Waarom loop jij?

hardlopen beginnersToen ik twaalf jaar geleden begon met hardlopen deed ik dat omdat mijn kraamhulp had gezegd dat je daar 'rust in je hoofd' van kreeg. Met vijf kinderen om me heen, sprak mij dat erg aan. Nu loop ik vooral omdat het gezond is. Omdat ik mijn lichaam in goede conditie en op gewicht wil houden, en mijn cholesterol laag. Deze innerlijke motivatie zorgt ervoor dat ik ga hardlopen. Ook als ik er geen zin in heb. Het is geen optie om niet te gaan hardlopen.

Innerlijke motivatie

Hardlopen en het vólhouden staat of valt bij je innerlijke motivatie. Het is daarom goed jezelf de vraag te stellen: 'Waarom doe ik dit?' Misschien denk je in eerste instantie: 'Geen idee! Waarom in vredesnaam! Ik lijk wel gek!' Maar ergens zal er een reden zijn dat je gaat hardlopen. Dat je je in je loopkleding hijst, en je loopschoenen aan doet.

Waar zit jouw haakje?

Innerlijke motivatie is belangrijk. Het is belangrijk het 'haakje' te vinden waaraan jij je loopmotivatie ophangt. Vergelijk het maar met een jas. Als je een jas ophangt, en er zit geen haakje, dan valt hij onverbiddelijk op de grond. Dat haakje, daar draait het om. En dat haakje kan in de loop der jaren veranderen. Veel mensen beginnen om af te vallen of hun conditie te verbeteren. Soms komt daar dan een haakje bij: 'Het voelt goed om te lopen.'

Als innerlijke motivatie niet genoeg is: externe motivatie

Sommige mensen halen hun motivatie uit deelname aan wedstrijden. Zij zwengelen hun innerlijke motivatie aan met externe motivatie. Doordat ze weten dat ze over zes maanden aan de start van bijvoorbeeld een marathon worden verwacht, gaan ze lopen. Het nadeel van zo'n externe motivatie kan zijn dat je telkens een nieuwe nodig hebt. Als de marathon voorbij is, valt soms ook de motivatie weg.

Maar aangezien er voortdurend loopevenementen en loopwedstrijden worden gehouden hoeft dit geen probleem te zijn. Je schrijft je gewoon in voor een nieuwe wedstrijd.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.