Hardloper Bianca (33)

hardloper
Bianca en haar man vlak voor de Dam tot Dam loop!

Bianca (33) komt oorspronkelijk uit Noord-Holland maar woont inmiddels alweer acht jaar in Eindhoven met haar man en twee kinderen: Micah (4) en Saar (1,5).

Ze deed veel aan basketbal in de winter. Maar in de zomer lag dat stil. Om haar conditie op peil te houden ging ze toen maar hardlopen. Dat is inmiddels tien jaar geleden.

Dit is haar hardloopverhaal!

Hardloopgewoontes

Ik loop drie a vier keer per week. Het liefst in de natuur. Dat komt er niet echt vaak van want ik woon onder de rook van Eindhoven airport. Bovendien loop ik vaak in het donker. En dan vind ik het fijner om in de bewoonde wereld te blijven.

Tot nu toe loop ik altijd alleen. Dan ben ik het meest flexibel qua planning. Als de kindjes iets ouder zijn lijkt het me ook wel wat om een keer in de week met een loopgroep mee te doen. Ik ben alleen bij voorbaat al bang dat ik ze niet bij kan houden. Haha.

Hardloop motivatie

Als rechtgeaarde bewegingswetenschapper hou ik van sport in zijn algemeenheid. Ik vind het leuk om mezelf uit te dagen, om beter te worden. Sporten als basketbal, racefietsen, zwemmen en klimmen vind ik ook erg leuk om te doen, maar hardlopen is het makkelijkst. Het kan altijd, je hebt er weinig voor nodig en het is bijzonder efficiënt. En hoe meer ik ben gaan lopen, hoe leuker (en verslavender) ik het vind.

Hardlopen is een moment voor mezelf

Als ik een paar weken niet loop merk ik dat aan mijn lijf, maar ik merk het vooral aan mijn hoofd. Het hardlopen is echt een momentje voor mezelf. Om mijn hoofd leeg te maken, om figuurlijk even op adem te komen en de focus te verleggen. Hardlopen betekent voor mezelf zorgen. Ruimte maken voor mezelf. Maar ook inspiratie en ideeën op doen. En grenzen verleggen. Ik had nooit gedacht dat ik met mijn astmalongen überhaupt zou durven nadenken over een halve marathon. En nu ben ik er toch maar voor aan het trainen.

Hardlopen en moederschap

hardloper
Bianca met haar dochter

Er zijn vast wel parallellen te vinden tussen hardlopen en moederschap. Maar ik vind het eigenlijk fijner om het hardlopen juist lós te zien van het moederschap. Natuurlijk ben ik ook moeder als ik loop en ik denk vaak uitgebreid na over de kindjes tijdens mijn rondjes. Maar tegelijkertijd is het lopen echt van mij. Fijn vind ik dat.

Hardlopen maakt me een betere moeder

Door het hardlopen ben ik een betere moeder. Ik ben er minder gestrest door en dat lijkt me bijzonder handig. Daarnaast is het ook gewoon fijn om fit te zijn. Stoeien met de kindjes, er heel hard achteraan rennen, voetballen en andere actieve dingen doen is geen enkel probleem.

Hardlopen en kinderen

Ik wil mijn kinderen zeker meegeven dat bewegen heel erg belangrijk is. We gaan bijvoorbeeld overal met de fiets naartoe, en de peuterzoon gaat vaak met zijn loopfiets. Ik heb bovendien mijn eigen bedrijf als personal trainer.

Beweging is waar ik voor sta.

Of mijn kinderen gaan hardlopen moeten ze helemaal zelf weten. Ik vond het vroeger echt vreselijk, en ik wil ze niet dwingen. Maar ik zou het wel aanraden. Hardlopen is bijzonder efficiënt als basis. Wel moeten jonge kinderen natuurlijk nog oppassen met trainingsintensiteit- en duur. Het is vooral belangrijk dat ze er lol in hebben.

Hardloop gadgets en apps

Ik loop meestal met mijn iPhone en soms met de Garmin forerunner 220 van mijn man. Soms loop ik op muziek, maar de laatste tijd steeds minder.Tot ik weer een nieuw leuk muziekje ontdek, dan weer wel waarschijnlijk. Zo gaat het altijd. Soms vind ik de afleiding van een muziekje fijn, en soms ben ik liever alleen met mijn gedachten.

Hardloopwedstrijden en evemenenten

Zo af en toe doe ik mee aan hardloopwedstrijden. Ik vind het fijn om een concreet trainingsdoel te hebben, en ook de sfeer tijdens een wedstrijd vind ik leuk. Tijdens een wedstrijd kan ik net iets dieper gaan dan tijdens een training. Dat is trouwens meteen ook mijn valkuil. Te diep gaan is niet zo'n goed idee. Een wedstrijd betekent voor mij de afsluiting van een trainingsperiode. En het is ook motivatie om weer een nieuw trainingsdoel te zoeken en daarmee aan de slag te gaan.

Voor een prijs ga ik niet. Wellicht dat ik in de categorie niet zo atletische, astmatische astmamoeders een kans maak, maar verder maak ik me geen illusies.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik draag broekjes tijdens het hardlopen. Hardloopschoenen kopen vind ik niet bijzonder leuk. Ik zou nu eigenlijk wel weer een paar loopschoenen kunnen gebruiken, maar ik ben nog een beetje zoekende.

Favoriete schoenen

Mijn favoriete schoenen zijn mijn Nike free 3.0 schoenen. Die zitten zo ontzettend fijn. Ik ben nog aan het aarzelen om ook op dat soort schoenen te gaan hardlopen. Dat is alleen wel een flink verschil met mijn huidige Asics, dus ik aarzel nog maar even verder.

Hardloopinspiratie

Eigenlijk vind ik iedereen die loopt motiverend. De mensen die niet zo hard gaan misschien nog wel het meest. Bij hele goede of snelle lopers heb ik vaak het gevoel dat dat onbereikbaar is. De mensen voor wie het lopen niet vanzelfsprekend of moeizaam is vind ik stoer. Ik heb er respect voor dat die mensen niet op de bank gaan hangen maar aan de slag gaan. Dat motiveert mijzelf ook.

Naast mijn werk, mijn kinderen, mijn huishouden en mijn blog blijft er weinig tijd over om dingen te lezen. Dat komt vast wel weer. Ik las wel eens boeken van Dolf Jansen. Altijd verder bijvoorbeeld. Ik vond het tof om over zijn passie voor het lopen te lezen.

Mijn toekomst als hardloopster

Ik hoop dat ik deze trainingsintensiteit kan voortzetten, en dan een paar halve marathons per jaar kan lopen. Het lijkt me erg leuk om allerlei verschillende loopevenementen te testen.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Doen! Vraag niet te veel van jezelf, bouw op met een Jip&Janneke schema en luister goed naar je lichaam. Het lopen kan je echt heel veel opleveren, maar blessures zijn wel een bekend probleem onder beginnende hardlopers. Het is natuurlijk een beetje preken voor eigen parochie, maar ik kan echt aanbevelen om professionele begeleiding te zoeken. In een loopgroep of door een personal trainer bijvoorbeeld. Als je nog nooit hardliep is het heel fijn als er iemand met verstand van zaken met je meedenkt.

Meer weten van Bianca?

Bezoek dan haar blog en haar bedrijfswebsite care4moving.

Similar Posts

One Comment

  1. Ik vind ook dat hardlopen een sport is dat een moment is voor jezelf. Net als jij merk ik ook meteen als ik het even niet doe. Mis ik ook nog. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.