Heet weer en hardlopen

heet weer'Ik ben beslist geen zonaanbidster,' mopperde ik tegen mijn man toen we per ongeluk door een stukje zonneschijn liepen toen we onze hond Trixie uitlieten. De verzengende hitte maakt me duf en tegelijkertijd prikkelbaar.

Als hardloper is er niets dat ik erger vind dan heet weer en hardlopen. Ik beschouw het als mijn persoonlijke kryptoniet.

Niets weerhoudt mij van mijn dagelijkse hardlooprondje behalve temperaturen rond de 30 graden.

Vuistregel: tel 6 graden bij de temperatuur op

In de winter is er een handige vuistregel om te bepalen wat je moet aantrekken. Is het buiten 0 graden? Dan is het advies om daar 6 graden bij op te tellen en je daarop te kleden. Tijdens het hardlopen krijg je het namelijk vanzelf warmer. Je kleedt je dus niet op 0 graden maar op 6 graden.

Als je deze regel toepast als het 30 graden is word je niet vrolijk. Want dan kom je dus uit op 36 graden... Zie je daar maar eens op te kleden!

Heet weer kan dus behoorlijk roet in je loopritme gooien! Daarom hieronder tips en tricks hoe je daar het beste mee kunt omgaan.

Maar eerst even een paar plaatjes om te laten zien hoe ik me voel als tropisch heet is.

Het effect van hitte in beeld : )

via GIPHY

via GIPHY

via GIPHY

Heet weer en hardlopen: 5 tips en tricks

1. Ken je tegenstander en wees hem te slim af!

Je tegenstander is in dit geval de zon. En de hoge temperaturen. De zon kun je niet verslaan. Maar de zon gaat ook een keer naar bed! En dat is het moment dat je als hardloper toeslaat. Ga hardlopen voordat de zon opkomt. En ga hardlopen als de zon is ondergegaan.

De temperaturen zijn dan een stuk draaglijker namelijk.

N.B. Pas op want 's avonds doemen nieuwe vijanden op in de vorm van muggen. Die komen graag 's avonds laat te voorschijn om hardlopers leeg te zuigen. Ze zijn wel goed voor een snel looptempo.

2. Kies een schaduwrijke route

Als je dan toch gaat hardlopen terwijl het veels te warm is, kies dan in ieder geval voor een route met veel schaduw. Woon je in de stad? Weet dan dat het in de stad, vanwege het asfalt en beton nog extra warm kan worden. Probeer alternatieve routes, zoals een park. Of rijd desnoods met de auto naar een lommerrijk gebied. Zie ook Hardlooproute maken.

3. If you can't beat them, you can't beat them

Als je geen kans ziet om te gaan hardlopen als de koperen ploert een dutje doet, kies dan voor een alternatieve training. Zoals aquajogging. Zo pak je toch je work-out zonder dat je het risico van een zonnesteek loopt of bevangen wordt door de hitte.

4. Fartlek

Als het warm is mag ik graag fartlekken. De stukken waar schaduw is ren ik, en de stukken met zon wandel ik. Tot ik weer bij schaduw kom enz.

5. Neem drinken mee

Als het zo warm is, ga je zweten en verlies je dus vocht. Zorg daarom voor voldoende drinken. Zelfs als je maar kort gaat lopen.

Conclusie over heet weer en hardlopen

Heet weer en hardlopen zijn een slechte combinatie. Maar het hoeft niet te betekenen dat je je dagelijkse workout hoeft te missen. Kies koele tijdstippen en als dat niet kan, ga je gewoon voor een alternatieve training. Bijvoorbeeld zwemmen.

Hoe ga jij om met heet weer en hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.