Maai rent

Maai (29) is een actieve dame. Niet alleen werkt ze drie dagen per week als verpleegkundige en zorgt ze voor haar vier maanden oude zoon en tweejarige peuter, ze heeft ook nog eens veel hobby's! Ze schrijft, is graag creatief bezig, speelt badminton in competitieverband, heeft een druk sociaal leven, en ze loopt hard!

Eigenlijk zou Maai nog wel meer sporten willen uit proberen, maar door tijdgebrek komt het daar niet van. Maar mountainbiken met haar vriend, en skaten staan op haar wensenlijstje.

Hardlopen? Dat doe ik wel even!

Als kwieke, sportieve vrouw dacht Maai toen ze voor het eerst ging hardlopen in 2009: 'Dat doe ik wel even!' Maar het lopen viel haar zwaar: Maai vond het saai, en lastig om door te zetten. Dankzij de bekende podcast Rennen met Evy hield ze toch vol, en kon uiteindelijk met gemak 5 kilometer rennen. Maar door een reis naar Afrika en twee zwangerschappen kwam Maais carrière als hardloopster verschillende keren knersend tot stilstand.

Maais hardloop pogingen op een rijtje

  • 'Nadat ik het volledige programma van Evy had afgerond, liep ik twee keer per week vijf kilometer. Dat deed ik tot de reis naar Afrika die we hadden gepland. De reis duurde zeven weken en er was geen ruimte voor een eigen programma. De klad kwam in het hardlopen, en de drempel om weer te beginnen werd steeds hoger.
  • Ik begon weer van voren af aan. Wederom met Evy. Dit ging goed tot ik zwanger werd van mijn dochter. De zwangerschap was zwaar en ik stopte per direct met hardlopen.
  • De volgende poging deed ik vorig jaar zomer. Maar na drie sessies werd ik wederom zwanger.
  • Mijn laatste poging is nog niet zo lang geleden, drie maanden na de bevalling van mijn zoon begon ik opnieuw. (Lees ook Hardlopen na bevalling). Met de nieuwste versie van Evy, helaas zonder de aanmoedigingen van mijn vriend die nu thuis zit met twee kleine kindjes. Ik begon heel fanatiek weer drie keer per week te lopen maar inmiddels zijn de badminton trainingen twee keer per week weer begonnen, moet mijn vriend gewoon weer aan het werk en beginnen van de week de wedstrijden weer en moet ik creatief op zoek naar ruimte voor hardlopen. Ik hoop op twee keer per week uit te komen. Ik ben vastberaden deze keer vol te houden tot ik weer met gemak 5km achter elkaar loop en wie weet wat verder. Ik ben er bijna….

Maai's motivatie

Waar veel mensen naar hardlopers kijken met een mengeling van verbijstering en medelijden, keek Maai altijd met verlangen naar ze. Ze vond die lopers interessant, en wilde ook zo worden. Na haar zwangerschap wilde ze haar conditie verbeteren, en werd één van hen.

Conditie verbeteren

'
Ik hoop met het lopen mijn conditie na de zwangerschap weer op peil te krijgen en me een stuk fitter te voelen. Hopelijk ga ik die fitheid straks merken tijdens mijn badminton wedstrijden. Lopen is ook een momentje voor mij alleen in mijn drukke leven als moeder, vriendin, collega's, en geeft me de kans mijn hoofd leeg te maken.

De kick na het hardlopen

Het gevoel van trots ná het lopen, van: 'Ik heb het toch maar gedaan!' zorgt er voor dat ik telkens weer opnieuw begin met hardlopen. Bovendien merk ik dat ik me op de dagen dat ik heb gelopen fitter voel dan op de dagen dat ik geen lichamelijke inspanning lever.'

Korte, haalbare doelen

Maai motiveert zichzelf ook door korte, haalbare doelen te stellen. Op dit moment is dat weer 5 kilometer kunnen lopen. Hoewel Maai op competitief niveau badmintont, heeft ze nog niet meegedaan aan loopwedstrijden: 'Daarvoor vind ik mezelf niet goed genoeg. Maar in de toekomst zie ik mezelf dat denk ik wel doen. Als stimulans om door te gaan, en gewoon om een keer mee te maken.'

