Monique rent

Baan kwijt, burn out, diagnose ADD…

Het waren de ingrediënten die Monique's (38) leven vorig jaar bepaalden. Toen las ze het blog van de Engelse schrijfster Liz Fraser die schreef over haar passie hardlopen. Het inspireerde Monique om zelf ook de hardloopschoenen aan te trekken, met als doel een sterker lijf, en een leger hoofd.

Monique is getrouwd en moeder van een zoon (6) en een dochter (4). Momenteel is ze Thuisblijfmoeder, en is ze bezig met het opzetten van een webshop.

Waar loop je het liefst: in natuur gebied of liever in de stad?

Ik woon vlakbij een groot park met prachtige looproutes. Het voelt als middenin de natuur, terwijl het maar één minuut lopen van de stad is. Ik kom regelmatig fazanten, aalscholvers, hazen en andere dieren tegen als ik loop. Dan voel ik me echt 'uit'.

Hoe vaak loop je?

In theorie loop ik 3 keer per week. Maar ik moet bekennen dat ik er een poos tussenuit ben geweest, en nu moeite heb om de regelmaat er weer in te krijgen. Ik verzin elke keer weer excuses waarom vandaag geen goede dag is om te lopen, en morgen wel. Ook vind ik het lastig om tijdens de schoolvakanties, en al die onverwachte vrije dagen, te blijven lopen. Mijn kinderen kunnen nog niet alleen thuis blijven, en meelopen of –fietsen is nog geen succes.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik hoop dat hardlopen over een tijdje een vast onderdeel is van mijn dagelijks leven. Nu moet ik steeds bewust die stap maken om daadwerkelijk de deur uit te gaan, de drempel is nog vrij hoog. Vorig jaar zat het op een gegeven moment echt in mijn systeem, dat voelde heel goed. Ik hoop dat gevoel snel weer terug te krijgen.

Loop je alleen of in een groep? Of beide?

Ik loop alleen. Ik vind het heerlijk om met niemand rekening te hoeven houden. Als ik met anderen zou lopen, zou ik me druk maken of ik wel hard genoeg loop, of ik niet raar loop, of ik wel de juiste kleding aanheb... In mijn eentje is die druk er niet. Nadeel is wel dat de stok achter de deur ontbreekt.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

Lichamelijk en geestelijk welbevinden. Ik ben nooit sportief geweest en merk dat ik beter voor mijn lijf moet gaan zorgen, nu ik ouder word. Daarnaast vind ik het heerlijk om even nergens aan te denken, daar knap ik echt van op.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Ja. Vorig jaar liep ik voornamelijk om mijn hoofd leeg te maken, om geestelijk fit te worden. Na een tussenstop in de winter (compleet gebrek aan motivatie) ben ik nu weer begonnen omdat ik merkte dat mijn conditie en lijf achteruit holden. Dus nu is de reden meer lichamelijk.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Even alles loslaten, even alleen zijn. En mijn grenzen verleggen. Ik ben altijd verschrikkelijk a-sportief geweest en had werkelijk nooit gedacht dat ik het leuk zou vinden om hard te lopen. Of dat ik het überhaupt zou kúnnen. Ik voel elke keer bij thuiskomst weer een enorme kick dat ik het toch maar weer gedaan heb!

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Het is allebei hard werken, en bij allebei denk ik soms halverwege: 'Waarom wilde ik dit ook al weer?' En bij allebei is de voldoening achteraf groot.

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Hardlopen heeft mij geleerd dat ik meer kan dan ik denk. Die gedachte houdt me in het moederschap ook op de been.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Nog niet. Momenteel ben ik blij als ze überhaupt dezelfde kant op willen lopen als ik.

Loop je met 'gadgets'?

Ik heb altijd mijn telefoon bij me, in zo'n armband. Daarop heb ik Runkeeper staan om de afstand en het tempo bij te houden. En verder heb ik de MP3’s van Start-to-Run erop staan. Evy loodst mij door het lopen heen.

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Ik doe niet mee aan wedstrijden. Misschien in de toekomst, maar ik ben niet zo competitief. Ik loop vooral voor mezelf.

Loop je op muziek?

Ik loop altijd met muziek. Als ik dat niet doe ga ik te veel op het lopen letten en dan wordt het heel zwaar om nog vooruit te komen.

Draag je ook looprokjes?

Ik heb nog nooit met een looprokje gelopen. Ik denk dat ik me daar ongemakkelijk in zou voelen. Wij wonen in een nieuwbouwwijk waar flink wat bouwvakkers rondlopen, en ik denk dat ik met zo'n rokje nogal wat ongewenste aandacht zou trekken...

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Ik heb nog maar één keer schoenen gekocht, maar dat vond ik erg leuk. Ik vond het heel apart om mezelf te zien lopen op de opnames, en vond het fijn dat er goed gekeken werd naar wat mijn voeten nodig hebben. Helaas bleken mijn voeten idioot smal, dus uiteindelijk bleef er maar één model over dat goed zat. Maar daar ben ik wel erg blij mee.

Lees je het tijdschrift Runner's World? Waarom wel/waarom niet?

Ik lees het als ik in de wachtkamer zit bij de dokter of tandarts. Ik vind het een leuk blad, maar voor mijn gevoel ben ik nog teveel beginner om tot de doelgroep te behoren.

Favoriete sportschoenen?

Ik heb schoenen van New Balance, de 1080. Die zitten erg lekker! Zodra ik ze aantrek ga ik in de ren-modus, het is alsof ik op wolken loop!

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Gewoon doen!

Similar Posts

4 Comments

 1. Hi Monique,

  Super dat je het toch iedere keer weer oppakt. Als je kinderen hebt die niet alleen kunnen blijven kun je misschien proberen 1x per week 's avonds te lopen als partner/man thuis de boel regelt. Voordeel is dat je zo een ritme opbouwt en niet iedere keer weer opnieuw moet beginnen. Je verlaagt zo je startdrempel.

  Keep running,

  groetjes,

  Dorothé
  http://djaktief.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.