5 Hardloopmythes ontmaskert
In haar boek Alles wat je wilt weten over hardlopen ontmaskert Mariska van Sprundel diverse hardloopmythes. Mariska gaat op zoek naar het wetenschappelijke bewijs voor hardloopwijsheden die hardlopers elkaar, en zichzelf vertellen.
En dat levert soms onthutsende ontdekkingen op.
Hardloopmythes ontmaskert
- Mariska van Sprundel concludeert dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat kwaliteitsschoenen die je koopt bij een speciaalzaak hardloopblessures voorkomen. Je hebt dus feitelijk géén speciale hardloopschoenen nodig, die je je door een professional laat aanmeten. Dat is ergens goed nieuws, want het maakt het een stuk eenvoudiger en goedkoper om hardloopschoenen te kopen.*
- Dure schoenen zijn slechter dan goedkope schoenen. Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Net zo min als dure loopschoenen per definitie beter zijn dan goedkope sportschoenen.
- 'Op blote voeten lopen is natuurlijk, en dus beter voor je voeten.' Maar helaas. Mariska schrijft: 'Voor iemand zo'n studie heeft gedaan - en voordat de resultaten in vervolgonderzoek zijn bevestigd - kan niemand claimen dat moderne schoenen slecht zijn en barefoot running veilig. Of andersom.'
- Er is geen bewijs dat je met een bepaalde lichaamsbouw minder snel blessures oploopt. Elk lichaam is geschikt om mee hard te lopen.
- Lopen op een harde grond, zoals asfalt, staat niet persé gelijk aan een grotere impact op je lichaam. Ons lichaam past zich zo snel aan dat er weinig verschil is tussen lopen in het bos of door de stad.
- Een hardloperswijsheid is dat 180 stappen per minuut de perfecte loopcadans is. Maar volgens Mariska van Sprundel is er wetenschappelijk gezien niet 1 perfecte cadans voor iedereen. De beste loopcadans selecteer je automatisch zelf en verschilt dus per persoon..
- Er is geen wetenschappelijk bewijs dat oefeningen voor core stability hardlopen effectiever maakt.
- De meerderheid van wetenschappelijke studies naar het effect van compressiekousen zeggen dat ze niet tot betere prestaties leiden. Er is ook geen echt bewijs dat ze helpen bij blessures. Net zo min als compressiekleding in het algemeen.
- Bij een echte klinische depressie is hardlopen geen wondermiddel. Wel kan het een onderdeel zijn van de totale behandeling.
Hoe zit het dan met al dat anekdotisch bewijs?
*Hoewel veel ideeën over hardlopen wetenschappelijk niet bewezen zijn, is er zoiets als anekdotisch bewijs. Ik ben daar zelf een voorbeeld van:
Ik krijg wel degelijk blessures als ik ga hardlopen op mijn minimalistische Lidl sportschoenen, terwijl ik met mijn speciale Asics hardloopschoenen al 17 jaar blessurevrij loop.
Mariska benadrukt dan ook in haar boek:
'Het behandelen van blessures, bestrijden van depressie, vinden van fijne schoenen en voorkomen van overbelasting blijft maatwerk, toegespitst op de individuele loper en zijn of haar situatie.'
Herken jij de genoemde mythes over hardlopen? Ik wel, en ik vind het best lastig om ze los te laten!
Reacties
5 Hardloopmythes ontmaskert — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>