Hoe mijn hardloopgewoontes veranderden in de loop van de tijd

hardllopen

In de vijftien jaar dat ik inmiddels loop, zijn mijn hardloopgewoontes veranderd.

Van 1 keer per week naar 3 keer per week

Toen ik net begon liep ik geloof ik maar 1 keer per week. Langzaam maar zeker werd dat meer, tot ik op 3 keer per week zat:

 • Dinsdag hardlopen
 • Donderdag hardlopen
 • Zondag hardlopen

En op zondagmorgen deed ik dan een duurloop en liep ik 16 kilometer. (Dat was voor mij een duurloop!)

Van 3 keer per week naar elke dag hardlopen

Toen we naar het platteland verhuisden hield ik dit schema eerst nog een tijd aan. Tot ik ontdekte dat de afstand naar de basisschool hardlopend goed te doen was. Vanaf toen rende ik 4 keer per week naast de kinderen naar school. En op donderdag fietste ik 9 kilometer naar de stad, en vervolgens 9 kilometer naar huis. Omdat ik door de week zo vaak liep, stopte ik met de langere afstand op zondag. Anders trok ik het op maandag niet.

Twee jaar geleden ging ik met mijn man op zondagavond naar dansles en zag mijn sportieve week er als volgt uit:

 • Maandag hardlopen
 • Dinsdag hardlopen
 • Woensdag hardlopen
 • Donderdag fietsen
 • Vrijdag hardlopen
 • Zaterdag hardlopen
 • Zondag stijldansen

Van elke dag hardlopen naar afwisselen met 2x crosstraining

Toen de kinderen naar de middelbare school gingen bleef ik op hetzelfde tijdstip hardlopen, en hetzelfde rondje lopen. Tot ik een paar maanden geleden zuchtend en steunend besloot in godsnaam dan ook maar aan crosstraining te gaan doen. Het is moeilijk om iets wat je voortdurend hoort en leest te blíjven negeren. Hoewel ik een goede poging heb gedaan.

Nu doe ik op woensdag- en zaterdagmorgen aan crosstraining van 45 minuten. Ik doe dat met behulp van instructie filmpjes op Youtube. Mijn favoriet is van Popsugar.

Mijn week ziet er nu als volgt uit:

 • Maandag hardlopen + 10 minuten hoelahoepen
 • Dinsdag hardlopen+ 10 minuten hoelahoepen
 • Woensdag crosstraining+ 10 minuten hoelahoepen
 • Donderdag fietsen
 • Vrijdag hardlopen+ 10 minuten hoelahoepen
 • Zaterdag crosstraining+ 10 minuten hoelahoepen
 • Zondag stijldansen

Overige veranderingen

Ik let nu toch wel wat meer op mijn hartslag en calorieën dan toen ik net begon met hardlopen. Dat komt ook omdat er nu veel hardloop apps en gadgets die het makkelijk maken om dingen bij te houden. En dat vind ik toch wel leuk merk ik. Een andere grote verandering is op kledinggebied. Ik was altijd dol op hardlooprokjes. Maar sinds een jaar of twee loop ik toch liever in een korte broek. Hardlooprokjes vind ik nu vaak te warm. En ik gebruik nu mijn Fitbit hardloop app om mijn hartslag zones te checken.

Oh ja, en na elke keer hardlopen ga ik 10 minuten hoelahoepen!

Wat niet veranderd is

Een aantal dingen zijn niet veranderd. Mijn belangrijkste prioriteit is nog steeds een rondje 'afmaken'. Ik ga daarom nooit voor snelheid maar voor volhouden. Afstand meten doe ik nog steeds zelden. Ook doe ik nog steeds niet mee aan wedstrijden of loopevenementen. Ik loop om mijn lichaam op orde te houden en omdat het goed voor me is.

Conclusie

Mijn hardloopgewoontes zijn in de loop van de tijd veranderd door een combinatie van factoren. De verhuizing naar het platteland, kinderen die ouder werden en informatie over gezond sporten.

Ik heb zelf het idee dat ik nu evenwichtiger en beter beweeg. Waar ik aanvankelijk alleen maar ging lopen, besteed ik nu (ondanks mezelf) ook aandacht aan spieropbouw en dergelijke.

Lees ook over de MET-waarde van hardlopen.

Hoe ziet jouw week er uit? En zijn jouw loopgewoontes veranderd in de loop van de tijd?

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik vind dit dus zo knap van je, ik kan mijzelf niet motiveren om in mijn eentje te gaan lopen. Sinds kort loop ik samen met mijn hond en dan vind ik het wel leuk:)

 2. Wat goed dat je het als zolang doet en volhoudt op zoveel dagen van de dag. Ik sport tegenwoordig 2x in de week. Hardlopen gaat helaas niet ivm knieklachten.

 3. Nou.... het ziet er inderdaad aardig sportief uit. En dat voor iemand die niet van sport houdt! Ik vind het knap.

  Ik hou ook niet van sport, maar probeer de laatste tijd wel meer te bewegen. Wandeen vind ik overigens wel leuk - en da's dus ook het metendeel van mijn beweging, samen met de crosstrainer (of hoe je zo'n ding ook noemt)

 4. Ik loop niet hard, ik heb er een hekel aan. In de zomertrainingsopbouw van waterpolo moest ik vroeger tweemaal per week een hardlooptraining met oefeningen in het bos doen. Ik gooide liever met de bal.

 5. Amai! Ik kon vroeger ook best genieten van lopen, maar de laatste jaren echt niet meer. Vooral tijdens de winter vind ik het moeilijk om te gaan, zo als het donker is!

 6. Wat goed dat je zó vaak per week, zelfs elke dag, aan sport doet. Ikzelf zou dat echt niet volhouden. Laatst moesten we voor gym een paar lessen de eerste 30 minuten hardlopen, om te trainen zodat we het uiteindelijk langer konden volhouden. En eigenlijk vond ik dat al best zwaar 😛

 7. Respect hoor! Ik doe het je niet na. Ik wandel 1x per week zo’n 10km en zit zo’n 30 min op de hometrainer. Ik kan mezelf er niet toe zetten ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.