Cato loopt

Cato (47) had niets met hardlopen. Maar de enthousiaste verhalen van haar, helaas te jong overleden, zwager kregen zowel Cato als haar moeder en zusje aan het lopen. Cato is hem daar nog steeds dankbaar voor. Want zeventien jaar later lopen Cato, haar zus en hun inmiddels 75-jarige moeder nog steeds.

Dit is het verhaal van Cato.

Hoe ik begon

Ik begon met hardlopen na de geboorte van mijn oudste dochter (17). Twee jaar later werd mijn zoon (15) geboren. Ik ben toen te snel weer begonnen met hardlopen, en kreeg een hardnekkige hielblessure. Daardoor moest ik het lopen opgeven. Maar elke keer als ik iemand zag hardlopen begon het weer te kriebelen: ik wilde zo graag weer hardlopen.

In 2006 begon ik weer. Dit keer onder begeleiding bij een loopgroep. Met die loopgroep liepen we altijd in het bos, en dat was de redding voor mijn hiel. De zachte ondergrond en een hakverhoging in mijn schoen zorgden ervoor dat ik nooit meer last heb gehad van die hielblessure die me zes jaar lang van het lopen had gehouden.

Lopen in groep of solo

Ik heb jaren in een groep gelopen. Er zijn eigenlijk alleen maar voordelen aan het lopen in een groep.

 • Gezelligheid
 • Loopscholing
 • Zwerftochten door het bos
 • Interval training

Toch ben ik drie jaar geleden met de loopgroep gestopt. Simpelweg omdat ik ruim drie uur van huis was, voor anderhalf uur hardlopen. Het kostte me gewoon teveel tijd. Nu ik alleen loop kan ik gaan wanneer het mij uitkomt. Langere afstanden en interval training doe ik wel eens samen met een vriendin en haar hond.

Mijn loopweek

Ik loop het liefst in de natuur. Ik woon op de Veluwe. Daar hebben we genoeg bos en hei om op een zachte ondergrond te lopen. Ik loop gemiddeld twee keer per week en als het lukt zelfs drie keer per week.

Motivatie

Soms moet ik me er echt toe zetten om te gaan lopen. Maar ik heb verschillende methodes om mezelf te motiveren.

Hardlopen zorgt er verder voor dat ik me fit voel en mijn gewicht stabiel blijft. Hardlopen kost energie, maar het levert ook weer energie op.

Tijdens het hardlopen maak ik mijn hoofd leeg. Even nergens aan denken, alleen maar genieten van de natuur en het weer. En soms ook afzien als het lopen niet zo lekker gaat. Maar na afloop heb ik altijd een blij gevoel: 'Zo dat heb ik toch maar mooi weer gedaan!'

Hardlopen en moederschap

Zoals veel andere hardlopende moeders aangeven, denk ik dat hardlopen mij een leukere moeder maakt. Daarnaast geef ik als moeder het goede voorbeeld door sportief bezig te zijn.

Mijn kinderen voetballen, en zoals alle voetballers hebben ze een hekel aan hardlopen zonder bal. Mijn dochter heeft wel eens meegedaan aan een wedstrijd. Ze liep zo bij me weg en werd gewoon even derde!

Wedstrijden en loopevenementen

Ik heb al met heel wat wedstrijden meegedaan: 5 km, 10 km, 12 km, 10 mile, 16 km en de halve marathon. Onder andere:

 • Hilversum City Run
 • Singelloop in Utrecht
 • Dam tot Damloop
 • Zevenheuvelenloop
 • Zandvoort Circuitrun
 • Marathon van Harderwijk

Wedstrijden zijn voor mij een kans om mijn tijden te verbeteren. Tot een paar maanden geleden dacht ik niet meer zo snel te kunnen lopen als in mijn topjaar in 2007. Maar sinds 2 maanden doe ik 1x per week intervallen, en sinds deze maand zit ik weer op mijn 'oude' niveau. Dus wie weet!

Ik zou best eens een prijs willen winnen, maar daarvoor ben ik veel te langzaam.

Hardloop apps en gadgets

Ik heb altijd een Nike+sportband om, en registreer mijn tijden op Nike. Sinds een half jaar gaat ook mijn mobiel mee met de hardloop app van looptijden.nl voor de route en tegenwoordig ook het tegelspel. Dit motiveert me om ook die derde dag per week te lopen, om tegelkoningin te worden en te blijven. Januari en februari zijn al in de pocket en maart ziet er weer goed uit.

Ik loop niet met muziek want dan kan ik mijn ademhaling niet horen en ik luister graag naar wat er om me heen gebeurd.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik heb een hardlooprokje, maar draag het eigenlijk zelden. Ik vind het niet bij me passen. Loopschoenen kopen vind ik niet leuk. Je bent altijd een hoop geld kwijt, en je krijgt eigenlijk nooit de schoenen die je zou willen hebben qua kleur enz. Momenteel draag ik Nike loopschoenen. Dat zijn echt mijn favoriete schoenen wat betreft comfort, en natuurlijk omdat mijn Nike+ chip er in kan.

Hardloopliteratuur en lectuur

Ik heb geen favoriete boeken over hardlopen, maar ik haal wel regelmatig boeken over hardlopen bij de bieb. Soms spreken ze me aan, soms niet. Op Runner's World heb ik ooit een abonnement gehad, maar haal ik tegenwoordig ook via de bibliotheek. Ik vind de artikelen vaak interessant.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gaan met die banaan! Wel langzaam het hardlopen opbouwen om blessures te voorkomen.

Similar Posts

2 Comments

 1. Je loopt lekker Cato... zelf heb ik ook een hielprobleem gehad (eigenlijk de hele voetplaat) dus ik snap hoe blij je bent dat je eraf bent.

  Keep running en groetjes,

  Dorothé

  1. Dank je Dorothe
   Ja niks is zo vervelend om een langdurige blessure te hebben, waardoor je niet kan doen wat je het liefste doet. Ik heb soms 'smorgens nog wel last van stijve hielen, waardoor ik de eerste passen op mijn tenen moet doen. Herken jij dit ook?
   Groetjes en veel loopplezier
   Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.