Hoe houd je hardlopen vol?

hardlopen

Beginnen met hardlopen is vaak het probleem niet. Maar hoe houd je het vervolgens vol? En dan heb ik het niet over het volhouden van je looprondje, maar over hardlopen volhouden in het algemeen. Met andere woorden:

Hoe houd je hardlopen een leven lang vol?

Hoe houd je hardlopen vo? De basis is:

De beste manier om er voor te zorgen dat je hardlopen volhoudt is er een gewoonte van te maken. Want dan hoef je het tenminste niet meer van je wilskracht en karakter te hebben. Als je je lichaam zo ver kunt krijgen dat het onrustig wordt als je niet gaat lopen, en je geest een soort 'jeuk' krijgt als je normaliter zou gaan lopen, dan is het een gewoonte geworden. En die gewoonte zorgt er voor dat je gaat!

Ik heb hier persoonlijk echt ervaring mee. Want vaak als ik 's ochtends wakker wordt dan denk ik: 'Getverdegetver, ik heb echt geen zin om te gaan lopen vandaag!' Wijs geworden laat ik mezelf dit gewoon denken, en ga ik er niet tegenin. Want ik weet dat als ik eenmaal ben opgestaan, ik na 45 minuten vanzelf wil gaan hardlopen.

Dat is de kracht van de gewoonte!

Van hardlopen een gewoonte maken is dus de basis. Maar daarnaast zijn er nog een boel andere dingen die je kunt doen om hardlopen vol te houden.

Zo houd je hardlopen een leven lang vol

 1. Schrijf je in voor een loopevenement. Bij voorkeur eentje die flink wat geld kost. Bij veel mensen werkt een wedstrijd als een goede stok achter deur.
 2. Spreek af met een loopmaatje.
 3. Loop niet te hard van stapel. Maak gebruik van een goed loopschema, zodat je in het juiste tempo loopt en niet te snel te veel doet.
 4. Maak gebruik van speciale hardloop apps. Voor beginners zijn er bijvoorbeeld speciale beginnen met hardlopen apps.
 5. Doe mee aan aan het hardloopspel. Dat doe je door gratis app looptijden.nl te downloaden. Zij hebben Nederland verdeeld in 6-hoekige tegels. En door te gaan hardlopen kun je een tegel veroveren. Het werkt heel motiverend! Want als je eenmaal een tegen hebt, dan wil je niet dat een andere hardloper hem inpikt. Dit helpt daarom goed om hardlopen vol te houden.
 6. Loop je altijd hetzelfde rondje? Loop het dan eens simpelweg andersom. Dat maakt al heel veel verschil! Of stap in de auto en rijdt ergens naar toe, om daar te gaan hardlopen. Een nieuwe omgeving haalt in één klap verveling weg.
 7. Luister onderweg naar muziek. Hardlopen op muziek is een beetje een controversieel onderwerp. De echte puristen vinden dat je tijdens het hardlopen genoeg moet hebben aan je gedachtes, en je moet concentreren op je lichamelijke sensaties. Maar bij mij werkt dat niet goed. In zo'n geval kan muziek helpen om het lopen vol te houden.
 8. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht. Als ik heb gelopen dan mag ik daarna een lekker kopje koffie, bijvoorbeeld.
 9. Maak gebruik van een stappenteller. Dat kan erg motiverend werken. Streef naar minimaal 10.000 stappen per dag. Gaan hardlopen helpt je meteen een eind op weg.
 10. Houd je route bij, zodat je kunt zien hoeveel kilometers je hebt afgelegd. Ook dat werkt motiverend.
 11. Kies voor zelf een hardlooproute maken!
 12. Ga bij een hardloopclub. Daar kom je gelijkgezinden tegen!

En zo houd je je hardlooprondje vol

Voor het geval je naar deze post kwam omdat je wilde weten hoe je je loopróndje kunt volhouden, hier onder tips daarvoor!

 • Begin in een rustig tempo!
 • Zorg voor goede hardloopschoenen, zodat je geen blesssures of blaren krijgt.
 • Gun jezelf prettige loopkleding.
 • Wees niet bang voor wandelpauzes! Daar is niets mis mee. Sterker nog, met wandelpauzes ben je uiteindelijk misschien wel sneller dan als je aan één stuk door rent.
 • Geen zin? Houd jezelf voor dat je maar 15 minuten van huis weg hoeft te lopen. De overige 15 minuten wil je immers naar huis, dus die komen vanzelf goed. En jij hebt een half uur gelopen!

Lees ook mijn post Hoe hardlopen?

Hoe zorg jij dat je hardlopen volhoudt?

Similar Posts

2 Comments

 1. Heerlijk motiverend je artikelen. Ik ben net begonnen met hardlopen (op m'n 52e). Sinds deze maand bezig met Start to Run. Ik ga het langzaam opbouwen. Zo'n 8 jaar geleden ben ik begonnen met Evy start to run. Toen liep ik toch de hard van stapel, had niet de juiste prettig kleding. Dat werkte niet. Deze keer sta ik er heel anders in en doe ik het omdat ik het puur omdat ik het leuk vind (en op mijn tempo).

 2. Leuk om te lezen. Soms helpt het het beste om er niet te veel over na te denken. Je moet je niet af gaan vragen of je zin hebt, maar gewoon gaan! Ik probeer over het algemeen altijd te gaan ook als het regent of sneeuwt. Als het inderdaad een gewoonte is en het staat in je agenda, moet je gewoon gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.