Alleen hardlopen: waarom is dat zo fijn?

alleen hardlopen

Alleen hardlopen.

Ik doe niet anders.

Sinds ik 19 jaar geleden mijn eerste voorzichtige schreden op het loperspad zette, heb ik dat eigenlijk altijd in mijn eentje gedaan. Ik geloof dat ik 3 keer naar een atletiekvereniging ben geweest.

De voordelen van die paar keer hardlopen bij de atletiekvereniging vond ik vooral dat ik ineens in een eng bos durfde te lopen, omdat ik niet alleen was. Daarnaast hoorde ik handige informatie en tips.

Maar al snel won het gemak van alleen hardlopen het weer.

Waarom ik kies voor alleen hardlopen

Alleen hardlopen heeft vele voordelen vind ik.

  1. Ik hoef niet eerst ergens naartoe om te gaan hardlopen. Eén van de dingen die ik zo fijn vind aan hardlopen is dat het zo laagdrempelig is. Ik hoef alleen maar mijn hardloopkleding aan te trekken, en de voordeur uit te lopen. Makkelijker wordt het niet. Ik hoef niet eerst in mijn auto te stappen en ergens naartoe te rijden om daar te gaan sporten.
  2. In principe ga ik altijd om 7.15 hardlopen. Maar als het een keertje 7.20 wordt maakt dat ook niet uit. Het wonderlijke is dat ik dus wel degelijk vaste tijden hanteer voor mijn dagelijkse looprondjes. Maar omdat het tijdstip niet extern voor mij bepaald wordt, ervaar ik het niet als vervelend of dwingend. En dat had ik bij de atletiekvereniging wel.
  3. Een ander groot voordeel van alleen hardlopen is voor mij dat is één van de redenen dat ik ga hardlopen. En dat is 'tot mezelf komen'. Dat kan ik niet als ik met iemand anders ben. Zelfs niet als die persoon zijn of haar mond houdt. Ik moet echt Alleen zijn met een hoofdletter om een gevoel van rust te krijgen. In haar boek Alleen wandelen benoemt Lidewey dit heel kernachtig: ‘De aanwezigheid van een ander beïnvloedt je per definitie, omdat de mens nu eenmaal een sociaal dier is.’
  4. Ik luister graag naar muziek tijdens het hardlopen, of naar een podcast over bloggen.
  5. Alleen hardlopen geeft me een gevoel van vrijheid. Ik kan gaan en staan waar en wanneer ik maar wil. Niemand doet me wat!

Hardlopen met anderen

Hoewel ik kies voor alleen hardlopen, snap ik zeker de voordelen van hardlopen met anderen. Zoals het gevoel van onderlinge saamhorigheid, het motiverende effect van gezelschap en hoe het kan helpen om je snelheid te verbeteren. En natuurlijk het voordeel dat je op plekken kunt lopen die je in je eentje niet aandurft.

Meeste Nederlanders sporten het liefst alleen

Overigens ben ik beslist niet de enige die houdt van alleen hardlopen of sporten. In de Volkskrant las ik een artikel waarin staat dat slechts 10% van de Nederlandse volwassenen groepslessen volgt! Er zijn maar liefst vijf keer zoveel individuele sporters. Bovendien zijn fitness en hardlopen onder volwassenen de populairste sporten.

Loop jij alleen? Of zowel alleen als in een groep?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.