Hardlopen in de regen? Geen probleem met deze 3 tips!

hardlopen in de regen

Hardlopen in de regen?

Geen probleem wat mij betreft.

Oké, het kan irritant zijn maar anders dan op tropische temperaturen kun je je op regen tenminste kleden. Een goed hardloopjasje of hesje doet wonderen. Mijn grootste probleem is doorgaans als ik ga hardlopen met mijn bril op. Door de regen wordt mijn zicht  dan ernstig belemmerd. En als ik mijn bril afzet zie ik ook bijna niets met mijn -5.

Na de warme droge zomer, zullen we in de herfst waarschijnlijk weer vaker te maken krijgen met hardlopen in de regen. Daarom hieronder een aantal praktische tips voor hardlopen in de regen.

Hardlopen in de regen: 3 tips

1. Regen lijkt vaak erger dan het is

De belangrijkste tips komt natuurlijk eerst, en dat is deze: regen oogt vaak erger dan het is vanuit de warmte en het comfort van je huis. Als ik 's ochtends wakker word in onze zolderkamer en de regen op het raam hoor kletteren, dan is de gedachte aan hardlopen in de regen weinig aantrekkelijk. Maar ik heb inmiddels ontdekt dat het in de praktijk vaak erg meevalt. Eenmaal buiten is de regen vaak minder hevig dan het van binnenaf gezien lijkt.

2. Je bent niet van suiker!

Dit zei mijn moeder vroeger altijd tegen mij en mijn zusjes als het regende en we haar zover probeerden te krijgen om ons met de auto naar school te brengen. Dit principe geldt ook als het gaat om hardlopen in de regen. Het is niet zo dat je zult smelten als je gaat lopen in de regen. Je bent niet van suiker! Accepteer dat je nat zult worden tijdens het hardlopen en dat dit oké is.

3. Trek de juiste kleding aan als je gaat hardlopen in de regen

Dit is ook een heel belangrijke, en kan het verschil maken tussen prettig hardlopen of onderweg helemaal niet goed worden.

  • Draag geen katoen! Katoen dragen als je gaat hardlopen is toch al nooit slim, omdat katoen vocht opneemt en dan lekker aan je lichaam gaat kleven. Dit gebeurt ook als je katoen draagt in de regen. Kies daarom voor hardloopkleding die vocht van je huid wegtransporteert.
  • Dit geldt ook voor je sokken!
  • Een hesje dat wind en regen tegenhoudt. Ik draag een hesje dat wind en regen tegenhoudt als ik ga hardlopen in de regen. Ik draag liever geen regenjack, omdat ik het dan vaak vreselijk warm krijg. Door mijn armen 'vrij' te houden voorkom ik dat het te heet wordt. En dat brengt mij op de volgende tip:
  • Deze tip heeft te maken met de vorige: Draag een strak hemdje dat vocht wegtransporteert, en dat je eventueel makkelijk omhoog kunt rollen over je sportbh. Als je het dan toch erg warm krijgt door het hesje tegen de regen, kun je makkelijk de eerste laag van je lichaam weghalen door hem omhoog te rollen. Mijn favoriete hemdje is een sporthemdje van de Hema.
  • Zorg dat je goed zichtbaar bent als je gaat hardlopen in de regen. In de regen lijkt alles grijs en grauw, en ben je als hardlopen misschien minder zichtbaar. Het hesje dat ik draag tegen wind en regen is knalgeel, en heeft dus een dubbele functie. Het beschermt me tegen de regen en maakt me goed zichtbaar.
  • Pas eventueel je looproute aan. Als ik ga hardlopen kan ik kiezen uit twee richtingen: eentje over asfalt en eentje over een zandweg. Als het erg regent, is de zandweg vaak een soort modderpoel. dan kies ik dus asfalt.

Tot slot over hardlopen in de regen

Hardlopen in de regen hoeft geen probleem te zijn mits je jezelf erop kleedt. De juiste kleding maakt een enorm verschil.

Lees nu mijn post over natte hardloopschoenen drogen.

Hoe ga jij om het hardlopen in de regen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.