Brittany runs a marathon: film over hardlopen

Altijd leuk om een film over hardlopen te kijken! Op Amazon Prime keek ik de film Brittany Runs A Marathon. De film is eigenlijk niet veel meer dan de filmversie van de zoveelste chicklit roman, maar hardlopen speelt er een grote rol in.

Vandaar dat ik hem hier bespreek.

Brittany Runs A Marathon: waar gaat het over?

Het draait in deze film allemaal om de 28-jarige Brittany. Brittany woont in New York, maar het wil allemaal niet erg lukken. Ze heeft het gevoel dat al haar leeftijdsgenoten succesvol zijn, en hun draai hebben gevonden. Maar haar lukt het maar niet om haar leven op de rit te krijgen.

Brittany heeft flink overwicht en haar BMI is officieel te hoog. Na een bezoek aan de dokter besluit ze in vredesnaam dan maar te proberen om wat aan haar gewicht en algehele gezondheid te doen. In eerste instantie gaat ze daarvoor naar de sportschool. Maar als ze bij de introductie hoort dat ze minimaal zo'n 129 dollar per maand kwijt is om de hélft van de sportschool te mogen gebruiken, kiest ze voor een andere sport.

En welke sport is budgetvriendelijk en laagdrempelig?

Juist!

Hardlopen natuurlijk!

De eerste keer hardlopen: niet verder dan de voordeur

De eerste keer dat Brittany besluit om te gaan hardlopen komt ze niet verder dan haar eigen stoep. Onzeker en geïntimideerd gaat ze weer naar binnen, en trekt haar koelkast open. Maar een paar dagen later weet ze zichzelf toch bij elkaar te rapen, en doet opnieuw haar voordeur open. In de film wordt dit ook als een groots moment voorgesteld.

Eenmaal buiten zie je Brittany kijken naar de hoek van de straat.

Dan zegt ze tegen zichzelf: 'Just one block.'

En daar gaat ze.

Langzaam maar zeker verliest ze kilo's en voelt ze zich zelfverzekerder worden. (Zie ook Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen? Mensen behandelen haar ook anders. Ze besluit zelfs mee te doen aan de New York Marathon met twee vrienden die ze heeft gekregen via een hardloopgroep.

Ineens weer kilo's erbij en een hardloopblessure

Maar dan komt Brittany ineens weer aan, in plaats van dat ze afvalt. Al haar onzekerheden keren met nieuwe kracht terug en ze gedraagt zich vervelend tegen haar vrienden en familie. In haar pogingen om toch vooral door te lopen, en af te vallen, loopt ze een fikse blessure op. Ze kan de New York Marathon wel op haar buik schrijven.

Chagrijning en ontmoedigd gaat Brittany terug naar haar geboorteplaats en familie. Daar hervindt ze zichzelf, en keert terug naar New York. Ze herstelt de vriendschap en begint opnieuw met hardlopen. De film eindigt met Brittany die erin slaagt de New York Marathon te lopen, dat ze een relatie heeft en regelmatig gaat hardlopen.

11 Hardloop- en levenslessen in Brittany Runs A Marathon

Brittany Runs A Marathon zit boordevol hardloop- en levenslessen en herkenbare momenten.

 1. De eerste keer dat Brittany gaat hardlopen draagt ze Allstars en een oude joggingbroek. Menig beginner is zo begonnen met hardlopen : )
 2. Het idee dat het gaat om het meedoen aan een hardloopwedstrijd, niet om het winnen.
 3. Hoe hardlopen nieuwe vriendschappen oplevert.
 4. Dat hardlopen gezond is en geschikt om mee af te vallen. Lees ook Afvallen met hardlopen.
 5. Dat een slanker lichaam niet betekent dat je automatisch gelukkiger wordt. Ondanks het feit dat Brittany op een gegeven moment zo'n 20 kilo kwijt is, zit daaronder toch nog de oude onzekere Brittany. En dat is oké.
 6. Het is belangrijk jezelf te accepteren voor wie je bent.
 7. Ieder mens heeft het regelmatig moeilijk in het leven. Geef elkaar dus wat ruimte en vriendelijkheid. Ook de mensen die alles piekfijn voor elkaar lijken te hebben.
 8. Voor de New York marathon moet je inloten. Als dat niet lukt, moet je een liefdadigheids doel vinden, en via hen meedoen.
 9. Bemoedigende woorden en reacties van andere mensen kunnen enorm helpen.
 10. Het belang van crosstraining als je je voorbereidt op een marathon lopen.
 11. Hardlopen gebruiken als manier om je leven te veranderen.

Trailer van Brittany runs a marathon

Hieronder de trailer van de film, die er verrassend leuk uitziet. Zo leuk als de trailer, vond ik de film eigenlijk niet.

Mijn conclusie over Brittany Runs A Marathon

Ik vond Brittany Runs A Marathon wel aardig, maar niet geweldig. Brittany is niet het meest sympathieke karakter, maar het is leuk om een film te kijken waarin hardlopen zo'n grote rol speelt. Niettemin stelt het verhaal weinig voor, en is het erg standaard.

Ik zou deze film een 6 geven. Op iMDB kreeg Brittany runs a marathon een 6,7.

Praktische informatie over Brittany Runs A Marathon

Je kunt Brittany Runs A Marathon kijken op Amazon Prime. Heb je geen abonnement? Dan kun je het gratis een maand uitproberen. Je kunt bijvoorbeeld lid worden, en meteen weer opzeggen. Je kunt dan nog steeds die maand gebruik maken van Amazon Prime

Dit is hoe ik erin gerold ben... Ik werd lid omdat ik een bepaalde serie wilde zien, maar ben vervolgens blijven 'hangen'...

Oeps.

De inspiratie voor deze film

N.B. Het karakter van Brittany werd geïnspireerd door Brittany O’Neill. Hieronder een reportage over de totstandkoming van de film.

Andere films over hardlopen die ik heb gezien


Wil jij net als Brittany gaan hardlopen? Dan is het C25K schema misschien iets voor jouw.

Welke films over hardlopen ken jij?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.