Hardloper Hennie Bijlstra

hardloper

Hennie Bijlstra (51) woont op het Friese platteland. Haar oudste zoon woont 3 kilometer verderop in Bolsward, en haar middelste zoon (25) en dochter (22) studeren en wonen nog thuis.

Sportief: fitness, badminton, ballet, volleybal en schaatsen

Hennie heeft een sportief verleden. Als kind turnde ze, en als volwassene ging ze fitnessen en badmintonnen. Zie ook hardlopen en fitness combineren. Door de geboorte van haar kinderen, werkdruk en woelige privé omstandigheden ging Hennie enkele jaren niet-zo-sportief door het leven. Maar na de geboorte van haar dochter, Hennie was toen 30, begon ze met hardlopen om haar conditie en gewicht te verbeteren. Ze probeerde ook ballet, volleybal en schaatstraining, maar dat sprak haar minder aan.

Helaas gooide blessureleed, door slijtage van haar rechterheup, roet in het eten. Daardoor kon ze een lange periode amper sporten. Maar na 9 jaar pakte ze het hardlopen weer op, en een paar later ook fitnesse en badminton.

Dit is het verhaal van hardloper Hennie!

Waar loop je het liefst?

Ik woon op het platteland, waar de vier seizoenen het prachtige uitzicht altijd veranderen. Dat is een fijne afleiding. De ondergrond en afleiding van de stad vind ik minder fijn.

Hoe vaak loop je per week?

Ik loop 4 keer per week volgens een vast patroon. Maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend vroeg. Ik loop afstanden tussen de 8 en 10 km. De tussenliggende dagen ga ik fitnessen en op dinsdagavond badminton. In het weekend ga ik voor een mooie, wat langere loop. Meestal rond de 15 kilometer met soms een uitschieter naar 20 km. Vaak al voor dag en dauw. In de winter laat ik me nooit door regen, harde wind en donker tegenhouden. Alleen ijzel is een no go. Nu ik geen 30 meer ben, ben ik toch bang voor blessures.

Loop je het liefst alleen of in een groep?

Ik loop altijd alleen: 'Me, myself and I'. Lekker rustig, in mijn eigen tempo, met mijn eigen muziek en gedachten. Even geen rekening hoeven houden met iemand, niet aanpassen en rust. Dat is juist mijn motivatie om te gaan lopen.

Wat motiveert je om te gaan lopen?

Mijn drive is het euforische gevoel na de eerste 2 tot 3 kilometers. Het gevoel dat ik eindeloos kan lopen, en de voldoening na thuiskomst. Die energieboost aan het begin van de dag.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Hardlopen zorgt voor een grotere longinhoud, en dat onderdrukt mijn chronische bronchitis. Als ik een blessure heb, dan komt de bronchitis langzaam weer terug. Daarnaast blijft mijn heupgewricht soepeler. Beweging is het beste smeermiddel. Stilstaan is verstijven. In weer en wind lopen vergroot mijn mentale weerbaarheid.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Een momentje voor mezelf, één met mijn muziek en omgeving.

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Als ik lichamelijk en mentaal fit ben, kan ik beter zorgen voor mijn gezin. Simpelweg door de energie en conditie die ik van hardlopen krijg.

Moedig je je kinderen aan om te gaan lopen?

Hardlopen, eigenlijk sporten in het algemeen, geeft raakvlakken. Zeker nu ze volwassen zijn en steeds meer uitdaging in hun eigen sport vinden. Zo hoop ik als moeder een stimulans te zijn. Ik vind het fijn als ze sporten. Daar ben ik trots op. Ze moeten het invullen op een manier die ze stimuleert om grenzen te verleggen.

Loop je met gadgets?

Geen gadgets voor mij, om weet ik veel wat te meten. Mijn doelstellingen zijn hierboven vast wel duidelijk geworden. Tijden hebben daar weinig mee te maken. Zegt me niks. Alleen mijn mobiel met favoriete muziek en mijn ICE nrs.

Doe je mee aan loopwedstrijden?

Hardlopen weerspiegelt mijn innerlijke Einzelgänger, dus nee, geen drukte en aanpassen voor mij. Dat heb ik genoeg in werk, gezin en andere hobby's. 'Alleenzijn' op mijn Skechers vind ik heerlijk.

Ga je voor een prijs?

Mijn beloning uit zich niet in medailles.

Loop je op muziek?

Ik loop op muziek om lekker in een roes te raken. Zo denk ik nergens aan, met als gevolg een leeg hoofd vol energie.

Wat voor soort loopkleding draag je graag?

Ik draag geen looprokjes. Wel zolang mogelijk korte mouwen en een korte broek. In de regen draag ik een speciale loop regenjas. Het belangrijkst in de kou zijn mijn wanten en muts. Ik krijg snel dode vingers en zere oren. Ik loop soms in de combinatie korte broek en mouwen met muts en wanten.

Wat vind je van hardloopschoenen kopen?

Ik koop liever leuke hardloopkleding, maar regelmatig een nieuw paar schoenen is noodzakelijk.

Heb je iemand die je inspireert bij hardlopen?

Eigenlijk inspireren alle sportbikkels mij wel.

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Het boek Het Duurloopmisverstand, en met name het onderwerp van De Souplessemethode vond ik erg interessant. Daar heb ik ook mee getraind. Dat boek heeft me, samen met een cursus Mindful running, veel geleerd.

het duurloopmisverstabd

Lees je het tijdschrift Runner's World?

Ik lees Runner's World wel eens. Ik heb een paar keer een kort abonnement gekregen via bladcadeau. Leuk, ik zoek liever informatie op via internet.

Heb je favoriete hardloopschoenen?

Alle Saucony, Brooks en Nikes ten spijt, ik wil mijn Skechers Go Run niet meer kwijt.

skechers go

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Goede schoenen zijn onmisbaar. Rustig het hardlopen opbouwen en volhouden in het begin is lastig, maar noodzakelijk. De beloning laat namelijk even op zich wachten.

Loop niet op geleide van 'mooi weer', slecht weer is goed voor je mentale weerbaarheid.

Hoe zie je de toekomst?

Of ik kan blijven hardlopen, of in de toekomst iets anders moet gaan doen is onzeker. Ik weet bijvoorbeeld niet wanneer ik een heupprothese moet, maar daar wil ik niet meer over nadenken. Na mijn cursus mindful running probeer ik zoveel mogelijk in het hier en nu te blijven.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.