Hardloper Linda Dronkers-Steijn: haar verhaal!

Hardloper Linda Dronkers-Steijn is 37, moeder en ondernemer. Ze runt haar eigen coachings- en trainingsbedrijf Envision Your Future. Daarnaast is ze de oprichter van Manifestatie Magazine, een nieuw magazine dat gaat over manifesteren*.

Ook is ze de auteur van het boek Golven van geluk. In dit boek legt Linda de wetenschap achter manifesteren uit, en geeft een stappenplan hoe je het in je eigen leven kunt integreren om je droomleven te realiseren. Linda is getrouwd met Wouter en samen hebben ze drie 'geweldige kinderen'. Mees van 8 jaar, Julius van 6 jaar en Hannah van 3 jaar.

Ik interviewde Linda over hardlopen!

Hoe ben je begonnen met lopen? Hoe oud was je toen?

Er is een mooie anekdote over mij in de familie. Ik was een klein meisje, ik denk een jaar of 8 en ik deed vanuit de basisschool mee aan een sponsorloop. Ik had van tevoren sponsors gevonden, en de meeste sponsors betaalden een x bedrag per rondje dat ik liep.

Ik was toen al behoorlijk prestatiegedreven denk ik, want ik was niet te stoppen. Familie zat op de tribune aan de kant te kijken, en hoorde een onbekende verderop op de tribune zeggen:

‘Dat meisje met die peerdensteert goat maar deur’.

We woonden in Groningen, vandaar. Waarschijnlijk schrijf ik het volledig verkeerd, ik kan geen Gronings, maar jullie snappen wat ik bedoel denk ik.

Niet tevreden met mijn lichaam

Ik ben daarna als puber echt gaan hardlopen. Als onzeker puberend meisje was ik niet tevreden over mijn lichaam. Daarom deed ik heel hard mijn best om aan mijn lichaam te werken. Dat was onder andere hardlopen. Later als student liep ik ook hard. Allemaal met de reden om tevreden te kunnen zijn over mijn lichaam.

Welk beginnersschema gebruikte je om te gaan hardlopen? Of liep je zonder schema?

Ik heb altijd zonder hardloopschema gelopen. Schema’s zijn niets voor mij. Ik doe ook niet aan 5 minuten op en af hardlopen en wandelen. Ik ging gewoon lopen. Nu loop ik één keer per week, op zaterdag- of zondagochtend.

Waar loop je het liefst: in natuurgebied of liever in de stad?

Ik loop het liefste in de natuur. Ik geniet van de bomen, uitgestrekte weilanden, vogels die opvliegen etc. Ik loop altijd alleen. Mede omdat ik geniet van de omgeving, en ik het gebruik om mijn affirmaties en visualisaties toe te passen. Ik denk dat het voor iedereen heel persoonlijk is, en ik zou vooral iedereen adviseren om het lekker op zijn eigen manier te doen. Of dat nou met, of zonder iemand is.

In je boek Golven van geluk schrijf je dat je hardlopen graag combineert met affirmaties omdat deze dan extra goed aanslaan vanwege de endorfines? Zou je hier iets meer over kunnen vertellen?

Affirmaties zijn positief geformuleerde zinnetjes die je regelmatig hardop uitspreekt.

Waarvoor zijn affirmaties?

We denken heel veel op de automatische piloot. Als je een gedachte maar vaak genoeg herhaalt, dan wordt het een overtuiging. We zitten allemaal vol met overtuigingen. Vaak zijn het niet de meest positieve overtuigingen over onszelf. Denk aan:

  • Ik ben niet goed genoeg.
  • Ik kan niet zingen.
  • Ik ben daar niet goed in.
  • Ik ben niet mooi genoeg.
  • Hardlopen is niets voor mij etc.

Overtuigingen zijn eigenlijk een soort van gebaande paden in ons brein. Deze paden kun je ombuigen, en je kunt nieuwe paden aanleggen. Die nieuwe paden creëer je door nieuwe gedachten te herhalen. Daar zijn affirmaties voor.

Uit onderzoek is gebleken dat je brein dingen beter opslaat als er sterke emoties bij komen kijken.

Als je dus hardlopen combineert met affirmaties, dan gebruik je de positieve gevoelens die vrijkomen bij hardlopen om positieve gedachten makkelijker in je brein op te slaan.

Hoe kun je de theorie uit Golven van geluk toepassen op hardlopen?

Je kunt de theorie van Golven van geluk op meerdere manieren toepassen. Uit onderzoek blijkt dat als mensen visualiseren dat ze buikspieroefeningen doen, hun buikspieren ook daadwerkelijk sterker worden. Zonder dat ze echt fysiek buikspieroefeningen doen.

Dit soort onderzoeken geeft de ongelofelijke kracht van visualisatie aan. Als hardlopen niets voor jou is, kun je visualiseren dat je hardloopt. Dan bereid je je brein en je lichaam al voor, en wordt hardlopen makkelijker voor jou.

