Hardlopen bij artrose: waar moet ik rekening mee houden?

hardlopen

Na een griep realiseer ik me altijd weer eventjes extra goed: een gezond, goed functionerend lichaam is een geschenk. Niet voor niets voelt een hardloopblessure voor hardlopers soms echt rampzalig. Want veel meer dan een wedstrijd die niet gelopen kan worden, betekent een blessure dat je je dagelijkse portie beweging en uitlaatklep verliest.

Er zijn helaas allerlei lastige kwalen die roet in het eten kunnen gooien. Zoals artrose. Rianne schreef voor Ren mama, ren een post over hardlopen bij artrose.

Hardlopen bij artrose: waar moet ik rekening mee houden?

Door Rianne

Op de toonaangevende site Thuisarts.nl schrijven ze dat bij artrose het kraakbeen dunner is geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk. Daardoor kun je pijn en stijfheid ervaren. Hoewel artrose voornamelijk bij de wat ouderen (65+ers) voorkomt, kan deze aandoening ook ontstaan bij 40+ers.

In dit artikel bespreken we hoe je artrose enigszins kan vermijden, wat je precies moet doen en hoe je dit kan combineren met het hardlopen. Veel leesplezier!

Hoe kan ik artrose vermijden?

Gezond gewicht

Er zijn verschillende aspecten die van invloed zijn op de gewrichten. Het eerste aspect is overgewicht: elke extra kilo betekent meer belasting van de gewrichten. De artsen adviseren om een maximale BMI (Body Mass Index) van 25 te hanteren. Is je BMI hoger dan 25? Dan wordt er geadviseerd om af te vallen.

Wanneer je ouder wordt, kunnen je gewrichten minder verdragen. Ook als je net een bevalling hebt gehad of nog zwanger bent kunnen je gewrichten overbelast raken waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Lees ook: Sporten als je zwanger bent.  Probeer na de bevalling met de juiste voeding af te vallen. Lukt dat niet? Raadpleeg dan een arts.

Voldoende beweging

Het tweede aspect is voldoende beweging. De experts zeggen dat een half uur per dag beweging het minimum is. Probeer dit minimum dagelijks te behalen. Pas wel op voor overbelasting. Je kan twee weken lang beginnen met een wandeling van een halfuurtje. Bouw dit vervolgens op naar een uur en vervolgens naar hardlopen. Wees niet enthousiast en optimistisch, want de meeste voorkomende klachten bij te veel beweging zijn artrose heup en artrose in voet

Voedingssupplementen

Het derde en laatste aspect wat in dit artikel wordt besproken is het gebruik maken van voedingssupplementen*. Voedingssupplementen hebben een ontstekingsremmende eigenschap. Enkele voorbeelden van supplementen zijn: groenlipmossel, curcumine, boswellia en rode bes blad. Voordat je deze supplementen gebruikt, adviseer ik om eerst je huisarts te raadplegen.

Hoe kan ik blijven hardlopen met artrose?

Dit verschilt per persoon. Elke situatie is weer anders waardoor er een persoonlijk advies nodig is. De fysiotherapeut kan met behulp van massage en oefeningen de gewrichten aansturen. De sportarts kan kijken in hoeverre je een goede houding hebt tijdens het lopen. Ook kan hij adviseren om speciale zolen aan te schaffen, waardoor je makkelijk kan lopen en vervolgens minder last zal hebben.

Vergeet niet, jij kent je lichaam het beste. Probeer dus ook goed in te schatten wanneer je echt pijn hebt en wat je lichaam daadwerkelijk aankan. Vermijd overbelasting en raadpleeg wanneer nodig professionals!

Nawoord

Dankjewel Rianne! Ik associeerde artrose altijd met iets voor 'oude mensen,' en wist niet dat je het ook al op jongere leeftijd kunt krijgen.

Op Thuisarts is meer informatie te vinden over artrose.

Ze adviseren daar sporten als fietsen, zwemmen en wandelen om voldoende in beweging te blijven omdat je daarbij de gewrichten regelmatig belast, en niet plotseling. Ik vermoed dat hardlopen dan inderdaad vrij belastend is...

*Wat betreft voedingssupplementen: op thuisarts.nl worden voedingssupplementen als glucosamine, chondroïtine niet aanbevolen. 'Er is onvoldoende bewijs dat ze helpen,' aldus thuisarts.

Lees ook het verhaal van Danielle die vertelt over hardlopen en diabetes!

En hoe zit het met ouder worden, hardlopen en Runner's face?

Leestip: Hardlopen na trekken van verstandskiezen

Heb jij een kwaal die je combineert met hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.