Hoe snel verlies je de positieve effecten van hardlopen?

hardlopen

Als ik 1 dag hardlopen oversla voel ik me ongemakkelijk.

Het is een mengeling van zorg of ik de volgende dag wel zal gaan lopen, en de vraag in hoeverre ik dan de positieve effecten van hardlopen verlies.

Met andere woorden: hoe snel verlies je de positieve effecten van hardlopen op lichaam en geest?

Op de Engelse site Women's Running geven ze het antwoord!

Hoe snel verlies je de positieve effecten van hardlopen?

In het artikel behandelen ze 5 positieve effecten van hardlopen. En vervolgens hoe snel je die kwijtraakt als je niet gaat lopen. Het goede nieuws is dat een paar dagen niet gaan hardlopen je lichaam de kans geeft om te herstellen en zich aan te passen. Geen probleem dus. Maar wat als je méér dan een paar dagen niet gaat lopen?

  • Bloeddruk: na 12 weken niet lopen worden je aders nauwer en harder. Je kunt dit compenseren met 3 x per week een uur stevig wandelen.
  • Spieren: als je meer dan 6 weken niet gaat hardlopen dan verlies je uithoudingsvermogen in je spieren. Bovendien wordt je lichaam minder strak.
  • Lichaamsvet: als je stopt met lopen worden calorieën niet langer omgezet in energie voor je spieren, maar opgeslagen als vet. Lekker dan. Maar je kunt dit makkelijk compenseren: 3x per week 10 minuten stevig wandelen is genoeg.
  • Aerobic fitness: na 2 weken niet hardlopen wordt je VO2 oftewel aerobic fitness minder. Het beste is om weer rustig op te bouwen. Desnoods gewoon met een beginnersschema.
  • Mentale gezondheid. Ik ben nog nooit van een hardlooprondje thuis gekomen met een rothumeur. Volgens mij geen enkele loper! Stop je met hardlopen dan mis je de hormonen serotonine en endorfines. Je zult dus eigenlijk direct het effect al merken. Dat verklaart ook waarom hardlopers echt helemaal niet goed worden van een blessure!

Conclusie

Gemiddeld merk je na 2 weken de eerste effecten van niet hardlopen. Maar er is geen man overboord. Je kunt het hardlopen gewoon weer oppakken. En het voordeel is dat het hardlopen opbouwen soepeler zal gaan dan toen je net begon. Dus als je een griepje hebt, of een kleine blessure, hoef je niet meteen bang te zijn dat je alles wat je hebt opgebouwd met hardlopen meteen verliest.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.