5 lessen die kinderen leren als je als moeder gaat hardlopen

levenslessen hardlopen

Als moeder hoop ik altijd maar dat ik het goed doe met mijn kinderen.

Of in ieder geval 'goed genoeg'.

Maar één van de dingen waarover ik me wel redelijk zelfverzekerd voel als het gaat om de opvoeding, is het feit dat ik zes keer per week ga hardlopen. Daarmee geef ik immers het goede voorbeeld voor een gezonde leefstijl.

En dat lijkt me een geschenk voor het leven.

Op Sport & Strategie wordt dit idee bevestigd:

'Naarmate ouders meer aan sport en bewegen doen en deze activiteiten belangrijker vinden, sporten en bewegen hun kinderen ook meer.'

Niet alleen qua gezonde leefstijl geef ik een goed voorbeeld, daarnaast leer ik de kinderen en passant een aantal belangrijke lessen waarvan ik hoop dat ze er hun leven profijt van zullen hebben.

5 lessen die kinderen leren als je als moeder gaat hardlopen

  1. Ook als het buiten plenst van de regen, ga ik hardlopen. Daarvan leren de kinderen dat regen geen reden hoeft te zijn om binnen te blijven zitten. Vertaald naar een levensles, zien ze dat je je niet te snel uit het veld moeten laten slaan, en dat dingen soms erger lijken dan ze zijn. Vanuit je warme comfortabele bed of huis, lijkt de regen vaak erger dan hij is als je in staat. Zo werkt het soms ook in het leven. Extra voordeel is dat ik ze zonder wroeging door de regen naar school laat fietsen. Ik heb er immers in gelopen, en weet dus dat het niet zo erg is als het misschien lijkt. (zie ook Natte hardloopschoenen drogen!)
  2. Door dagelijks te gaan hardlopen laat ik de kinderen zien dat moeders ook hun eigen leven hebben.
  3. Zelfdiscipline en doorzettingsvermogen zijn ook twee mooie levenslessen die je als moeder demonstreert als je gaat hardlopen.
  4. Dan is er nog de simpele les dat hardlopen een laagdrempelige sport is, waarvoor je weinig nodig hebt, en die je makkelijk vanuit huis kunt doen. Het is iets waarvan je kind op elk moment in zijn of haar leven gebruik van kan maken.
  5. Zelf doe ik nooit aan hardloopwedstrijden mee, en heb geen ambities voor een marathon. Maar veel moeders vinden dat wel leuk om te doen en demonstreren daarmee hoe een goed plan helpt om je doel te bereiken! En hoe je vaak meer kunt dan je denkt, en dat kleine stapjes leiden tot grote prestaties. Lees in dit verband ook het boek van Hedwig Ik haat hardlopen.
  6. Kinderen leren dat hardlopen helpt op moeilijke momenten, en dat het goed is voor zowel lichaam als geest. Sommige moeders rapporteren dat hun kinderen roepen: 'Mama, ga alsjeblieft hardlopen,' als ze chagrijnig zijn. Hun kinderen hebben duidelijk ontdekt dat hun moeder leuker is als ze voldoende beweegt. Een les die ze later ook op zichzelf kunnen toepassen.

Wat denk jij dat je jouw kinderen meegeeft als hardlopende moeder?

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.