Hardloper Lisette: wat motiveert haar, en hoe loopt ze?

hardloper lisette

Hardloper Lisette (36) is moeder van drie kinderen van veertien, elf en negen jaar oud.

Lees nu alles over waarom ze hardloopt, en hoe!

Hoe ben je begonnen met lopen? Hoe oud was je toen?

Ik begon met hardlopen na de geboorte van mijn jongste dochter, dus een jaar of 9 geleden. Wel zijn er meerdere onderbrekingen geweest zoals een blessure, een nieuwe opleiding, en winter. Ik ben principieel tegen hardlopen in de winter, dus ik begin elk jaar in april weer opnieuw.

Waarom begon je? Was er een bepaalde aanleiding?

Ik wilde iets aan sport gaan doen, maar niet ergens aan vastzitten. Daarnaast had ik met drie kleine kinderen en een heel drukke man weinig vrije tijd. Ik zocht dus een sport die ik op elk moment van de dag kon doen. Een buurvrouw haalde me over om met haar te gaan hardlopen, al moest ik het eerst zelf opbouwen want zij liep al de 5 km.

Waar loop je het liefst: in natuurgebied of liever in de stad?

In de natuur! Ik woon buitenaf dus loop graag tussen de weilanden en kassen door. Ook op vakantie loop ik graag, ik zoek dan altijd de natuur op.

Hoe vaak loop je?

Eens in de week

Loop je alleen of in een groep? Of beide?

Ik loop samen met een vriendin. Alleen heb ik wel gedaan, maar ik kan mezelf er nu gewoon niet toe zetten. Ik vind hardlopen namelijk helemaal niet leuk. Ik vind het alleen fijn als ik geweest ben. Door af te spreken met een vriendin heb ik een stok achter de deur. We praten niet tijdens het hardlopen, maar hebben samen een fijn loopritme. Als zij een keer niet kan, ga ik ook niet.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen? Wat drijft je?

Nou mijn vriendin dus. Zij is echt wel heel erg van: 'Kom op, we gaan, geen smoesjes'. Ik wil graag fit zijn en voel me beter en energieker als ik heb hardgelopen, maar ik heb dus echt nooit zin. Zij is een goeie stimulans.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Ik begon in principe om fitter te worden, maar merk ook wel dat het psychisch fijn is om lekker te rennen en je hoofd leeg te maken. Ik pluk nu dus beide voordelen.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Even lekker je hoofd leegmaken, en je daarna heel fit voelen. En dan zonder schuldgevoel een hotdog of zo eten ; ) Oh, en ik merk ook dat ik tijdens mijn andere hobby, tennis, harder kan lopen dan mijn teamgenoten, dit vind ik een voordeel

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Die link zou ik eigenlijk niet direct leggen. Ja, het is allebei soms afzien

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Nou, ik vind het vooral soms lekker om even weg te kunnen. Maar dan kan ik ook gewoon m'n hardloopkleding aantrekken en bij een vriendin koffie gaan drinken natuurlijk. Verder zou ik dingen kunnen zeggen als 'doorzetten' maar eerlijk gezegd ben ik niet zo'n doorzetter.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Mijn kinderen lopen harder als ik, dat is superirritant. Als we soms tikkertje doen dan kan ik ze echt niet bijhouden. Wel hebben wij allemaal snel last van onze enkels en knieën. Hardlopen is natuurlijk niet een heel gezonde sport voor je gewrichten enzo. Ik merk dit bij mijn kinderen ook. Dus ik zie ze liever fietsen of iets anders doen. Zelf vinden ze hardlopen stom en saai, dus dat komt goed uit

Loop je met 'gadgets'? Zo ja met welke?

Jawel, anders vind ik het zonde.

Als het niet op Strava staat is het niet echt gebeurd zeg maar.

Ik zet dus altijd Strava aan. Toen ik alleen liep had ik altijd muziek in mijn oren. Nu ik met een hardloopmaatje loop vind ik de stilte juist wel lekker.

hardloper
Dit is Strava!

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Ik heb één keer meegedaan aan een hardloopwedstrijd. Dat was wel een heel goede stok achter de deur om te trainen. Maar ik werd bijna laatste, dus nu durf ik niet meer. Ik ben bang dat de bezemwagen me de volgende keer inhaalt.

Wat betekent deelname aan wedstrijden voor jou?

Ik vond het groepsgevoel heel leuk, en voelde me vooral ook supersportief met dat nummer op m'n buik geplakt. Echt instawaardig enzo. Mocht ik ooit weer serieuzer gaan hardlopen dan is een wedstrijd wel een goed doel om voor ogen te houden. Misschien zou ik dan wel iets kiezen als een bierhardloopwedstrijd, waarbij je langs verschillende brouwerijen loopt. Dat lijkt me echt iets voor mij.

Ga je ook echt voor een prijs?

Nee, ik kom alleen voor de troostprijs in aanmerking

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Ik vind hardlopen op muziek wel motiverend, maar merk dat ik beter in een flow kom als ik het niet doe. Dus meestal niet

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Nee zeg hou op. Gewoon een broek en een shirtje

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Nee, dat vind ik gedoe en zonde van m'n tijd en geld. Maar ik doe het wel. Ik ga naar een goede hardloopwinkel. Omdat ik heel zwakke enkels en knieën heb, heb ik echt schoenen nodig die voldoende steun geven. Ik moet dus naar een winkel waar ze daar serieus naar kijken. Toen ik begon, ging ik eerst op normale schoenen van start. Dat veroorzaakte gelijk een blessure van een halfjaar.

Ik heb nu hardloopschoenen van Mizuno, omdat die in de winkel het beste bij mijn voeten pasten. Ik vind ze erg fijn. Ook prettig dat ze gewoon zwart zijn, ze matchen bij alle outfits

Is er iemand die je inspireert om te gaan hardlopen? Een voorbeeld?

Nou ja mijn vriendin dus. Die, hoe slecht ze ook heeft geslapen, wat voor weer het ook is, hoe rot ze zich ook voelt (ze heeft veel lichamelijke klachten) ALTIJD gaat hardlopen en nooit stopt totdat ik stop.

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Nee, ik verdiep me er verder totaal niet in

Lees je het tijdschrift Runner's World?

Nee ook niet. Het interesseert me eigenlijk helemaal niet.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik wil dit eigenlijk zo blijven doen zoals ik het nu doe. Voor mij is het belangrijk dat er regelmaat in zit, en dat het steeds ietsje makkelijker gaat. Ik loop nu 5 kilometer en vind dat wel prima. Misschien ga ik het ooit eens uitbouwen naar 10, maar als het zo blijft vind ik het ook goed.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Koop GOEDE SCHOENEN en bouw het rustig op. Bijvoorbeeld Hardlopen met Evy of zo.

Meer lezen van Lisette?

Bezoek dan haar blog Lisette Schrijft

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.