Hardloper Sonja

hardloper

Met 33 kilo overgewicht, en een lichaam dat constant pijn deed, besloot Sonja te gaan sporten.

Ze begon in de sportschool. Het sporten daar beviel zo goed dat het haar leuk leek om er ook bij te gaan hardlopen. Ongehinderd door enige kennis of voorbereiding ging ze de straat op, en liep. Maar dat bleek geen goed idee, want al snel liep ze een blessure aan haar achillespezen op. Na fysiotherapie kon ze weer verder. Nog steeds op eigen houtje, maar dit keer bouwde ze het rustig op met Evy.

Dit is het verhaal van hardloper Sonja!

Hardloopgewoontes

Ik loop 3 keer in de week. Op maandag lekker buiten, op donderdag voor mijn bodypump les in de sportschool op de band, en op zaterdag weer buiten.Weer of geen weer, hardlopen kan altijd! Waar ik loop, maakt me eigenlijk niet uit. Ik vind lopen in de stad fijn omdat ik het geweldig vind als mensen me zien hardlopen. Ik hoop dan altijd dat mensen jaloers op me zijn omdat ik kan hardlopen. Maar ik vind het ook heerlijk om lekker de natuur in te gaan. Even rust aan mijn hoofd, alleen het geluid van vogels, en het mooiste geluid dat er bestaat: het geluid van mijn schoenen op het asfalt!

Ik loop alleen

Omdat ik iemand ben die erg op zichzelf is, loop ik alleen. Een karaktertrekje van mij is dat ik het altijd anderen naar de zin wil maken, en veel nadenk over wat anderen van me verwachten. Soms gaat dit ten koste van mezelf. En als ik in een groep zou gaan trainen zou ik toch weer mee met anderen bezig zijn. Lopen is van mij. Het is mijn manier om even tot mezelf te komen. Toch denk ik dat alleen lopen wel nadelen heeft. Je krijgt bijvoorbeeld geen feedback.

Hardloopmotivatie

Mijn belangrijkste motivatie om te gaan lopen is  dat ik, wat er ook gebeurt, nooit meer zo zwaar wil worden als wat ik ooit was. De 17 kilo die ik ben afgevallen terug krijgen is mijn grootste nachtmerrie!

Ik maak geen verschil tussen lichamelijke, en psychologische redenen om te gaan hardlopen. Dat mijn lichaam gezonder en sterker wordt zorgt er automatisch voor dat ik letterlijk en figuurlijk lekkerder in mijn vel zit. Hardlopen betekent voor mij gezondheid, kracht en vrijheid.

Hardlopen en moederschap

Hardlopen staat voor mij helemaal los van het moederschap. Overeenkomsten zie ik niet. Wel vind ik dat ik een leukere moeder ben door het hardlopen. Ik ben fitter, sterker, vrolijker en daardoor een leuker mens en dus ook een leukere moeder.

Hardlopen en kinderen

Af en toe probeer ik mijn dochter mee te krijgen, maar ze vindt er niet zo veel aan. Als ze mee gaat doet ze dat echt voor mij. Mijn dochter heeft haar eigen sport, en ik laat haar vrij in die keuze. Dwingen heeft geen zin, dan gaat het haar alleen maar tegenstaan. Als ze in de toekomst wil gaan lopen is dat prima, en anders doet ze de sport die ze op dat moment leuk vind. Als ze maar sport vind ik het goed.

Hardloop apps en gadgets

Ik loop meestal alleen met mijn telefoon, omdat daar de Start to Run app op staat. Als ik in een nieuwsgierige bui ben doe ik mijn hartslagmeter om. Zo kan ik zien hoeveel calorieën ik verbrand heb. Maar meestal loop ik gewoon op gevoel.

In het begin liep ik op muziek. Dat hoorde zo vond ik. Alle hardlopers die ik tegenkwam hadden namelijk van die kekke oordopjes in, ik dus ook. Maar ik raak er van buiten adem! Nu loop ik dus lekker zonder muziek. Zo loop ik meer ontspannen.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Afgelopen zondag liep ik mijn eerste race: 6 kilometer. Wat was dat een feest! Komende maand staat er een 5K op mijn programma, en ik hoop over anderhalf jaar de Dam tot Dam te kunnen lopen. Verder wil ik toch wel lekker af en toe een 5K lopen en op den duur ook 10. Ik droom er van om ooit de marathon van New York te lopen, maar ik weet helemaal niet of dat wel haalbaar is. Toch ga ik daar voor, ik blijf lekker trainen. Hardlopen opbouwen, sterker worden, sneller worden, en ik zie wel of ik dát ultieme doel haal. Ik geniet gewoon van het feit dat ik kan hardlopen, en dat ik hierdoor gezonder wordt.

Meedoen aan een wedstrijd betekent voor mij winnen. Maar niet in de zin van als eerste finishen. Het gaat om winnen van mezelf, winnen van dat stemmetje in mijn hoofd dat nog regelmatig zegt: 'Je mag best een keertje overslaan.' Dat stemmetje dat stiekem blijft verleiden met slecht eten.

Mijn prijs is het halen van de finish. Iedere kilo die ik afval is mij meer waard dan welke beker dan ook!

Hardloopkleding en schoeisel

Mijn figuur vind ik nog niet geschikt voor hardlooprokjes. Ik heb helaas nog 16 kilo overgewicht. Maar zodra ik vind dat het kan wil ik het wel, gewoon omdat het leuk is. Hardloopschoenen kopen vind ik leuk. Het liefst heb ik er meer, maar als alleenstaande moeder moet ik goed nadenken over grotere uitgaven. Ik stop dat geld liever in een potje zodat ik lekker een keer per jaar met mijn dochter op vakantie kan. Dan maar wat minder hardloopschoenen. Op dit moment draag ik Asics Gel. Lekker stevig, maar niet zo zwaar aan mijn voeten.

Hardloopinspiratie

Als ik uit mijn woonkamer raam kijk zie ik iedere dag hardlopers. Op weg naar mijn werk kom ik er ook altijd wel een paar tegen. Daar was ik vroege altijd jaloers op, ik wilde dat ook! Dus al die hardlopers die ik zag en zie inspireren mij om te lopen!

Hardloop literatuur en lectuur

Een favoriet boek over hardlopen heb ik niet, maar tips zijn welkom. Op Runner's World heb ik een abonnement. Ik ben begonnen met dit blad te lezen toen ik net hardliep, en ben het blijven lezen omdat ik het een erg leuk blad vind

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Neem letterlijk de stap, en ga! Behalve moeder, echtgenote misschien, collega, zus, vriendin, dochter enzovoorts ben je ook nog jíj. En je bent het waard om af en toe lekker even aan jezelf te denken!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.