Affirmaties gebruiken om meer te genieten van hardlopen

Maar je kunt bijvoorbeeld ook affirmaties maken die je helpen meer te genieten van hardlopen. En denk ook aan de mogelijkheid om tijdens het hardlopen de kracht van je mind toe te passen. Zodra jij toegeeft aan de gedachte: 'Ik ben moe, ik ga terug’ of ‘Pff wat is het zwaar,’ ga je het ook als zwaarder ervaren.

Onze mind is één van de belangrijkste tools voor prestaties.

Wees je hiervan bewust en gebruik het door een wedstrijdje met jezelf aan te gaan. Spreek jezelf positief toe, en visualiseer bijvoorbeeld dat je jouw persoonlijke record verbetert.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen? Wat drijft je?

Mijn drijfveer is puur mijn gezondheid. Zowel lichamelijk als geestelijk. Zowel psychologische als lichamelijke redenen zijn voor mij belangrijk. Hardlopen betekent voor mij een wekelijks geluksmoment. Hoewel ik mezelf er altijd wel toe moet zetten hoor. Maar zodra ik mijn hardloopkleren aan heb, dan ga ik!

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Ik denk dat iedere moeder zich erin herkent dat balans een uitdaging is. Hardlopen helpt mij om balans te houden.

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Jazeker. Voor de balans. Maar ik geloof ook dat het heel mooi is om je kind te laten zien dat je aan je gezondheid werkt. Kinderen slaan alles voor waarheid op tot circa hun 7e levensjaar. Gedrag kopiëren ze. Dus als jij laat zien dat je gezondheid belangrijk voor je is, dan geef je dat als voorbeeld mee aan je kinderen.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Hardlopen niet. Ik ga wel eens hardlopen, en dan gaat een van mijn zoons mee op de fiets. Maar dat gebeurt niet heel veel. Ik stimuleer sporten. Welke sport ze willen, is aan hen. Ik raad hen niet bewust hardlopen aan. Ik vind het belangrijk dat ze plezier hebben in wat ze doen. Of dat voetbal, hockey, paardrijden, zwemmen of welke sport dan ook is, dat maakt mij niet uit.

Loop je met 'gadgets'? Zo ja met welke? (mobieltje, iPod, hartslagmeter etc.)

Nee ik loop met niets. Ik geniet van de geluiden van de natuur. Ik probeer heel bewust van de omgeving te genieten. Daarom loop ik niet op muziek.

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Nee, ik heb 1x de Dam tot Dam loop gedaan. Daar ging ik wel voor trainen. Maar na de loop merkte ik dat ik geen zin meer had in hardlopen. Dat vind ik zonde. Dus ik doe het echt puur voor mezelf.

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Nee, met looprokjes ben ik eigenlijk niet bekend.

Wat is je favoriete hardloop outfit?

Een outfit van Nike.

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Nee helemaal niet. Heb een paar waar ik al lang mee doe. Heb een keer nieuwe gekocht maar die liepen toen helemaal niet lekker, ben ik weer op mijn oude gaan rennen. Mijn favoriete merk is Asics.

Is er iemand die je inspireert om te gaan hardlopen? Een voorbeeld?

Nee niet bepaald.

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Nee ik heb eigenlijk geen favoriete boeken over hardlopen.

Lees je het tijdschrift Runner's World? Waarom wel/waarom niet?

Nee dat lees ik niet. Hardlopen is voor mij een manier om aan mijn fysieke en mentale gezondheid te werken, maar ook niet meer dan dat. Dus ik ben er verder niet mee bezig in mijn dagelijkse leven.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Zorg er vooral voor dat je het leuk houdt voor jezelf zodat je het volhoudt. Het is zo zonde als je er na een paar weken of maanden mee stopt (tenzij het echt niets voor je is natuurlijk).

Maar ik ben van mening dat je beter elke week een stukje kunt lopen dan dat je allerlei doelen stelt, daar zo druk mee bezig bent zodat je daarna weer afhaakt.

Het is hetzelfde als met diëten. Je kunt naar mijn idee beter balans zoeken zodat je het volhoudt.

Probeer er vooral van te genieten. Maak er iets leuks van. Toen ik in het proces zat van het schrijven van mijn boek, kreeg ik vaak de beste ideeën en ingevingen tijdens of vlak na het hardlopen als ik daarna onder de douche stond. De creativiteit gaat extra stromen. Dat was voor mij echt heerlijk en een extra motivator. Nu nog gebruik ik het voor mijn bedrijf.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Voor mij is hardlopen een manier om te werken aan mijn mind en aan mijn fysieke lichaam. Ik zal het altijd blijven doen maar heb niet speciale doelen of zo. Ik doe het puur voor mezelf om mezelf energiek te houden.

Wil je meer weten van Linda?

Bezoek dan haar website envisionyourfuture.nl

Leestip

De kracht van gedachten

*Manifesteren is het bewust creëren van je realiteit me je gedachten en bijbehorende emoties.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.