje met zo'n luchtfiltermasker: het ziet er niet uit! Hier onder zie je een voorbeeld van een gezichtsmasker met luchtfilter.

luchtfilter gezichstmasker
Gezichtsmasker met luchtfilter in Hannibal the Cannibal stijl

Ik geef het toe: het helpt natuurlijk ook niet dat ze het gezichtsmaker met luchtfilter showen op een schedel! Maar dan nog. Het doet mij iets teveel aan Anthony Hopkins denken. Het enige handige lijkt me dat je je met zo'n gezichtsmasker als alleen lopende vrouw meteen een stuk veiliger voelt!

Aan de andere kant, als je erg last heb van luchtvervuiling en je kunt niet hardlopen doordat je er zo'n last van hebt, is zo'n masker natuurlijk wel een prima oplossing om toch te kunnen hardlopen.

Lees ook mijn post over Hardlopen en milieu!

Heb jij wel eens last van luchtvervuiling? Zou je een luchtfilter gebruiken?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.