Hardlopen en mediteren: 7 fijne tips!

hardlopen en mediteren

Hardlopen en mediteren zijn een goede combinatie.

Na mijn dagelijkse hardlooprondje, pak ik altijd mijn hoelahoepel, en dan ga ik 10 minuten mediteren met de Headspace app.

Ik doe het mediteren bewust na het hardlopen, omdat ik dan al een stuk rustiger ben.

De meeste overbodige adrenaline en stress ben ik tijdens het hardlopen kwijtgeraakt vanwege de inspanning van het lopen.

Maar je kunt hardlopen en mediteren ook op andere manieren combineren.

Bijvoorbeeld door te mediteren vóór het hardlopen. Of tijdens het hardlopen. En dat laatste heet dan weer mindful running.

Hardlopen en mediteren: 7 tips

Op Runner's World noemen ze een onderzoek waaruit blijft dat gerichte meditatie en hardlopen depressieve klachten van de deelnemers verminderde met wel 40 procent. Vervolgens geven ze 7 tips hoe je hardlopen en mediteren kunt combineren.

  1. Ga 3 tot 5 minuten stilzitten voordat je gaat hardlopen. Focus op je ademhaling en je begint veel kalmer aan je hardlooprondje. Hoewel ik dit best wel geloven, is dit niets voor mij. Niet voor niets leg ik  's avonds als ik ga slapen mijn hardloopkleding en schoenen al klaar. Ik vind het veel te link om eerst te gaan zitten mediteren. De kans dat ik daarna niet meer wil hardlopen acht ik veel te groot. Voor mij werkt dit dus niet. Ik kan niet mediteren als ik weet dat ik daarna nog moet hardlopen. Ik doe het liever andersom: eerst hardlopen, dan mediteren.
  2. Kies een mantra, en herhaal die terwijl je gaat hardlopen. Dit vind ik wel een handige tip. Ik moet dan meteen denken aan de Nike slogan: 'You can do it.'
  3. De derde tip is om je stappen te tellen. Ook dit vind ik een goede tip. Bij mediteren moet je vaak je ademhaling tellen, maar het kan natuurlijk ook prima met je voetstappen. Bijvoorbeeld telkens tot 10 voetstappen tellen, en dan weer opnieuw beginnen. Zo focus je je hersenen op iets anders dan bijvoorbeeld je gepieker of gestress.
  4. Doe een bodyscan. Dit vind ik dan weer lastiger. Want als ik teveel ga letten op mijn lichaam, dan wil ik stoppen met hardlopen. Ik luister juist vaak naar countrymuziek of een interessante podcast om mezelf af te leiden van het hardlopen. Ja, ik realiseer me dat dit totaal niet mindful hardlopen en meditatief is. In die zin is hardlopen voor mij toch vooral een work-out van mijn lichaam. En mijn geest gooi ik een lekker bot toe om ondertussen op te kluiven zodat die niet gaat zeuren.
  5. Maak een lijstje in je hoofd van alles wat je ziet! Deze vind ik weer wel leuk! Op deze manier word je je veel bewuster van je omgeving stel ik me zo voor. Je zou zelfs kunnen stoppen om foto's te maken van bijzondere dingen. Bij je omgeving goed observeren heb je bovendien niet het euvel dat je je zo bewust wordt van je vermoeide lichaam dat je wilt stoppen met lopen.
  6. Wees dankbaar na je hardlooprondje. Bedenk na het hardlopen hoe luxe het is dat je dit kunt! Elke dag bedenken waarvoor je dankbaar bent is een bekende techniek, waar je een blijer mens van wordt. Dus waarom die inderdaad niet toepassen op hardlopen. En ik ben me er zeker van bewust hoe fijn het is dat ik twee werkende benen en voeten heb, en dat ik kan hardlopen. Vraag het maar eens aan iedere hardloper die een hardloopblessure heeft, hoe fijn het is als je kúnt hardlopen!
  7. Geef jezelf de tijd. Wees vriendelijk voor jezelf. Lukte het voor geen meter om hardlopen en mediteren te combineren? Raakte je steeds afgeleid? Dat geeft niets. Net zoals je het hardlopen moest opbouwen, moet je ook de combinatie hardlopen en mediteren rustig opbouwen.

Hardlopen en mediteren voor mij

Ik houd van de combinatie van hardlopen en mediteren. Zoals ik in het begin al schreef: ik begin mijn dag 6 dagen per week met hardlopen. Het is een fijne manier om de dag te beginnen. En na het hardlopen voel ik de rust om te gaan mediteren.

Andersom lijkt mij persoonlijk niet fijn.

Leestips

Hoe denk jij over de combinatie hardlopen en mediteren?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.