Koopkracht: de zin en onzin van hardlopen

Posted November 12, 2009 by Nicole in Nieuws / 2 Comments

Op 28 oktober 2009 ging het programma Koopkracht over hardlopen. Een ongeveer half uur durende documentaire, met interviews met o.a. Midas Dekkers, en diverse hardlopers.

Wat heel sterk naar voren komt in deze documentaire is dat hardlopen een behoorlijk blessuregevoelige sport is, iets wat volgens Danny Dreyer, auteur van het boek Chi Running, onterecht is. Binnenkort daarover meer!

Een greep uit de informatie:

  1. Sportdrankjes bevatten al gauw zo’n 12 suikerklontjes, en bestaan uit water, suiker, citroenzuur en een kleurstof. Eigenlijk is het een hele dure, onverdunde, ranja.
  2. Gemiddeld geven Nederlanders zo’n 128 euro per jaar uit aan sportkleding
  3. Volgens Midas Dekkers is hardlopen beslist niet gezond. Hij vergelijkt het menselijk lichaam  met een auto: je moet het weliswaar regelmatig gebruiken, maar als je voortdurend plankgas geeft is je auto/lichaam binnen de kortste keren kapot. Het is daarom verstandig naar je lichaam te luisteren, en onverstandig om naar je verstand te luisteren dat zegt: ‘Door lopen!’ En wat betreft ‘runner’s high’: Dekkers vindt het veel makkelijker om naar de local coffeeshop te gaan en daar wat soft drugs te nuttigen.
  4. Recept voor een eigen sportdrank: 250 ml sinaasappelsap, 250 ml water, snufje zout
  5. TNO deed onderzoek onder 2000 recreatieve lopers gedurende drie maanden. In die drie maanden raakte 40% geblesseerd.
  6. De meeste blessures bij hardlopen worden veroorzaakt door overbelasting.

Get Microsoft Silverlight

2 responses to “Koopkracht: de zin en onzin van hardlopen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.