Hardloper Rebecca

hardloper rebecca

Hardloper Rebecca (43) heeft samen met haar man 4 zoons van 7 jaar! In december rondde ze haar master af, en nu werkt ze in de spoedeisende psychiatrie als verpleegkundig specialist. Ze begon met hardlopen rond haar dertigste omdat ze fitter wilde worden. Omdat ze destijds onregelmatige diensten had, was hardlopen ideaal. Ook omdat Rebecca sportscholen snel warm en benauwd vindt.

Lees hier haar verhaal!

Welk beginners schema gebruikte je om te gaan hardlopen?

Ik denk dat ik tot de 5 km een opbouwschema van internet heb geplukt, maar daarna heb ik zelf steeds meer mijn grenzen verlegd. Ik zou wat meer interval kunnen doen om mijn snelheid en duurloop te verbeteren, maar blijf vaak toch gewoon doorlopen en verleng hiermee de afstanden.

Waar loop je het liefst: in natuurgebied of liever in de stad?

Ik loop het liefst in de natuur. Zodra ik de kans krijg loop ik op onverharde paden. Maar ik woon zelf in een stad. Daar zoek ik wel het groen op, maar er is helaas veel asfalt. Ik neem m’n hardloopschoenen altijd mee op vakantie. Dus waar ik ook ben, ga ik een rondje hardlopen.

Hoe vaak loop je?

Ik loop 3 à 4 keer per week. De afstand verschilt. Ik liep voor mijn zwangerschap 4 keer per week 12-16 km, met af en toe een halve marathon. De eerste periode na mijn zwangerschap liep ik maximaal 6-8 km, 4 keer per week. Ik liep toen een minder grote afstand vanwege de fysieke inspanning die ik leverde met de zorg voor 4 babies. Momenteel loop ik tussen de 9 en 12 km maar er kan ook ineens 16 km of een halve marathon tussen zitten.

Loop je alleen of in een groep? Of beide?

Ik loop graag alleen, omdat ik dan kan gaan wanneer ik wil en hardlopen mijn hoofd op orde brengt. Ik heb een paar hardloopmaatjes waar ik zo nu en dan eens mee afspreek, en dan even kan bijpraten. In een groep lopen, of trainen vind ik minder prettig, ik waardeer juist het even alleen op pad zijn.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

Zonder hardlopen voel ik me niet fit, en krijg ik eerder last van stress zowel lichamelijk als mentaal. Een ‘groot’ probleem is na een rondje hardlopen een stuk oplosbaarder en minder groot. Ik kan door hardlopen beter relativeren en het helpt mij om in het ‘hier en nu’ te leven. Minder onrust dus! Hardlopen betekent voor mij vrijheid, ontspanning, fitheid en veel buiten zijn.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Beiden zijn voor mij een motivatie om te lopen en vullen elkaar wat mij betreft aan. Goed in m’n vel zitten is mentaal en fysiek, en daar speelt hardlopen een grote rol in.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Door hardlopen heb ik geleerd om in het hier en nu te leven: genieten van de mooie dingen maar ook het verdragen van de moeilijke dingen. Dit pas ik ook toe in mijn rol als moeder. Als ik dan merk dat ik minder geduldig ben is het hoog tijd om een rondje te gaan rennen!

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Ik heb mijn jongens vanaf heel klein meegenomen met hardlopen. Soms met een vriendin en elk een tweelingwagen. Maar ook met alle 4 in 1 kinderwagen. Later gingen ze mee op de loopfiets. Nu fietsen ze nog steeds vaak mee. In vakanties doen we een stop bij een speeltuin of een bakker en kunnen zo uren buiten zijn. Zomer of winter, maakt niet uit!

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

De jongens zitten momenteel op atletiek. Daar leren ze rennen en springen. Ze kunnen daar lekker hun energie en bouwen een goede conditie op. Ze zijn fervent mountainbikers en daarvoor kunnen ze wel uithoudingsvermogen gebruiken. We fietsen en wandelen verder veel als gezin, ik ben dus benieuwd of ze over een paar jaar mee rennen! Nu ze zo klein zijn is het duurlopen minder geschikt voor ze. Maar als ik naar mijzelf kijk, dan had ik graag veel jonger kennisgemaakt met atletiek en vooral met hardlopen.

Loop je met 'gadgets'?

Ik neem m’n mobiel mee voor muziek, en heb momenteel een Apple Watch voor mijn hartslag en het bijhouden van prestaties.

apple watch

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Voordat ik kinderen kreeg, deed ik vaak mee aan hardloopevenementen. Het hielp me om mijn grenzen te verleggen en verder en harder te lopen dan daarvoor. Ik ben niet heel snel, dus ik deed het vooral voor de lol, de sfeer en lopen in een andere omgeving. Voor een prijs ging ik niet. Ik ben echt een duurloper. Ik houd het lang vol, maar ben niet explosief genoeg om snel te zijn. Daar train ik onvoldoende op.

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Ik luister wel muziek. Niet iets bijzonders, maar ik vind het lekker om op een ritme te lopen. Niet te hard zodat ik mijn omgeving wel blijf opmerken. Ik bel ook wel eens iemand om bij te praten, dan merkt degene vaak niet eens dat ik aan het hardlopen ben.

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Nee, ik vind hardlooprokjes wel mooi, maar ik zou me in de stad toch onprettig voelen. Ik ben wel eens lastig gevallen tijdens het rennen en ik denk dat ik me dan te kwetsbaar zou voelen. Jammer dat het zo werkt.

Wat is je favoriete hardloop outfit?

Een hemd, korte broek in de zomer. In de winter een tight, shirt met lange mouwen en windjack.

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Altijd leuk, maar ik heb al 10 jaar dezelfde schoenen, dus dan wordt het steeds de nieuwe versie van dat jaar.  Mijn favoriete hardloopschoenen zijn van het merk Mizuno Wave Rider


En bij modder en sneeuw loop ik graag op Salomon Speedcross 4.


Is er iemand die je inspireert om te gaan hardlopen? Een voorbeeld?

Niet iemand specifiek. Maar als ik buiten ben en iemand zichtbaar zie genieten van het hardlopen, dan kan ik niet wachten tot ik weer m’n schoenen aan heb om zelf te gaan!

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Helaas niet! Deze vraag inspireert me wel om weer eens een boek over hardlopen op te zoeken. Ik heb wel eens anderen een boek over voeding en hardlopen cadeau gedaan, maar dus nog niet aan mijzelf.

Lees je het tijdschrift Runner's World?

Ik heb het jaren gelezen maar momenteel niet. Ik zou het wel weer leuk vinden voor de tips en het laatste nieuws.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik wil weer meer lange stukken gaan lopen, en dan het trailrunning meer oppakken. Ook ben ik benieuwd naar barefoot running, dus wie weet dat ik dit binnenkort eens ga proberen.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Ga het doen! Het geeft je zoveel vrijheid en even tijd voor jezelf. En je blijft er fit bij! Hardlopen kan op ieder moment, je stapt de deur uit en je bent aan het sporten.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik wil weer meer lange stukken gaan lopen en dan voor het trailrunning meer oppakken. Ook ben ik benieuwd naar barefoot running, dus wie weet dat ik dit binnenkort eens ga proberen.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek?

Vul dan onderstaand formulier in!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.