Loopomgeving

Maai voelt zich nog steeds een beetje voor gek lopen, en komt het liefst zo weinig mogelijk mensen tegen. Dat is een van de redenen dat ze het liefst op vroege, doordeweekse ochtenden langs het water loopt. Hoe minder mensen ze tegenkomt, hoe prettiger ze loopt.

Meestal loopt ze alleen. 'Even geen geklets en gezeur aan mijn hoofd. Aan mijn eigen gedachten heb ik dan al genoeg. En naarmate ik langer loop maakt de stress van wat ik allemaal nog moet doen plaats voor de noodzaak vol te houden.

Het nadeel van alleen lopen is dat ik niemand heb om me aan op te trekken en dat ik afleiding moet zoeken in de omgeving en mijn muziek. Daarnaast loop ik het liefst op afgelegen plekken, wat misschien veiliger zou zijn met z’n tweeën of met een groep.

'

Moederschap en hardlopen

Het leven met twee kleine kindjes vindt Maai soms best zwaar, en vereist veel geduld en creativiteit. Daarin ziet Maai een overeenkomst met hardlopen: zowel moederschap als hardlopen kunnen zwaar zijn, maar met geduld kom je ver!

Het gevoel van fitheid en trots dat Maai krijgt van hardlopen, vertaalt zich in een beter humeur gedurende de dag. Daardoor kan Maai gezelliger en enthousiaster zijn voor de kinderen en haar vriend en is ze, zoals dat heet, 'een leukere moeder'.

In de toekomst zal Maai haar kinderen in ieder geval stimuleren om te gaan sporten. Welke sport, dat laat ze aan hen over. Maai is er van overtuigd dat sporten bijdraagt aan het zelfvertrouwen van kinderen, en hoopt samen met haar vriend nog heel lang het goede voorbeeld aan ze te geven.

Gadgets en hardloopkleding

Tijdens het hardlopen heeft Maai haar iPod bij zich, met daarop haar muziek, en Evy. '
Ik loop graag op muziek. Ik vind het wel belangrijk dat de muziek qua ritme aansluit bij het ritme van mijn passen. Als dat klopt, probeer ik me volledig op de muziek te richten.'

Hoewel ze dingen kopen leuk vindt, vond Maai het kopen van hardloopschoenen lastig. Maar ze is wel tevreden over haar Asics. Wat betreft loopkleding kiest ze voor korte broekjes.

Maais boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

'Doen. Ik voel me nog niet zo'n loper aan wie andere moeders zich zouden moeten spiegelen, en voel me ook zeker nog niet een 'echte' hardloopster, maar ik ben wel van plan door te zetten en er voor mezelf het beste uit te halen.

Ik ben er van overtuigd dat als je fit bent en lekker in je vel zit je een leuke(re) moeder bent voor je kinderen, en ze een goed voorbeeld geeft. Ik kan het trainen met de podcast van Evy erg aanraden.'

Similar Posts

3 Comments

  1. Hoi Maai. Net je blog ontdekt en wta een pareltje is het. Knap! Ik ben geen mama, wel een fervent loper. Dat maakt dat ik hier toch zal komen blijven piepen naar je avonturen. Zonder kinderen is het al niet gemakkelijk om alle marathontrainingen ingepland te krijgen, chapeau dat het je mét kinderen ook lukt. Sportieve groet, Julie

  2. Leuk, zie nu pas dat het interview is geplaatst. Leuk om terug te lezen en gaf mij weer een duw in de rug om vol te houden.
    @ Jules, het is niet mijn blog hoor, al vind ik hem ook een pareltje 😉 Het is de blog van Nicole, ik gaf alleen het interview. Voor mijn blog moet je op mijn naam van mijn reactie klikken.

    Groet Maai http://www.mamamaai.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.