Urineverlies tijdens het hardlopen
Het is een onderwerp waar niet zo graag over gepraat wordt. Urineverlies.
Urineverlies is een vervelend probleem. Zeker als je last hebt van urineverlies tijdens het hardlopen. Toch is het een veel voorkomend verschijnsel! Zeker bij vrouwen die kinderen hebben gekregen. En juist bij hardlopen kun je er last van krijgen.
Waarom kun je juist urineverlies tijdens het hardlopen krijgen? Ik leg het je uit!
Urineverlies: twee soorten
Er zijn twee soorten urineverlies/incontinentie:
- Stress incontinentie ook wel inspanningsincontinentie genoemd
- Aandrang incontinentie: je voelt dat je moet plassen, maar haalt het toilet niet.
Als je last heb van urineverlies tijdens het hardlopen is er sprake van stress incontinentie.
Stress incontinentie: hoe zit dat?
Ik vind de term inspanningscontinentie eigenlijk beter dan het woord stress incontinentie. Want inspanningsincontinentie geeft beter aan wat er gebeurt:
Bij stress/inspanningsincontinetie verlies je urine doordat je je inspant!
Zo simpel is het. En dat kan gebeuren als je niest, hoest, heel erg moet lachen, tijdens trap lopen, als je op de trampoline van je kinderen springt, iets zwaars moet tillen of... als je gaat hardlopen!
Eén op de vijf vrouwen, die ouder zijn dan 40, heeft wel eens last van stress incontinentie.
Wat er gebeurt in je lichaam bij urineverlies
Stel je hebt een paar koppen thee op. Langzaam maar zeker vult zich daarna je blaas. Terwijl je blaas zich vult, zorgen je bekkenbodemspieren er voor dat je urinebuis dicht blijft. Je wilt die niet eerder open laten gaan dan als je op de wc zit. Ga je op de wc zitten om te plassen, dan sturen de hersenen een signaal naar je urinebuis: 'Losss!' En dan plas je.
Maar door bevallingen worden je bekkenbodemspieren minder sterk. Daardoor kan de extra druk van hardlopen er voor zorgen dat er toch wat urine naar buiten lekt.
Daarnaast verzwakken je bekkenbodemspieren ook simpelweg als je ouder wordt. En en door de overgang. Lekker dan! Ik vind dit soort dingen altijd weer een bewijs dat God een man is. Want een vrouw had dat wel beter geregeld.
Wat kun je doen aan urineverlies tijdens het hardlopen?
- Doe bekkenbodemspier oefeningen. Zorg dat je 'poortwachters' sterk en krachtig zijn. Om echt effect te hebben moet je dit elke dag doen, en meerdere keer per dag.
- Heb je overgewicht? Zorg dan dat je afvalt. Want extra gewicht zorgt voor extra druk op je blaas. En dus op je arme bekkenbodemspieren.
- Drink niet teveel voor je gaat hardlopen.
- Ga voor je gaat hardlopen eerst naar de wc om te plassen.
- Doe eventueel een maandverbandje voor.
- Draag looprokjes om maandverbandjes of incontinentieverband onzichtbaar te maken. In zo'n korte strakke tight zie je al gauw alles zitten.
- Gedurende je menstruatiecyclus kun je meer of minder last hebben urineverlies tijdens het hardlopen. Het kan handig zijn om dit voor jezelf bij te houden. Dat geeft je een gevoel van controle. En zo kun je loopjes bijvoorbeeld zo plannen dat de kans op urineverlies het kleinst is.
- Trek kleding aan waarin eventueel vochtverlies niet opvalt. Tights met camouflageprint bijvoorbeeld.
- Versnellingen en heuvelafwaarts rennen maakt urineverlies bij het hardlopen vaak erger.
- Helpt dit allemaal niet? Vraag dan advies aan je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut.
Zie ook hardlopen na bevalling en menstruatie onderbroeken.
Ik heb me laten helpen, een tvt bandje
Een dag opname, zes weken niet tillen, inspannen en daarna prima kan alles weer zonder dat ik een druppel verlies.
Voor elke sport die ik beoefen breng ik eerst een tampon in. Daarmee breng je ook een bochtje aan. Bij mij werkt het al jaren prima!
Maakt het ook nog iets uit welk merk. Heb het vandaag geprobeerd maar heeft helaas niet geholpen
Om urineverlies te verhelpen zijn er producten zoals Hiball. Hiermee versterk je de bekkenbodemspieren, die daardoor de plasbuis beter kunnen afsluiten. Meer informatie op vertrouwdvrouw.nl