Let the music take control

hardlopen en muziek'Let the music take control,' zong Lionel Richie in zijn liedje All night long.

En er is ook echt een samenhang tussen muziek en beweging. Geluid is nauw verbonden met onze bewegingen. Dat is zo ingebouwd in onze hersenen.

Dat verklaart ook waarom het bij sommige muziek moeilijk is om stil te blijven zitten. En waarom je als je loopt terwijl je naar muziek luistert, je onbewust de neiging hebt om te gaan lopen in het ritme van de muziek. Dat voelt vaak ook prettiger. Dit verschijnsel heet entrainment.

'Your body contains an autonomic mechanism that synchs you up with strong, external rhythms, pulses or beats, a phenomenon known as entrainment.' (Frank Lipman)

Zo'n extern ritme kan dus hardloopmuziek zijn.

Voorbeeld: Stayin' alive

Een mooi voorbeeld hiervan is de scène waarin John Travolta over de stoep loopt op het ritme van Staying alive.

En wist je dat artsen in hun hoofd 'stayin' alive' afspelen als ze hartmassage geven? Door deze muziek komen ze precies in het juiste ritme! Overigens vind ik ik dit ook zo'n lied waarbij ik wil gaan bewegen! De melodie nodigt daar toe uit.

Hardlopen en muziek

Het mag duidelijk zijn dat muziek een krachtig instrument is voor hardlopers. Muziek kan je helpen sneller te lopen, of juist langzamer. Hardlopers die geblesseerd zijn en het lastig vinden om gas terug te nemen, kunnen gebruik maken van de kracht van muziek door rustige nummers op hun playlist te zetten. En hardlopers die juist hun tempo willen verhogen kiezen voor liedjes met een snel tempo. Zo ga ik zelf bijvoorbeeld altijd een stuk harder lopen van het liedje 'Is this the way to Amarillo?'

Het ritme van muziek zuigt je mee. Door mee te gaan in het ritme dat je hoort krijg je een prettig gevoel. Je lichaam wíl dat vaak ook. En het voelt goed om daar aan toe te geven. Vandaar ook de titel van deze post: 'Let the music take control'.

Muziek is een geweldige eerste hulp bij motivatieproblemen. Laat de muziek het werk voor je doen. Kies een opzwepend deuntje, en laat jezelf meeslepen in het ritme.

Meer over hardloopmuziek

Similar Posts

3 Comments

  1. Wat grappig dat hartspecialisten hartmassage toepassen op stayin a live. Zelf loop ik hard met Simple Minds: Alive and Kicking, Don't you forget about me, Elo living thing, Alanis Morissette, Duran Duran, Make me Smile en nog veel meer. Het is heerlijk te lopen met muziek, ik hou van muziek, en daar put ik ook kracht uit als ik loop. Volgend jaar ga ik weer lopen, de laatste weken rustig aan gedaan ivm met mijn rug, dat gaat nu weer beter, maar ik doe voor de zekerheid nog even rustig, en dan in 2016 weer rustig aan beginnen, tenslotte zit er niemand achter mij aan. leuk stukje trouwens!

  2. Spotify heeft een running modus waarbij je het tempo kunt aangeven en een genre kunt kiezen, waarna Spotify de juiste muziek erbij selecteert. Werkt als een tierelier.
    Overigens leerden wij bij BHV training het truukje van Stayin' alive ook. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.