De ambitieval

Ik zie het geregeld om me heen: lopers en moeders die ten prooi vallen aan de ambitieval!

'Ik liep veertig minuten vandaag,' zegt zo'n loper dan somber. 'Een uur heb ik niet gehaald.'
'Wie zegt dan dat je een uur moet?'
Het antwoord luidt meestal een verbluft: 'Huh?'
Hetzelfde tragische lot kan ook moeders treffen.
'Ik ging met Henkie de Eiffeltoren bouwen van oude kranten, maar hij stortte in!'

De ambitieval zuigt alle plezier uit je prestaties, en geeft soms zelfs een gevoel van hopeloosheid. In het ergste geval kan het slachtoffer besluiten de handdoek maar helemaal in de ring te gooien.
'Ik ben maar gestopt met hardlopen, want ik had er helemaal geen zin meer in,' sombert zo'n hardloper. 'Wat stellen twintig minuten nou voor? Dan kan ik er net zo goed helemáál mee stoppen.'

Het is hetzelfde soort vage redenering waarvan snoepkousen zich graag bedienen: 'Ik vind mars eigenlijk niet lekker, dus dan telt het niet.' of 'Als ik deze gevulde koek nou heel snel opvreet, dan telt hij niet.' Maar geloof maar dat deze snacks vet aan de heupen zetten. Net zo goed als twintig minuten hardlopen, zoden aan de dijk zet!

Hoed je daarom voor de ambitieval! Meer is niet altijd beter! Sterker nog: soms is mínder juist beter. Drie keer per week een half uur hardlopen is beter dan één keer per week anderhalf uur, tot je er bij neer valt.

Leg dus vooral de lat niet te hoog, want niets is zo vervelend als gedoemd zijn tot falen. Leg de lat op zo'n hoogte dat het een leuke uitdaging is, die je met een beetje inspanning aan kunt.

Te laag gaat het ten koste van je gevoel van voldoening, te hoog gaat ten koste van je motivatie.

Similar Posts

7 Comments

 1. Mooi woord, ambitieval....ik kom 'm ook wel ens tegen als ik minder loop dan ik van plan was. Niet meer in die valkuil stappen Repel (ze knoopt het in haar oren)

 2. Hier was ik nou net aan toe met de start to run cursus voor de deur waarvan ik na les 1 nu al denk: ik red het nooooit! Kan mij het schelen; dan doe ik er gewoon een week of wat langer over! Ik red het wel! (hoop ik... misschien... denk ik...) ;-}

 3. Weet je dat ik er pas sinds een paar dagen achter ben dat ik je andere log ook volg? Ik bedoel, dat ik pas sinds HEUL kort snap dat jij en zij dezelfde zijn?

  Hoe dom kan je zijn!

 4. Beste Ren mama Ren,

  Bedankt voor dit stukje. Ik ben in januari begonnen met rennen (lekker in de sneeuw!) maar ik doe nog steeds een uur over 5 km (moet ook eerlijk zeggen dat ik niet erg consequent ben geweest). Toen ik je stukje las, dacht ik -waarom niet elke dag gewoon een half uurtje lekker lopen in plaats van mezelf te dwingen dat 5k-rondje waar ik zo tegenop zie eens per week te lopen? Vandaag met mijn goede voornemen begonnen, een rondje van 2,5 K uitgezocht, en tot mijn verbazing was ik binnen 20 minuten weer thuis, en ik voel me erg goed over mezelf!

  Bedankt, dit had ik even nodig!

  Groetjes,
  Jemma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.