Hardlopen en menstruatie: heeft het invloed? En zo ja, hoe?

hardlopen en menstruatie

Er was een tijd dat ik mijn menstruatie hartelijk verwelkomde als een ijzersterk excuus om niet te gaan hardlopen. In 2011 schreef ik onderstaande blogpost over hardlopen en menstruatie.

Maar in de loop der tijd bleek dit excuus niet bestendig tegen mijn groeiende, zij het onbegrijpelijke, verlangen te gaan hardlopen. Verbijsterd schudde ik mezelf door elkaar en schreeuwde:

'Mens, wat bezielt je! Hier is nou eens een uitstekende smoes om niet te gaan hardlopen, en je verpest het!'

Hardlopen en menstruatie: menstruatie vrijbrief om niet te lopen

Want was mijn menstruatie eerst goed voor een vrijbrief van zeven dagen, al snel werden dat er zes, vijf, en vervolgens drie. 'Maar die drie, daar blijf ik bij,' besloot ik. Want de eerste dagen van mijn menstruatie voelt mijn bekkenbodem als een te zwaar beladen hangmat, en ik ben bang dat die met elke stap die ik ren een dreun krijgt.

Maar vandaag, op dag twee, verlangde ik naar mijn donderdagochtend ritueel, dat bestaat uit zes kilometer lopen en een kop koffie bij de Hema. Zonder die zes kilometer smaakt de koffie lang zo lekker niet. Dus pakte ik 'Running for women' en las daarin dat sommige vrouwen tijdens hun menstruatie makkelijker en sneller lopen. Nergens las ik dat hardlopen tijdens de menstruatie werd afgeraden, ook niet na een zoektocht op internet. 'Zie je wel, ik ga gewoon!' concludeerde ik.

En wat bleek: ik ben níét een van die vrouwen die makkelijker loopt tijdens de menstruatie. Tsjongejongejonge, wat ging dát moeizaam zeg. Een slak was er niks bij.

Maar de koffie daarna bij de Hema was verrukkelijk.

Hardlopen en menstruatie

Wist je dat je lichaam de eerste dag van je menstruatie op haar sterkst is?

Huh?

Dat zegt tenminste Dr. Stacy Sims. En haar verklaring is dat de eerste dagen van je menstruatie de hoeveelheid hormonen progesteron en oestrogeen afnemen. Daardoor lijkt je lichaam tijdelijk meer op een mannenlichaam, en kun je dus sneller en harder lopen!

Toch vraag ik me af of veel vrouwen zich in Dr. Stacy Sims' uitspraak herkennen... Dames die last hebben van buikpijn en krampen zullen zich denk ik helemaal niet zo sterk voelen.

De week vóór je ongesteld moet worden heeft wel negatieve impact

Maar als Dr. Sims gelijk heeft dan is: 'Ja maar ik ben ongesteld,' dus geen excuus om niet te gaan hardlopen. Of er met de pet naar te gooien. Als je je menstruele cyclus als excuus wilt gebruiken om niet te gaan hardlopen of als excuus voor slechte prestaties, dan moet je dat volgens dr. Sims in de 5 à 7 dagen vóór je ongesteld moet worden doen. Want dán worden je hardloopprestaties inderdaad negatief beïnvloed door je cyclus.

Want dan gebeurt er dit:

 • Je bloed wordt dikker
 • Je basis lichaamstemperatuur stijgt
 • Je zenuwstelsel functioneert minder optimaal.

Zware, high intensity workouts doen in de week voor je ongesteld moet worden, is dan ook niet zo handig.

Hardlopen kan menstruatieklachten verminderen

Goed, je menstruatie maakt je dus niet een tragere hardloper. Maar het brengt wel zijn issues met zich mee. Zoals bloedverlies. En niet iedere vrouw vindt het prettig om dan te gaan hardlopen. Zeker niet als het vloeien heviger wordt door hardlopen. En sommige vrouwen hebben last van buik- en of rugpijn tijdens de menstruatie. Maar, als je het kunt opbrengen om de deur uit te rennen, dan kan hardlopen deze klachten juist verminderen.

Volgens Dr. Stacy Simms is je lichaam tijdens de menstruatie beter in staat tot hardlopen dan ooit.

Mijn ervaringen met menstruatie en hardlopen

Tot een aantal jaren terug greep ik mijn menstruatie dankbaar aan als een excuus om over te slaan. Niet omdat ik buik- rugpijn of wat dan ook had, maar gewoon, omdat het kón.

Maar op de één of andere manier ging ik toch steeds sneller weer hardlopen. En nu loop ik zelfs op de eerste dag van mijn menstruatie gewoon door. Ik heb het idee dat het vloeien minder wordt door het hardlopen. En bovendien duurt de menstruatie volgens mij korter als ik blijf hardlopen.

