Yolanda Roos rent

1233484_524137187669844_680548993_n

'Uitslover! '

Dat is wat Yolanda Roos (46) dacht als ze een hardloper zag. Ze kon zich niet voorstellen dat iemand zoiets deed omdat hij of zij het léuk vond.

Maar toen gingen in haar omgeving steeds meer mensen hardlopen. Ze waren razend enthousiast, zagen er fantastisch uit en bulkten van de energie. Vooral dat laatste zette Yolanda, die een paar keer een burn-out had gehad, aan het denken. Zij wilde ook wel weer eens bruisen van de energie.

Toen in september 2013 het programma Operatie NL fit begon besloot Yolanda dat hardlopen dan toch maar eens te proberen. Als de mensen van Operatie Nl fit geloofden dat ze met hun loopschema heel Nederland in 10 weken tijd 5 km konden laten hardlopen, dan moest zij het toch ook kunnen?

Ze downloadde de podcasts en begon.

Over Yolanda

Yolanda is 30 jaar samen met haar jeugdliefde, met wie ze twee zoons heeft van 11 en 15 jaar oud. Vier jaar geleden werd ze bewust Thuisblijfmoeder om meer rust in haarzelf en het gezin te brengen. Daarvoor werkte ze twintig jaar in de jeugdgezondheidszorg als verpleegkundige.

Dit is haar verhaal.

Het begin

In september 2013 begon ik met hardlopen. Ik was toen ruim 45, en had nooit noemenswaardig aan sport gedaan. Ik had een hekel aan zweten en mezelf uitputten 😉

Het hardlopen ging met up, en lang niet zo vlot als het schema van mij wilde. Ik heb een linkerknie met een medische historie, dus voorzichtigheid was belangrijk. Maar wat ik nooit had durven dromen: ik vond het heerlijk! Met name het gedeelte ná het hardlopen. Het deel waarin ik me beter dan ooit voelde. Ook het lopen met een keiharde beat in mijn oren was een openbaring. De stuwende kracht van de muziek heb ik trouwens (nog) wel echt nodig.

Mijn loopweek

Ik loop gemiddeld drie keer per week. De intensiteit is erg wisselend. Soms gaat het als een trein, en ben ik helemaal trots op mezelf. Maar andere keren voel ik bij de eerste meters al dat mijn gewrichten of hamstring protesteren. Dan wordt het een minder intensief rondje. Ik houd mezelf dan voor dat iedere meter die ik loop er eentje meer is dan wanneer ik op de bank blijf zitten.

Sinds kort begin ik met oefeningen in een ‘beweegtuin': in het park staan fitnessapparaten. Die warming-up is echt winst voor het lopen daarna. (Zie ook Hardlopen en fitness)

Ik loop bewust alleen

Ik woon vlakbij een bos, en voor mijn knieën is die ondergrond ook beter. Ik loop bewust alleen, omdat ik dan kan gaan wanneer het mij uitkomt. Nadeel is natuurlijk wel dat er niemand is om je af en toe even over je grenzen heen te trekken.

Hardloopmotivatie en wat het voor me betekent

  • Ik krijg energie van hardlopen. Ik voel me de hele dag fitter en productiever als ik de dag begonnen ben met hardlopen.
  • Als ik een beginnende hoofdpijn heb, verdwijnt die vaak na een rondje hardlopen.
  • Ik heb de neiging om 'in mijn hoofd' te leven. Hardlopen en alle fysieke ervaringen die daarmee gepaard gaan zijn goed voor de balans.
  • Ik wilde graag wat kilo's kwijt. Het valt behoorlijk tegen hoeveel gewicht ik verlies met hardlopen, maar mijn figuur is wel wat strakker.
  • Hardlopen is een goede stress-regulator. Als ik gespannen, gefrustreerd, boos of gewoon een beetje neerslachtig ben, doet een rondje hardlopen me meer dan goed. Eenmaal klaar en gedouched ziet mijn dag en er weer beter uit.
  • Door hardlopen leer ik veel over mezelf: hoe ik met mezelf omga, of ik mijn grenzen respecteer of juist niet.

