Hardloper Marriëtte

hardloperDie bank en die bureaustoel had Mariëtte (42) op een gegeven moment wel gezien.

Ze was al eens begonnen met hardlopen maar had niet doorgezet. Dus dit keer pakte ze het slimmer aan. Toen ze even niet keek meldde ze zichzelf vlug aan bij Start to Run en schreef ze zich in voor de Loop Leeuwarden.

En tsja, toen móest ze wel, want ze had immers al betaald.

De eerste keer zes minuten hardlopen vond ze geen pretje, maar de aanhouder wint. En dus won Marriëtte. Dat is inmiddels vier jaar geleden, en ze loopt nog steeds.

Dit is haar verhaal.

Hardloopgewoontes

Ik vind de afwisseling van stad en platteland leuk. Ik woon aan de rand van Sneek en ben gauw buiten de stad, in het park of ín de stad. Als het even kan probeer ik met Google of afstandmeten.nl een route te maken. Doe ik mee aan een loopje, dan bekijk ik de route van te voren om te zien hoe ik moet lopen. Zo weet ik ook wanneer ik op de helft ben. Dat werkt heel motiverend voor mij.

Ik loop een keer per week met Loopgroep Sneek. Dit is mijn stok achter de deur. In de groep loop ik altijd net iets sneller dan als ik alleen loop. En ik heb minder last van de drang om te gaan wandelen. Bijkomend voordeel is dat ik hierdoor ook niet snel ga wandelen als ik alleen loop. Ik weet namelijk dat ik het kan! Je daagt je zelf net iets meer uit in een groep. Als ik alleen loop ben ik wel eens te aardig voor mezelf.

Hardloopmotivatie

Mijn gezondheid is de grote drijfveer, en van bankzitten werd ik ook niet echt gelukkig. Daarnaast loop ik voor de kick. Ik heb het toch maar mooi gedaan! Ik merk overigens dat ik het makkelijker vind als ik van te voren weet dat ik een bepaalde afstand ga lopen. Dat werkt beter dan als ik gewoon de deur uit stap zonder een duidelijk plan. Verder betekent hardlopen tijd voor mezelf en even lekker mijn hoofd leegmaken.

Hardlopen en moederschap

Van hardlopen wordt je fitter, en dat helpt bij het moeder zijn. Maar echte parallellen zie ik niet. Ik raad mijn kinderen sporten zeker aan, maar het hoeft niet persé hardlopen te zijn.

Hardloop apps en gadgets

Ik heb een Nike sportwatch. Leuk om mijn route te bekijken. Ik loop niet op muziek. Dan kan ik mijn ademhaling niet in de gaten houden. Als ik op een bepaalde manier adem dan zit ik in mijn ritme.

Wedstrijden en hardloop evenementen

Een paar keer per jaar doe ik een loopje.Vorig jaar heb ik meegedaan aan de halve marathon in Sneek. Met als doel uitlopen! Duurlopen van 15 km was toen geen probleem.
Wedstrijden zijn voor mij een handige motivatie; een stok achter de deur. En de medailles vind ik ook wel heel leuk! Een wedstrijd is vooral ontspanning, en een leuk dagje uit. Stiekem probeer ik elke keer ietsje sneller te zijn. Maar voor een prijs ga ik niet. Dat zit er niet in.

Hardloopkleding en schoeisel

Op Tweede Paasdag heb ik voor het eerst in een hardloopjurkje gelopen. Een leuke afwisseling op een broek.

Binnenkort mag ik weer hardloopschoenen kopen. Stiekem hoop ik dat er deze keer voor mij ook een mooi kleurtje inzit. Ik heb geen moeilijke voeten, dus ik loop op een neutrale schoen met speciale zooltjes. Vorig jaar heb ik namelijk een ontstoken peesplaat onder de voet gehad. En dat was niet fijn. Met deze zooltjes loop ik super en heb ik bijna nergens meer last van. Ik heb geen favoriete hardloopschoen. Als de pasvorm maar goed is.

Hardloopinspiratie

Ik heb niet iemand die me inspireert om te gaan hardlopen. Al vind ik het wel mooi om naar een atletiek wedstrijd te kijken. Er wordt daar zo mooi gelopen! Ik vind het daarnaast leuk om Runner's World te lezen. Gewoon om de verhalen van anderen te lezen. Wat motiveert hen en welke doelen stellen zij.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Ik sprak een keer met iemand en klaagde dat ik geen tijd had voor sporten. Haar commentaar was dat ik daar gewoon tijd voor moest maken! Die kwam binnen! En dat heeft mij toen over de streep getrokken. Binnen een week had ik mij aangemeld bij Start to Run.

Stel je zelf een doel. Dit houdt mij gemotiveerd. Daarnaast: meedoen is belangrijker dan winnen. Er zijn inderdaad medelopers die veel sneller gaan. Maar is dat erg? Ik vind van niet. We finishen allemaal. En volgens mij met evenveel voldoening.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.