Bovendien houd ik van het gevoel dat hardlopen me geeft. En dat wil ik niet mislopen door mijn menstruatie.

Wat zeggen jullie over hardlopen en menstruatie?

 1. Ik loop gewoon tijdens mijn menstruatie en zoals anoniem zei de pijnen worden minder, bij mij VEEL minder. Dat doe ik dus echt. Het is mijn natuurlijke pijnstiller. Ik ren wel langzamer. Ik hoop dat ik tijdens mijn 1e wedstrijd niet ongesteld ben! (Nina)
 2. Menstruatie pijnen worden minder als je rent doordat je lichaam “positieve” hormonen aanmaakt die je goed doen voelen. Ik ren dus gewoon lekker door (alhoewel ik net een slak in de bocht ben gedurende dag 3 en 4 en ik de afstanden moet aanpassen 2-3 mijl in plaats van 6). Wedstrijd resultaten zijn verschrikkelijk op deze dagen maar het beste 5 dagen na mijn periode. (Mery uit Banbury (UK)
 3. Dan ben ik één van die andere vrouwen die niet goed loopt tijdens de eerste dagen van de menstruatie! Echt, de dag ervoor, de 1e, 2e en 3e dag is snot bij mij! Ik loop dus ook gewoon niet meer op die dagen. Lekker puh! ???? (Wondelgijn)
 4. Eerlijk gezegd lijkt het meer alsof ik dan iets beter loop en minder last heb van PMS. Of misschien ben ik afgeleid van andere klachten?
  In ieder geval kan ik gewoon heerlijk doorlopen. (Marjoke)
 5. Ik blijf lopen. Heb er eigenlijk geen last! (T'ke)
 6. ik loop voor geen meter als ik ongesteld ben, net alsof ik betonblokken heb ipv benen. (Monique)
 7. Ik loop ook pas op de 2e, oke meer 3e dag. Ik heb hetzelfde met bekkenbodem als jij en ik ben dan ook een dag gewoon echt doodmoe. Maar dat het minder lang is, dat heb ik ook. Zowel met klachten als de hele duur van de menstruatie. Vroeger was het inderdaad 7 dagen en nu ben ik maar 2-3 dagen ‘uit de running’. (Natuurlijk Zuinig)
 8. Maar wat wel te vinden is op internet dat bepaalde yoga posities afgeraden worden. Menstruatie is een detox-proces en daar moet je eigenlijk wel rekening mee houden. Maar ik zie hardlopen ook als detoxen dus eigenlijk past het wel… (NZ)

Conclusie over hardlopen en menstruatie

In principe hoeft de menstruatie geen reden te zijn om niet te gaan hardlopen. Sterker nog, je lichaam is in optimale conditie tijdens de menstruatie. Hardlopen en menstruatie kunnen prima samen.

Tegelijkertijd heeft je cyclus wel degelijk invloed op je prestaties, en hoe het lopen gaat. Tegelijkertijd is het ook nog eens heel persoonlijk! Je kunt dus niet een algemene regel geven over hardlopen en menstruatie.

Het zijn vaak de bijkomende verschijnselen van de menstruatie zoals bloedverlies en kramp die roet in het eten gooien. Hardlopen kan deze verschijnselen zelfs verhelpen! Door de endorfines die vrijkomen tijdens het hardlopen heb je minder last van de menstruatie.

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met hardlopen en menstruatie.

Similar Posts

7 Comments

 1. Ik loop gewoon. Als ik echt erg last heb van kramp neem ik een paracetamolletje in en loop dan een kort rondje. Maar no way dat ik skip! Daarvoor geniet ik er veel te veel van ?

 2. Ik loop ook gewoon. Ik heb weinig last van krampen. Sterk voel ik me zeker niet, het is en blijft gedoe. Op dag 2 voel ik me soms wat flauw (ik heb een lage bloeddruk + menstrueren).
  Ik heb sinds kort een menstruatiecup (MeLuna), en hardlopen gaat heel goed ermee. Hoef je veel minder te verschonen dan met tampons, en het voorkomt dat het helemaal droog wordt zoals dat met tampons het geval is.

  1. Met een cup hardlopen lijkt me een beetje eng. Ik zou denk ik bang zijn om dat ding te verliezen. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik er geen ervaring mee heb.

   1. Ik vrees dat je beeld niet echt klopt. Die cup valt er zeker niet uit. Een tampon (die gied zit) valt er toch ook nooit uit? 😉
    Gewoon es proberen! Echt een aanrader! Google anders es op ervaringen van andere vrouwen.

     1. Had op 26 augustus ook hardgelopen en was net die dag ongesteld geworden. Twijfelde nog of ik zou gaan, was toch gegaan en had mijn oude tijd neergezet (voor de zomervakantie), begreep er niets van. Maar nu ik net je bericht lees vallen de puzzelstukjes in elkaar. Nooit geweten! Maar wel goed dat ik het weet...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.