Hardlopen en moederschap

Als moeder heb je een belangrijke voorbeeldfunctie in het leven van je kinderen. Opvoeden is voorleven. Goed voor je gezondheid zorgen hoort daar zeker bij. Als jij je kinderen voorleeft dat het belangrijk is goed voor jezelf te zorgen, fysiek maar ook mentaal, geef je ze een belangrijke basis mee.

Aandacht en zorg besteden aan jezelf is bovendien een voorwaarde om sterk en positief in het leven te staan. En een fysiek en mentaal sterke moeder is beter opgewassen tegen de dagelijkse uitdagingen die het moederschap nu eenmaal biedt.

Hardlopen en kinderen

Ik raad mijn kinderen hardlopen zeker aan. Het is een erg natuurlijke en praktische manier om aan je conditie en mentale veerkracht te werken. Het is goedkoop, je kunt zelf bepalen wanneer, hoe lang en waar je gaat lopen. Je hebt er weinig extra faciliteiten voor nodig, en het is een goede manier om energie te genereren en negatieve energie los te laten.

Mijn oudste zoon (15) is zo’n anderhalf jaar geleden zelf spontaan begonnen met hardlopen en is erg fanatiek.  Hij is erg prestatiegericht en loopt gemiddeld 2-3 keer per week, rondjes variërend van 5 -14 km.

De jongste doet aan breakdance en is erg blessure gevoelig. Vanwege een hartprobleem zijn we altijd een beetje terughoudend geweest met extreme inspanningen. De laatste tijd gaat het erg goed met hem, en ik sluit niet uit dat ook hij uiteindelijk mee zal gaan hardlopen om extra conditie op te bouwen. Maar of het echt iets voor hem is, weet ik nog niet.

Hardloopgadgets en apps

Ik gebruik momenteel mijn oude mobiel, omdat mijn nieuwe Samsung Note te groot is. Hij past niet in de sportband. Ik zou wel een iPod nano willen, ooit. Ik loop op muziek en zet deze meestal ook heel hard. Het helpt mij om de focus te verleggen, en geeft extra energie. Ik gebruik de loopmixen van Rock my Run en @loopmaatjes. Veel keus, en goed samengestelde muziek mixen.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik heb niet de competitiedrang om mee te doen aan hardloopwedstrijden. Ik verwacht ook niet dat ik in de toekomst ga meedoen aan wedstrijden.Voorlopig wil ik eerst maar eens 5 km aaneengesloten en lekker kunnen lopen, zonder steeds spier- en gewrichtspijnen. Daarna kijken we wel of ik het nog een beetje kan up-graden naar b.v. 10 km.

Ik hoop dat ik nog lang kan blijven hardlopen. Het levert een flinke dosis extra energie op en dat vind ik heerlijk om te ervaren.

Hardloopkleding en schoeisel

Tot nu toe draag ik tijdens het hardlopen een lange loopbroek. Maar voor de zomer staat een looprokje op mijn verlanglijstje. Hardloopschoenen kopen vind ik niet bijzonder leuk. Ik schaar mezelf niet onder de categorie ‘ ik heb voor iedere weersomstandigheid of terrein een andere schoen nodig’.

Hardloopliteratuur en lectuur

Een favoriet boek over hardlopen heb ik niet. Maar ik heb laatst het boek Running Buddha gelezen. Het was een eye-opener om hardlopen te bekijken vanuit een breder perspectief dan alleen lichamelijk.

Ik had nog nooit van Runner's World gehoord totdat nieuwe kennissen me het lieten lezen. Dat was één van de schakels die er toe leidden dat ik ging hardlopen. Ik zal het niet speciaal voor mezelf kopen, misschien af en toe voor mijn zoon.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gewoon beginnen en goed luisteren naar je lijf. Het is een ideale manier om iets aan je conditie te doen. En het is goed te combineren met het moederschap, omdat je zelf bepaalt wanneer en hoe lang je gaat. Zie het gewoon als investeren in jezelf om daardoor ook weer een frissere moeder te kunnen zijn. Je geeft meteen, op een natuurlijke manier, de boodschap dat bewegen er gewoon bij hoort, op alle leeftijden.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.